Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ingen løftet en finger for å unngå at «Berserk» forliste

Jarle Andhøy langer ut mot polarmyndighetene i ny TV-serie.

JAKTER FORTSATT PÅ SVAR:  Jarle Andhøy har i årene siden Berserk forliste søkt etter svar på hvorfor skuta forlot det som var ansett en trygg havn, i forkant av et varslet uvær. Foto: Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
JAKTER FORTSATT PÅ SVAR: Jarle Andhøy har i årene siden Berserk forliste søkt etter svar på hvorfor skuta forlot det som var ansett en trygg havn, i forkant av et varslet uvær. Foto: Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er nå snart tre år siden «Berserk» forliste i Rosshavet utenfor kysten av Antarktis. Den 22. februar klokka 05.22 sendte skipet ut et nødsignal. De tre som var om bord - Robert Skaanes, Tom Gisle Bellika og Leonard J. Banks - er fortsatt ikke funnet.

Året etter reiste Jarle Andhøy ned til Antarktis for å finne ut hva som skjedde med kameratene. Det har hele veien vært uforståelig for 37-åringen hvorfor de valgte å forlate en trygg havn, Horseshoe Bay, når det var forventa uvær i området.

Denne ekspedisjonen har nå blitt en tv-serie, «Jakten på Berserk», som har premiere på TVNorge på torsdag. I seriens første episode hevdes det at helt fram til nødsignalene ble aktivisert, hadde «Berserk» daglig blitt overvåket ved hjelp av satellittbilder og skip i området.

Non-grata-ekspedisjon Mye av dokumentasjonen som legges fram i tv-serien baserer seg på korrespondanse mellom polarmyndighetene i perioden før og etter forliset. Denne korrespondansen ble utlevert i rettssakene mot Andhøy. Han ble i november dømt i Hålogland lagmannsrett til å betale boten på 45 000 som han fikk etter den nevnte ekspedisjonen i 2012. Saken er anket til Høyesterett.

- Mailutvekslingen viser et stort fokus på lovbrudd og at Berserks savnede mannskap på ingen måte var velkommen i McMurdo-sundet, sier Andhøy til Dagbladet.

  
- Fokuset på at «Berserk» var der ulovlig og at vi ble ansett som lovbrytere, uten hensyn til alminnelig folkeskikk og sunn fornuft som er vanlig å utvise i både til sjøs og fjells, viser at Norsk Polarinsinstitutt og aktørene i McMurdo-sundet ikke løftet en finger for å unngå dødsulykken før nødpeilesenderen ble aktivisert, sier han videre.    

Han mener norske polarmyndigheters håndtering i forkant av forliset er kritikkverdig.

- Norske polarmyndigheter har også gitt signaler til newzealandske og amerikanske myndigheter om at de selv måtte vurdere om de ville gi dem noen form for bistand. Dokumentasjonen som vi legger frem i serien kan folk selv vurdere, men det levner ingen tvil om at Norsk Polarinstitutt har hatt et skammelig fokus i denne saken, sier Andhøy.

- Påvirket ikke utfallet Norsk Polarinstitutt la i retten fram over 120 sider med kommunikasjon som hadde foregått med newzealandske og amerikanske polarmyndigheter i løpet av en periode på to år. Direktør i Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther, sier han ikke ønsker å kommentere innholdet i en tv-serie som ennå ikke er vist, men at han vil framholde det han sa i lagmannsretten:

- Vi har ikke hatt noen form for kontakt med andre polarmyndigheter forut for eller under forliset som på noen måte kan ha påvirket utfallet. Vi har selvsagt hatt kontakt med andre polarmyndigheter om «Berserk», da dette er en del av vårt virke. Norge og andre land har en internasjonal forpliktelse om å melde om uregelmessigheter, og i dette tilfelle en ekspedisjon som ikke var lovlig, sier Winther til Dagbladet.

- Men vi har ikke hatt den type kontakt som har vært med på å påvirke det tragiske utfallet, fastholder Winther.

EKSPEDISJON:  Jarle Andhøy og hans mannskap la ut på en ny ekspedisjon i 2012 for å søke svar på hva som skjedde med Berserk. Dette bildet er tatt i Chile, etter at mannskapet ble anhold som følge av at de hadde skiftet navn på båten. Foto: Torbjørn Grønning /  Dagbladet
EKSPEDISJON: Jarle Andhøy og hans mannskap la ut på en ny ekspedisjon i 2012 for å søke svar på hva som skjedde med Berserk. Dette bildet er tatt i Chile, etter at mannskapet ble anhold som følge av at de hadde skiftet navn på båten. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

- Burde sikkerheten til mannskapet vært vurdert som et ledd i denne korrespondansen?

