STØTTEERKLÆRING: Tidligere brigadesjef i brann- og redningsetaten, John Henrik Francke, reagerer på sin tidligere arbeidsgivers behandling av en ung brannmann, og støtter han i dag med å si at dagens beredskap er for lav. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
STØTTEERKLÆRING: Tidligere brigadesjef i brann- og redningsetaten, John Henrik Francke, reagerer på sin tidligere arbeidsgivers behandling av en ung brannmann, og støtter han i dag med å si at dagens beredskap er for lav. Foto: Berit Roald / NTB ScanpixVis mer

- Ingen læring etter 22. juli

Tidligere brann-leder tar et oppgjør med etaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere brigadesjef i Oslo brann- og redningsetat i Oslo støtter ung kollega og tar et oppgjør med sin tidligere arbeidsgiver.

John Henrik Francke (60) gikk av som brigadesjef i Oslo brann- og redningsetat (OBRE) i 2012 etter å ha jobbet i etaten siden 1978. I dagens avis har han skrevet en kronikk der han tar et «oppgjør» med sin tidligere arbeidsgiver.

Etter at en representant i Brannkorpsforeningen fredag 21. februar skrev et leserinnlegg i Dagsavisen med sine tanker om dagens lave brannberedskap i Oslo, har saken dlitt diskutert kraftig i media.

- I første omgang ville jeg skrive dette innlegget for å støtte en kollega som er ung og står fryktelig alene. Det har enda ikke kommet noen som går ut og støtter han, enten det er en befal eller en høyere opp i etaten. Det syns jeg er synd, sier Francke.

I en etat hvor lojalitet står høyt på agendaen har det overrasket Francke at ingen har gjort nettopp dette.

- Ja, det overrasket meg. Diskusjoner om for eksempel lojalitet havner aldri i avisene, sier han.

Terroren 22. juli Et viktig poeng Francke vil få fram i kronikken sin er hvordan Oslo brann- og redningsetat har lært av de tragiske hendelsene som fant sted 22. juli 2011, og hva dette har betydd for dagens brannberedskap.

- Det var et stort potensiale for å gjøre feilvurderinger den dagen, og det tror jeg ikke ble gjort av oss. Da er du heller ikke interessant for media, sier Francke.

Etter 22. juli fikk politietaten spesielt mye oppmerksomhet. Francke opplevde liten eller ingen læring i brann- og redningsetaten etter den tragiske terrordagen. Det mener han kan være på grunn av den manglende medieinteressen. 

- Det ble ikke øremerket midler til materiell eller øvelser mot antiterror, skriver Francke i kronikken.

For å belyse I kronikken går Francke også lenger tilbake i tid og viser til andre terrorhandlinger som har funnet sted i Oslo. Han sier til Dagbladet at han gjør dette for å belyse det han kaller den spredte og forsiktige tilnærmingen til terror som har vært i Oslo.

- Terrorhandlinger skaper frykt i samfunnet, spesielt for unge. Jeg husker at jeg som elleveåring gikk og så etter snubletråder da jeg gikk skogen, etter at «Granatmannen» spredte frykt ved å sette granatfeller på turstier og parkeringsplasser, sier han.

Derfor mener han at det er viktig å bruke den store motivasjonen som finnes i etaten til å satse videre med økt beredskap og større midler. John Henrik Francke mener dagens brannkorps fortjener en bedre behandling enn de får.

- Det er en enorm motivasjon og ståpåvilje der, og den syns jeg fortjener en litt bedre behandling enn at det fjernes én mann der, en brannbil der, eller en stasjon der.