Ingen kunst å være reserve-pappa

Kronprins Haakon (26) og kjæresten Mette-Marit Tjessem Høiby (26) gir blaffen i skepsisen mange uttrykker mot forholdet. I går dukket paret opp med Mette-Marits treårige sønn midt i rushet på kunstsenteret Henie Onstad utenfor Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med et vennepar ventet de tålmodig i køen for å få et bord i kafeteriaen inne på kunstnersenteret like utenfor Oslo. De måtte vente en stund for å få plass i restaurantens ikke-røykavdeling, men fikk etter hvert et bord midt i restauranten. De lot seg ikke affisere av at TV2-nyhetenes Vår Staude satt ved bordet ved siden av.

Kronprinsen har helt tydelig et godt forhold til Mette-Marits tre år gamle sønn. Mens moren forlot bordet et øyeblikk, var det reservepappa Haakon som passet på lille Marius og ga ham mat.

Ingen av de andre gjestene lot seg nevneverdig affisere av det kongelige nærværet i restauranten, skjønt kelnerne ble litt røde i kinnene da de så hvem som satte seg til bords.

Folkelig

I Dagbladet lørdag sa Haakons egen foreleser i statsvitenskap, professor Trond Nordby, at kronprinsens folkelige stil ville skaffe ham problemer. Nordby mener at når kongehuset stiger ned til folket, aktualiseres de dårlige sidene ved et monarki.

- Medlemmene av kongefamilien står ikke hevet over grupper og verdier i vårt samfunn lenger. Dermed kan det bli flere konflikter rundt det kongen foretar seg, sa Nordby.

I en leserinnringing til Dagbladet i går uttrykte svært mange skepsis til kronprinsens folkelighet, og trakk fram blant annet forholdet til en kvinne som har barn fra tidligere.

Men i går var paret altså ikke snauere enn at de reiste til et av Oslo-områdets best besøkte steder på søndager - Høvikodden.

Med barnevogn

Kronprinsen ønsket ikke å kommentere debatten om sin væremåte da Dagbladet møtte ham i går ettermiddag.

- Jeg har nok ikke sett avisa, sier han. Da han ble fortalt at de yngre leserne heiet på ham, mens de eldre var langt mer konservative og lite velvillig innstilt til den «altfor» folkelige stilen, trakk han så vidt på smilebåndet og spanderte en kort latter.

- Jeg kan ikke gi noe intervju om dette. Jeg gir ikke spontane intervjuer. Vil dere snakke med meg, får dere gå via Slottet på vanlig måte, sa kronprinsen før han gikk etter følget sitt.

Vel framme ved bilen fikk han og Mette-Marit i fellesskap buksert barnevogna inn i bagasjerommet, før de satte kursen videre.

Gir blaffen

- Disse to har skjønt at de umulig kan klare å holde forholdet sitt skjult. Haakon har maktet å tilpasse seg mediesamfunnet i sitt privatliv. Paret har bestemt seg for å gi blaffen, og at de skal leve dette livet, sier en kilde med nært kjennskap til kongehuset.

Og Haakon kan trolig trygt gjøre det. Etter hvert vil nyhetens interesse også avta, og Mette-Marit og han vil få ferdes mer uforstyrret i det offentlige rom. Og om de velger å gifte seg, vil de likevel ha mer enn 60 prosent av folket i ryggen. I Norsk Gallups meningsmåling, som ble offentliggjort i Se og Hør i januar, mente bare 31 prosent at det ikke passet seg at Norge har en dronning med barn fra tidligere forhold.

INN MED BARNEVOGNA: Kronprins Haakon og kjæresten Mette-Marit Tjessem Høiby brukte søndagen til å gå på kunstsenter.
SMILTE: Kronprins Haakon trakk på smilebåndet da han fikk høre at Dagbladets yngre lesere heiet på han.
MED SØNNEN: Mette-Marit med sin tre år gamle sønn.