MENINGSMÅLINGER: President Donald Trump forteller at han har et godt forhold til smitteeksperten Anthony Fauci, men stusser på at Fauci scorer bedre på meningsmålingene enn ham selv. Foto: AP Photo/Evan Vucci Vis mer

Donald Trump

- Ingen liker meg

Den amerikanske presidenten lufter tanker rundt hvorfor smitteeksperten Anthony Fauci er bedre likt enn ham selv.

Publisert

Det er ikke å stikke under stol at det er sterke meninger knyttet til president Donald Trump. Det stormer ofte rundt den amerikanske presidenten, som er elsket av sine tilhengere, men også sterkt mislikt.

Under en pressekonferanse om coronasituasjonen i USA seint tirsdag kveld norsk tid, setter presidenten spørsmål ved hvorfor hans «approval rating», altså meningsmålingene som viser om det amerikanske folket mener han gjør en bra eller dårlig jobb, er så mye lavere enn landets fremste smitteekspert, dr. Anthony Fauci.

- Ingen liker meg. Det må være personligheten min, konkluderer presidenten.

DET HVITE HUS: President Donald Trump og dr. Anthony Fauci avbildet under en pressekonferanse i Det hvite hus i april 2020. Foto: AFP
DET HVITE HUS: President Donald Trump og dr. Anthony Fauci avbildet under en pressekonferanse i Det hvite hus i april 2020. Foto: AFP Vis mer

- Godt forhold

Nylig skal president Trump ha retvitret kritikk mot Fauci. Twitter fjernet flere av meldingene, ifølge CNN. Tirsdag slo Fauci tilbake i et intervju med ABC News, da han sa at han vil fortsette å gjøre jobben sin, uansett hva.

- Dette er hva jeg har trent for i hele mitt profesjonelle liv, og jeg vil fortsette å gjøre det, sa Fauci, som nektet for at han har misledet den amerikanske offentligheten under noen omstendighet.

Dette blir presidenten konfrontert med under pressekonferansen tirsdag kveld.

- I går kveld, i Twittermeldinger som ble slettet av Twitter, sa du at dr. Fauci misledet landet om hydroksyklorokin. Hvordan da, spør en reporter.

- Ikke i det hele tatt. Jeg vet ikke hva han synes om det, begynner Trump.

- Jeg har et veldig godt forhold med dr. Fauci. Jeg har ikke alltid vært enig med ham. Jeg tror det er ganske standard, det er ok, fortsetter presidenten.

DR. ANTHONY FAUCI: Mener at noen stater åpnet for fort, og nå betaler må betale prisen. Bilder: Scanpix Vis mer

Scorer dårlig

Trump hevder de to kommer godt overens og at han også er enig i mye av det Fauci sier.

- Det er interessant han har en veldig god «approval rating». Jeg liker det, det er bra. Husk, han jobber for denne administrasjonen. Han jobber med oss. Vi kunne fått andre folk, noen andre. Det måtte ikke bli dr. Fauci. For det meste har vi gjort det han og andre anbefalte. Og han har en høy «approval rating». Så hvorfor har ikke jeg en høy «approval rating» og administrasjonen, med tanke på viruset, sier Trump.

Han viser til administrasjonens økning av produksjon av smittevernutstyr, ventilatorer og det høye antallet coronatester USA utfører.

Trump mener det er merkelig at en mann som jobber nært med dem er så anerkjent, og «likevel liker ingen meg.»

Meningsmålinger har vist at Fauci er en av personene amerikanere stoler på nå under coronapandemien, skriver The Hill. Trump har på sin side scoret dårlig for sin håndtering av krisa, og har i lang tid fått mye kritikk for nettopp dette.

Coronarekorder

Under pressekonferansen skryter presidenten uhemmet av egen innsats for å bekjempe coronaviruspandemien.

- Vi har opprettet det største medisinske arsenalet i historien, sier Trump.

Videre påpeker presidenten at store deler av USA nå er coronafri, og han forsikrer at hans administrasjon vil føre økonomien tilbake på fote.

Det står i motsetning til flere coronarekorder for landet det siste døgnet. Ifølge Johns Hopkins-universitetet ble det registrert 1592 coronadødsfall tirsdag, det høyeste tallet på over to måneder.

TRUMP: - Det er en ekkel, horribel sykdom som aldri burde ha forlatt Kina, sier Donald Trump i kvelden pressekonferanse. Video: AP Vis mer

Tirsdag hadde fire stater nye dagsrekorder for coronadødsfall, ifølge Reuters. Det dreier seg om Arkansas, Florida, Montana og Oregon.

I løpet av det siste døgnet ble det også registrert mer enn 60 000 nye coronatilfeller rundt om i landet, opplyser Baltimore-universitetet.

USA har siden pandemiens utbrudd registrert 4,3 millioner smittetilfeller, og nærmer seg 150 000 dødsfall med stormskritt.

Forsvarer malariamedisin

I spørsmålsrunden fra journalister blir presidenten også spurt om malariamedisinen hydroksyklorokin, som Trump har vært tilhenger av og tidligere har brukt selv.

Han forsvarer fremdeles medisinen, til tross for at randomiserte studier har avdekket at den ikke har noen effekt i behandling av covid-19-pasienter.

- En del leger mener hydroksyklorokin virker. Jeg har lest mye om medisinen, og mener den kan ha effekt tidlig i sykdomsforløpet, sier Trump.

I Norge blir ikke lenger hydroksyklorokin brukt i behandling mot covid-19, etter at helsemyndighetene anser at medisinen har null effekt.

Drittpakke

Dr. Fauci var lenge et fast innslag da presidenten i en periode hadde daglige pressekonferanser om coronaviruset.

Fauci ble i mars et mål for Trump-supportere etter at han under en pressekonferanse så tydelig forlegen ut og ristet på hodet av noen av presidentens uttalelser.

Siden den gang har presidenten langet ut mot eksperten, men også kalt Faucis uttalelser for uakseptable. I begynnelsen av april kom nyheten om at sikkerheten måtte skjerpes rundt legen, da han skal ha mottatt en rekke trusler.

Sommeren i USA har vært preget av en eksplosjon av coronasmitte mange steder i landet, og det kommer stadig nyheter om nye smitterekorder eller høye dødstall.

- Vi har åpenbart ikke kontroll akkurat nå, sa Fauci under en høring i Senatet i begynnelsen av juli.

I midten av juli så det ut som Det hvite hus forsøkte å ødelegge ekspertens troverdighet. Det ble laget en liste over alle de feilaktige uttalelsene Det hvite hus mener Fauci har kommet med.

Ettersom ekspertene har lært mer om viruset, har også rådene deres endret seg. Faucis påstander, som Det hvite hus nå forsøker å henge ham ut for, var basert på den beste informasjonen de hadde tilgjengelig da Fauci kom med uttalelsene, skrev NBC News på tidspunktet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer