Ingen livstegn fra gruvearbeiderne

Redningsarbeidere har boret hull inn til gruve i Utah.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Redningsarbeidere har drillet et hull til stedet der det er trodd at de seks gruvearbeiderne som har blitt fanget etter et ras oppholder seg, melder nyhetsbyrået AP. Men da redningsarbeiderne senket en mikrofon ned i den kollapsede gruven, hørtes det ingen lyd.

Likevel beholder Robert Murray, som leder morselskapet til gruveoperatøren, håpet om at de fremdeles er i live.

– Jeg vil ikke se på dette som gode eller dårlige nyheter. Jobben er ikke ferdig enda, sier Murray.

God luftkvalitet

Det ble tatt prøver av lufta nede i gruven, og luftkvaliteten skal være god, med 20, 5 prosent oksygeninnhold, lite av den giftige gassen karbonmonoksid og ingen metangass.

– Det betyr at om de er i live, kommer de til å kunne holde seg i live i den atmosfæren, uttalte Murray på en pressekonferanse fredag.

Gruvearbeiderne ble innestengt i en kullgruve i Utah tidlig mandag morgen, og siden har ingen fått kontakt med dem. Det er fremdeles uklart hvorfor gruven kollapset.

Hullet ble drillet i løpet av torsdag kveld lokal tid, og er ikke større enn seks cm i diameter. Ifølge Reuters skal redningsarbeiderne overvåke hullet med mikrofonen mens et større hull skal bores. Gjennom det nye hullet skal det senkes et kamera ned til der hvor gruvearbeiderne kan være.

REDNINGSARBEID PÅGÅR FOR FULLT: Redningsarbeidet for å få ut de seks gruvearbeiderne som har ble innestengt da gruven kollapset mandag, er tidkrevende. Nå har redningsarbeidere fått heist ned en mikrofon i den kollapsede gruven, men hører ingen livstegn fra de seks. Foto: KATV/AP/Scanpix
REDNINGSARBEID PÅGÅR FOR FULLT: Redningsarbeidet for å få ut de seks gruvearbeiderne som har ble innestengt da gruven kollapset mandag, er tidkrevende. Nå har redningsarbeidere fått heist ned en mikrofon i den kollapsede gruven, men hører ingen livstegn fra de seks. Foto: KATV/AP/Scanpix Vis mer

Kan heise ned mat og vann

Murray uttalte på pressekonferansen at det ville ta minst fire-fem dager til før det blir mulig for redningsarbeidere å nå ned til de innestengte. Men hvis de blir funnet i live, vil det større hullet kunne bli brukt til å sende dem vann og mat, mens en større åpning kunne drilles for å få dem ut.

Murray har tidligere insistert på at det var et jordskjelv som fikk gruven til å kollapse, men geologer er ikke enige, og mener de seismiske målingene kan ha blitt påvirket av ristingen fra at gruven kollapset.

Det har også vært påstått at de seks gruvearbeiderne holdt på med en spesielt risikofylt operasjon inne i minen da den kollapset, men Murray nekter for at dette er tilfelle.

-HEVDER DET VAR JORDSKJELV: Robert Murray, leder for gruveoperatørens morselskap Murray Energy.
VIDEOUTSTYR ANKOMMER: En truck med spesialutstyr ankommer gruven. Et større hull skal bores for å få plass til et spesialkamera som skal heises ned i gruven.