Ingen lekser, bedre karakterer

LOMMEDALEN (Dagbladet): Skarva skole har tolv elever, som alle har møtt veggen i den vanlige ungdomsskolen. Men her, på en gård i Lommedalen, får de en ny sjanse med mindre teori og mer praktisk arbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går var utdanningsminister Kristin Clemet på «annerledesskolen». På Skarva er teoriundervisningen kuttet radikalt ned. Under halve skoledagen går med til skolefagene:

- Vi har også droppet de vanlige timene. I stedet har vi samme fag i ei uke, og avslutter med en prøve, forteller rektor Åsmund Pedersen.

- Jeg husker mye mer på den måten, sier Marisol Semb (16).

Praktisk

Resten av skoledagen holder elevene på med praktisk arbeide. Oppgavene varierer fra å skyfle møkk i stallen, til snekring og brødbaking.

Også leksene er fjernet. Likevel forbedrer elevene i snitt karakterene sine med ca. et halvt poeng i løpet av tida på Skarva. Ordens- og oppførselskarakterene går opp enda mer.

Skoleskulk har vært ett av mange problem for elevene som kommer til Skarva. En av dem var borte i et helt år, forteller Pedersen.

Lite fravær

- Men det første semesteret her hos oss ble fraværet redusert med 80 prosent - og så å si alt fravær var reell sykdom.

Er det rart at Kristin Clemet ville se denne «annerledesskolen» med egne øyne?

Lengst tid brukte hun i stallen. Der holdt May Liss Bjerke Valbye (15) på med pussing av «Beauty». Og Clemet så ut som hun godt kunne tenkt seg å avløse henne i stallen.

Clemet ville også vite om den vanlige skolen kan lære noe av «annerledesskolen» Skarva.

Ressursorientert

Rektor Pedersen la vekt på en samstemt voksengruppe. Men aller viktigst er lærernes holdning til elevene:

- Det handler om å komme ut av vonde sirkler, om å la elevene oppleve å mestre. For å få til det, må vi legge vekten på hva ungdommene faktisk kan, hvilke ressurser de har. Der kan skolen lære mye av måten barnevernspedagogene møter ungdommen på.

EN AV GUTTA: Kristin Clemet strekker seg langt for å hilse på Il Song Olsen (16), som er i gang med å lage «kaffeterrasse» foran kontoret på Skarva skole.