Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump hudflettes av sjefen for det republikanske partiet

- Ingen kvinne skal fremstilles eller bli snakket om på denne måten

I hardt vær etter skjult opptak. 

DÅRLIG MOTTAKELSE: Lederen av det republikanske partiet Reince Priebus er blant dem som langer ut mot Donald Trumps utspill i videoen. Foto: Faksimile New York Daily News 
DÅRLIG MOTTAKELSE: Lederen av det republikanske partiet Reince Priebus er blant dem som langer ut mot Donald Trumps utspill i videoen. Foto: Faksimile New York Daily News  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En video fra 2005, publisert av Washington Post, vekker stor oppsikt fordi den inneholder Trumps omtale av et mislykket forsøk på å forføre en kvinne og tidvis svært nedsettende omtale av kvinner generelt.

- Jeg prøvde, men hun var faen meg gift. Jeg prøvde meg virkelig, men fikk det ikke til. Nå nettopp så jeg henne igjen, hun hadde fått kjempestore pupper og det hele. Hun har totalt forandret utseendet, sier Trump i samtale hvor han ikke visste det ble gjort opptak.

- Klå henne i skrittet. Du kan gjøre hva som helst, sier Trump videre i filmen.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg, og i løpet av natta har Donald Trump nå fått smekk fra en rekke profilerte republikanere.

Hunstman ber Donald trekke seg

Jon Huntsman, som røk ut primærvalget for republikanerne i 2012, sier at Trump nå bør trekke seg fra valget.

- Tiden har nå kommet for at guvernør Pence tar over, sier han til The Hill og peker på den nyeste Trump skandalen som dråpen som fikk begeret til å renne over.

Pence er som kjent Trumps visepresidentkandidat.

KVINNEKRITIKK: Donald Trumps omtale av kvinner er på ny gjenstand for kritikk. Denne gang grunnet en video fra 2005 der Trump beskriver hvordan man kan opptre rundt kvinner når man er rik og berømt som han er. Video: CNN Vis mer

Også Illinois-senator Mark Kirk, Utah-senator Mike Lee og kongressmedlem for Republikanerne, Barbara Comstock ber nå Trump tre til side.

... også partiledelsen tar avstand (og Hillary, selvsagt)

Hillary Clinton og Tim Kaine var tidlig ute og tok avstand fra uttalelsene.

- Dette er grusomt. Vi kan ikke tillate denne mannen å bli president, tvitrer Hillary Clinton.

Nå får Trump også kjeft fra lederen i det republikanske partiet.

- Ingen kvinne skal fremstilles eller bli snakket om på denne måten. Aldri, sier partileder Reince Priebus i en uttalelse til pressen.

...det gjør Jeb Bush også

Jeb Bush, som måtte se seg slått av Donald Trump i kampen om den republikanske nominasjonen, bruker også Twitter for å ta avstand fra Trump.

- Som bestefar til to nydelige jenter, finner jeg ingen unnskyldninger som kan bortklare de nedverdigende kommentarene, skriver broren til George W. Bush.

Selv avvfeide Trump kommentarene som «garderobeprat».

Slik kan du følge valgthrilleren på dagbladet.no Vis mer

- Bill Clinton sa langt verre ting til meg da vi var sammen på golfbanen. Men jeg beklager hvis noen ble fornærmet etter å ha sett videoen, sier Trump til sitt forsvar.

...mens Paul Ryan blir fysisk kvalm

En av USAs mektigste politikere, Paul Ryan, er heller ikke nådig. Ryan sier han ble fysisk uvel av Trumps uttalelser.

- Jeg blir kvalm av det jeg hørte i dag. Kvinner skal hylles og støttes, ikke gjøres til objekter. Jeg håper Mr Trump behandler denne situasjonen med den seriøsiteten som kreves og jobber hardt for å vise nasjonen at han har mer respekt for kvinner enn dette klippet antyder, sier Ryan i et presseskriv.

Ryan har foreløpig ikke trukket sin støtte til Trump.

...Romney er heller ikke imponert

Mitt Romney, som altså tapte mot Barack Obama for fire år siden, er uvanlig krass i sin omtale av Trump etter å ha hørt det nå meget omtalte opptaket.

- Slike grusomme nedsettende kommentarer er respektløse overfor våre koner og døtre og ødelegger Amerikas anseelse i verden, tvitrer den tidligere guvernøren.

...én guvernør trekker sin stemme

Gary Herberg er republikaner og guvernør i Utah. Han raser mot Trumps sex-uttalelser på sin Twitter-konto, og kunngjør at han ikke vil stemme på partifellen som president.

- Jeg kan ikke stemme på Hillary Clinton, men jeg kommer ikke til å stemme på Trump.

...og en kongresspolitiker kan ikke se datteren i øynene

Jason Chaffetz var første republikaner til å offisielt snu i sin Trump-støtte etter uttalelsene fredag.

Chaffetz er kongresspolitiker i Washington, D.C. og sier til CNN at han ikke lenger kan støtte Trump.

- Jeg har en 15 år gammel datter. Tror du jeg kan se henne i øynene og støtte Trump etter dette?

...men Mike Pence er taus

På direkte spørsmål fra Politico nektet Mike Pence å gi sine synspunkter på Trumps utspill i den nå omstridte videoen.

Pence unngikk ifølge Politico store deler av sin vanlige presserutine under et valgmøte i Ohio fredag.

The Washington Post, samme avis som først offentliggjorde videoen, melder i nattetimene norsk tid at mange av Trumps mest ihugga støttespillere på Twitter tar sin kandidat til forsvar.

...og Trump mener Bill Clinton er verre

Trump selv har skygget banen etter videoen med Billy Bush - forøvrig George W. Bush sitt søskenbarn - nådde mediene.

Det eneste presidentkandidaten har kommet med er en meget forbeholden unnskylding, og en avdramatisering av det hele. I tillegg understreket Trump at Bill Clinton uansett har en mye grovere kjeft.

- Dette var garderobeprat, en privat samtale som skjedde for mange år siden. Bill Clinton har sagt langt verre ting til meg på golfbanen - ikke engang i nærheten, sier Trump

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling