- Ingen likhet for loven

Den godt likte politisjefen ble tatt for å lekke børssensitiv informasjon, og ble forfremmet til politimester. Kjendisadvokat Sigurd Klomsæt er ikke like godt likt.

IKKE LIKE POPULÆR: Mens politisjefen som ble tatt for lekkasjer til media ble forfremmet til politimester, vil myndighetene ta fra advokatbevillingen til kjendisadvokat Sigurd J. Klomsæt for angivelige lekkasjer. Foto Torbjørn Grønning / Dagbladet
IKKE LIKE POPULÆR: Mens politisjefen som ble tatt for lekkasjer til media ble forfremmet til politimester, vil myndighetene ta fra advokatbevillingen til kjendisadvokat Sigurd J. Klomsæt for angivelige lekkasjer. Foto Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag fikk kjendisadvokat Sigurd J. Klomsæt en bot på 20.000 kroner. Han har allerede mistet advokatbevillingen - på grunn av at han angivelig skal ha lekket informasjon til mediene i terrorsaken.

Klomsæt nekter skyld, og godtar ikke boten. Han går også rettens vei for å beholde advokatbevillingen.

Privatetterforsker Ola Thune - som i mange år var sjef for den legendariske Mordkommisjon i Kripos - har på oppdrag av en klient etterforsket en annen lekkasje som fikk helt andre konsekvenser.

Børssensitivt
Tidligere konsernsjef i det børsnoterte oljeselskapet DNO - Berge Gerdt Larsen - var under hemmelig etterforskning av politiet i Bergen, anmeldt for skatteunndragelser.

Ifølge en dom fra Borgarting lagmannsrett fra 4. april i fjor er det hevet over enhver tvil at daværende politiadvokat Kaare Songstad brøt taushetsplikten  om anmeldelsen og den hemmelige etterforskningen til Bergens Tidende.

LIKHET FOR LOVEN: Privatetterforsker Ola Thune avslørte at børssensitiv informasjon lakk fra politiet,Det fikk ingen konsekvenser. - Det bør være likhet for loven i et rettssamfunn, sier Ola Thune. Foto: Aleksander Nordahl / Dagbladet.
LIKHET FOR LOVEN: Privatetterforsker Ola Thune avslørte at børssensitiv informasjon lakk fra politiet,Det fikk ingen konsekvenser. - Det bør være likhet for loven i et rettssamfunn, sier Ola Thune. Foto: Aleksander Nordahl / Dagbladet. Vis mer

Forholdet ble anmeldt til Spesialenheten for politisaker. Til tross for at tre erfarne lagdommere slo fast at politisjefen hadde lekket opplysningene fikk saken ingen konsekvenser for den faglig dyktige og godt likte politisjefen.

Politiadvokat Kaare Songstad er i dag forfremmet til politimester.

«Ikke tilstrekkelig aktsomhet»
I rettsboka fra Borgarting lagmannsrett heter det: «Lagmannsretten finner på denne bakgrunn at Kaare Songstad ikke har utvist tilstrekkelig aktsomhet».

Advokatene til Larsen, mener at politilekkasjen førte til et ras i aksjeverdien til selskapet. Det har blitt hevdet at verdiene på DNO aksjen umiddelbart falt med over 1 milliard kroner på grunn av lekkasjene.

Ikke like godt likt
I juridiske kretser er det ingen hemmelighet at kjendisadvokat Sigurd J. Klomsæt ikke er like populær som den dyktige politimesteren.

Mens Songstad nå er utnevnt av kongen i statsråd til politimester og spås en lysende karriere innen politiet, er kjendisadvokat Sigurd J. Klomsæts yrkeskarriere i spill.

Klomsæt nekter enhver skyld i anklagene om lekkasjer av politidokumenter til mediene i terrorsaken.

Fakta:

 • * Advokat Sigurd J. Klomsæt er anklaget for å ha lekket taushetsbelagt informasjon - bilder fra etterforskningen av Anders Behring Breivik - til mediene i terrorsaken til flere medier.
 • * Klomsæt nekter skyld.
 • * Politiet hevder dokumentene var bildene var merket, og at det kan spores til kjendisadvokaten.
 • * Advokatbevillingsnemnda fratok Sigurd Klomsæt bevillingen 15. august i år. 
 • * Avgjørelsen er anket inn for Høyesterett.
 • * Denne uka ble Klomsæt i lagt en bot på 20.000 kroner av politiet.
 • * Klomsæt godtar ikke boten.
 • Kilde: Dagbladets arkiv

Ola Thune som på vegne av konsernsjefen etterforsket og dokumentert lekkasjene bekrefter overfor Dagbladet at det var flere i etterforskningsteamet som brøt taushetsplikten.

- Det ble gitt taushetsbelagt informasjon om anmeldelsen og den hemmelige etterforskningen både uaktsomt og med vitende og vilje. Dessuten ble de ulovlige lekkasjene bevisst forsøkt skjult i ettertid. Det fikk enorme personlige og økonomiske konsekvenser for min klient, sier Ola Thune.

- Ingen likhet for loven
Den tidligere sjefen for Mordkommisjonen reagerer på forskjellen i reaksjonene og behandlingen av politisjefen og kjendisadvokaten.

- Jeg vil understreke at jeg ikke kjenner detaljene i anklagene mot advokat Klomsæt. Likevel er det forunderlig at Statens tjenestemenn kan begå alvorlig lovbrudd uten konsekvenser, mens advokat Klomsæt mister hele livsgrunnlaget sitt for de samme overtredelser, sier Ola Thune.

- Det etterlates et inntrykk av forskjellsbehandling og kameraderi. Og det rokker ved grunnleggende prinsipper, og svekker tilliten til vår rettspleie, sier Ola Thune til Dagbladet. 

- IKKE SAMME SAK,
mener politimester

Politimester Kaare Songstad ser ingen likhet i anklagene mot advokat Klomsæt og forholdene han ble frikjent for.  

Politimesteren i Haugaland og Sunnhordland var politiadvokat og påtaleansvarlig i Bergen da han angivelig skal ha lekket informasjon.

-Det var ikke mitt forhold som var tema i saken Borgarting lagmannsrett vurderte. Men det er korrekt at retten anklaget meg for å lekket, sier politimester Kaare Songstad i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt. 

Songstad mener det blir feil å trekke paralleller mellom Klomsæt og hans sak.  

-Jeg var påtalejurist og forholdt meg til Riksadvokatens rundskriv. Jeg har ikke lekket informasjon, men gjort jobben min, sier Songstad.

- Forholdet er grundig etterforsket av Spesialenheten for politisaker. De henla saken, sier Kaare Songstad til Dagbladet.
INGEN STRAFF: Politimester Kaare Songstad ble frifunnet av Spesialenheten for politisaker, til tross for at Borgarting lagmannsrett mente at han ikke hadde «utvist tilstrekkelig aktsomhet». 
Foto: Jo Straube / Dagbladet
INGEN STRAFF: Politimester Kaare Songstad ble frifunnet av Spesialenheten for politisaker, til tross for at Borgarting lagmannsrett mente at han ikke hadde «utvist tilstrekkelig aktsomhet». Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer