Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen kvinner på topp i norske statsselskaper

Ingen av de ti største statskontrollerte selskapene har en kvinnelig toppleder.

TAR GREP: Næringsminister Monica Mæland (H) mener staten allerede tar grep for å styrke likestillingen.
Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
TAR GREP: Næringsminister Monica Mæland (H) mener staten allerede tar grep for å styrke likestillingen. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jo større selskapet er, desto dårligere stilt er kvinnerepresentasjonen i toppjobben.

I de 47 selskapene staten har betydelig eierandel i, er det 11 prosent kvinnelige toppledere, viser en undersøkelse Dagens Næringsliv har gjort blant selskaper der staten eier 50 prosent eller mer.

Ingen av de ti største selskapene har funnet plass til en kvinne på toppen. NSB er verst stilt, med en konsernledelse uten kvinner. Stort bedre er ikke situasjonen i gigantselskaper som Statoil, Mesta, Nammo og statsforetaket Statkraft der bare én kvinne er rekruttert inn i toppledelsen.

Nestleder Helga Pedersen i Arbeiderpartiet sier kjønnsbalansen i statlige selskaper er begredelig.

- Kvoteringsreglene til Ansgar Gabrielsen var et kvantesprang i asa-styrene. Konsernledelsene har ikke fulgt etter, konstaterer hun.

Men kvotering vil hun ikke ha. I stedet skal de statseide selskapene pålegges en målsetting om minst 40 prosent kvinner i konsernledelsen, mener Arbeiderpartiet.

Næringsminister Monica Mæland (H), som sitter på en nøkkelrolle i flere av de store statlige selskapene, mener staten allerede tar grep for å styrke likestillingen.

- Det er styrene som rekrutterer ledelsen i selskapene. Vi har klare forventninger om likestilling, og jeg har nå fått innspill til hvordan dette arbeidet kan følges opp. '

(NTB)


Lik Dagbladet på Facebook
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media