- I dagene forut for forliset var det ingenting som tilsa at det var en fare for deres sikkerhet. Ansvaret for sikkerheten ligger hos ekspedisjonslederen. Vi var heller ikke kjent med at det var ventet et uvær. Vi ble først kjent med uværet gjennom media, etter at forliset var et faktum, sier Winther.

Ingen kjent med overvåking - Hadde dere informasjon om at «Berserk» skulle ha vært overvåket ved hjelp av satellittbilder og skip i området?

- Nei, dette er ikke noe vi har hatt informasjon om, sier Winther.

- I retrospekt, er det noe som kunne ha vært vurdert annerledes?

- Vår plikt til å forvalte norsk lovverk i Antarktis er fulgt til punkt og prikke, sier han.

Winther sier han har forståelse for at Andhøy ønsker svar på hva som førte til at båten forlot havna den skjebnesvangre dagen.

MØTTE I RETTEN:  Direktør Jan-Gunnar Winther i Norsk Polarinstitutt (t.h.) redegjorde i Hålogaland tingrett for den korrespondansen som hadde vært mellom de ulikes land polarmyndigheter.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
MØTTE I RETTEN: Direktør Jan-Gunnar Winther i Norsk Polarinstitutt (t.h.) redegjorde i Hålogaland tingrett for den korrespondansen som hadde vært mellom de ulikes land polarmyndigheter. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer

- Det er utrolig trist, det som skjedde. Det kan likevel ikke påvirke hvordan vi forvalter lovverket. Jeg skulle også ønske Andhøy kunne slå seg til ro med at vi har gitt de svarene vi har: Vi har sagt gang på gang at vi ikke har hatt noen kontakt som ledet til forliset, sier Winther.

- Jeg kan ikke uttale meg om hva newzealandske myndigheter sitter på av informasjon, men de har også dementert alle påstander om at de har kommunisert noe som har påvirket utfallet forut for forliset, sier Winther.

Kontakt med marineskip Det var i forkant av forliset kontakt mellom det newzealandske marineskipet Wellington og Berserk mandag 21. februar. Kapteinen om bord på skipet, Simon Griffith, opplyste til Sunday Star Times i etterkant av forliset at Berserk hadde kalt dem opp for å spørre om sigaretter. Det var samtidig med dette at Wellington skal ha varslet mannskapet om bord på Berserk om det kommende uværet.   

Samme dag fikk Andhøy en tekstmelding. Dette var det siste livstegnet fra det tre kameratene:

«Her er det god stemning, alt er vel. Vi forlater Horse Shoe Bay ... Kontakt oss når du kan», sto det å lese i tekstmeldingen, som var stikk i strid med avtalen om at det skulle vente i havna til Samuel Massie og Andhøy var tilbake.

Hvorfor de valgte å forlate et trygt ankringspunkt er et spørsmål som har plaget Andhøy helt siden forliset var et faktum, og han har lenge hevdet at de måtte ha fått en eller annen form for beskjed som gjorde at de forlot området.

- Vi har ikke fått utlevert kommunikasjonsloggene mellom «Berserk» og aktørene i McMurdo-sundet i forkant av forliset. Det vi vet er at Berserk har hatt kontakt med den newzealandske Scott-basen og det newzealandske marinefartøyet Wellington. Vi har begjært innsyn i loggen til Wellington, som vi har fått, men den er rimelig uleselig, og sier ingenting om kommunikasjonen med Berserk, sier Andhøy.

FORLISTE:  Berserk forliste i Rosshavet den 22. februar 2011. Foto: Wildvikings/NRK
FORLISTE: Berserk forliste i Rosshavet den 22. februar 2011. Foto: Wildvikings/NRK Vis mer

Han har hele veien reagert på at hovedfokuset i en ulykke som krevde tre menneskeliv, slik han ser det, har vært hans manglende innreisetillatelse og forsikring.

- For meg er det fortsatt uforståelig at hverken Polarinstituttet, UD eller politiet har stilt ett respektfullt spørsmål om hva som skjedde med «Berserk», og hvilken kontakt som var med og om mine skipskamerater før de forulykket, sier Andhøy.

Første episode av «Jakten på Berserk» sendes på TVNorge torsdag 8. januar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!