IKKE LIKE POPULÆR:  Mens politisjefen som ble tatt for lekkasjer til media ble forfremmet til politimester, vil myndighetene ta fra advokatbevillingen til kjendisadvokat Sigurd J. Klomsæt for angivelige lekkasjer. Foto Torbjørn Grønning /  Dagbladet
IKKE LIKE POPULÆR: Mens politisjefen som ble tatt for lekkasjer til media ble forfremmet til politimester, vil myndighetene ta fra advokatbevillingen til kjendisadvokat Sigurd J. Klomsæt for angivelige lekkasjer. Foto Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

- Ingen likhet for loven

Den godt likte politisjefen ble tatt for å lekke børssensitiv informasjon, og ble forfremmet til politimester. Kjendisadvokat Sigurd Klomsæt er ikke like godt likt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag fikk kjendisadvokat Sigurd J. Klomsæt en bot på 20.000 kroner. Han har allerede mistet advokatbevillingen - på grunn av at han angivelig skal ha lekket informasjon til mediene i terrorsaken.

Klomsæt nekter skyld, og godtar ikke boten. Han går også rettens vei for å beholde advokatbevillingen.

Privatetterforsker Ola Thune - som i mange år var sjef for den legendariske Mordkommisjon i Kripos - har på oppdrag av en klient etterforsket en annen lekkasje som fikk helt andre konsekvenser.

Børssensitivt
Tidligere konsernsjef i det børsnoterte oljeselskapet DNO - Berge Gerdt Larsen - var under hemmelig etterforskning av politiet i Bergen, anmeldt for skatteunndragelser.

Ifølge en dom fra Borgarting lagmannsrett fra 4. april i fjor er det hevet over enhver tvil at daværende politiadvokat Kaare Songstad brøt taushetsplikten  om anmeldelsen og den hemmelige etterforskningen til Bergens Tidende.

LIKHET FOR LOVEN:  Privatetterforsker Ola Thune avslørte at børssensitiv informasjon lakk fra politiet,Det fikk ingen konsekvenser. - Det bør være likhet for loven i et rettssamfunn, sier Ola Thune. Foto: Aleksander Nordahl / Dagbladet.
LIKHET FOR LOVEN: Privatetterforsker Ola Thune avslørte at børssensitiv informasjon lakk fra politiet,Det fikk ingen konsekvenser. - Det bør være likhet for loven i et rettssamfunn, sier Ola Thune. Foto: Aleksander Nordahl / Dagbladet. Vis mer

Forholdet ble anmeldt til Spesialenheten for politisaker. Til tross for at tre erfarne lagdommere slo fast at politisjefen hadde lekket opplysningene fikk saken ingen konsekvenser for den faglig dyktige og godt likte politisjefen.

Politiadvokat Kaare Songstad er i dag forfremmet til politimester.

«Ikke tilstrekkelig aktsomhet»
I rettsboka fra Borgarting lagmannsrett heter det: «Lagmannsretten finner på denne bakgrunn at Kaare Songstad ikke har utvist tilstrekkelig aktsomhet».

Advokatene til Larsen, mener at politilekkasjen førte til et ras i aksjeverdien til selskapet. Det har blitt hevdet at verdiene på DNO aksjen umiddelbart falt med over 1 milliard kroner på grunn av lekkasjene.

Ikke like godt likt
I juridiske kretser er det ingen hemmelighet at kjendisadvokat Sigurd J. Klomsæt ikke er like populær som den dyktige politimesteren.

Mens Songstad nå er utnevnt av kongen i statsråd til politimester og spås en lysende karriere innen politiet, er kjendisadvokat Sigurd J. Klomsæts yrkeskarriere i spill.

Klomsæt nekter enhver skyld i anklagene om lekkasjer av politidokumenter til mediene i terrorsaken.

Ola Thune som på vegne av konsernsjefen etterforsket og dokumentert lekkasjene bekrefter overfor Dagbladet at det var flere i etterforskningsteamet som brøt taushetsplikten.

- Det ble gitt taushetsbelagt informasjon om anmeldelsen og den hemmelige etterforskningen både uaktsomt og med vitende og vilje. Dessuten ble de ulovlige lekkasjene bevisst forsøkt skjult i ettertid. Det fikk enorme personlige og økonomiske konsekvenser for min klient, sier Ola Thune.

- Ingen likhet for loven
Den tidligere sjefen for Mordkommisjonen reagerer på forskjellen i reaksjonene og behandlingen av politisjefen og kjendisadvokaten.

- Jeg vil understreke at jeg ikke kjenner detaljene i anklagene mot advokat Klomsæt. Likevel er det forunderlig at Statens tjenestemenn kan begå alvorlig lovbrudd uten konsekvenser, mens advokat Klomsæt mister hele livsgrunnlaget sitt for de samme overtredelser, sier Ola Thune.

- Det etterlates et inntrykk av forskjellsbehandling og kameraderi. Og det rokker ved grunnleggende prinsipper, og svekker tilliten til vår rettspleie, sier Ola Thune til Dagbladet. 

INGEN STRAFF: Politimester Kaare Songstad ble frifunnet av Spesialenheten for politisaker, til tross for at Borgarting lagmannsrett mente at han ikke hadde «utvist tilstrekkelig aktsomhet». 
Foto: Jo Straube / Dagbladet
INGEN STRAFF: Politimester Kaare Songstad ble frifunnet av Spesialenheten for politisaker, til tross for at Borgarting lagmannsrett mente at han ikke hadde «utvist tilstrekkelig aktsomhet». Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer