Ingen løsning å bombe Iran

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs utenriksminister Hillary Clinton besøkte i går Israel. Et av temaene hun drøftet med landets ledere var Irans atomvåpenprogram. Både israelerne og amerikanerne mener iranerne er på god vei til å få sin første atombombe. Israel har i utvetydige ordelag gitt til kjenne at landet kan komme til å angripe iranske kjernekraftanlegg om ikke det sjiamuslimske regimet under ledelse av den åndelige lederen Ali Khamenei og president Mahmoud Ahmadinejad stanser sitt atomprogram. I fjor skal president George W. Bush tre ganger ha sagt nei til å gi israelerne militær og politisk støtte for et angrep mot Iran.

Under presidentvalgkampen i fjor sa Barack Obama at han ønsker dialog og ikke konfrontasjon med iranerne. Hans demokratiske motkandidat Hillary Clinton inntok en langt mer aggressiv holdning. Etter at Obama tok over som president 20. januar, er det kommet flere meldinger om at USA, i hvert fall i første omgang, ønsker å bruke diplomatiske virkemidler. I går ble det meldt at Obama i midten av februar sendte et brev til sin russiske kollega Dimitrij Medvedev der han tilbød å droppe utplasseringen av det amerikanske rakettskjoldet i Europa dersom russerne hjelper til med å få iranerne til å stanse sin anrikning av uran.

Hillary Clintons uttalelser de siste par dagene tyder ikke på at det går mot noe tøvær mellom USA og Iran. I et møte med utenriksministeren i De forente arabiske emirater i Egypt mandag skal Clinton ha sådd tvil at diplomati er løsningen. Etter sitt møte med Israels utenriksminister Tzipi Livni i går sa Clinton at USA og Israel har en felles oppfatning om hvilke trusler som kommer fra Teheran.

Det er presidentvalg i Iran i juni. Et israelsk angrep på Iran vil svekke de moderate kreftene som ønsker et presidentskifte i landet. Samtidig kan det føre til en eksplosiv situasjon i Midtøsten. President Obama bør gjøre som Bush og si nei til en eventuell forespørsel fra Israel om støtte til en militæraksjon mot Iran. Dialoglinja bør prøves – før det er for seint.