Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statsbudsjettet 2017:

Ingen løsning etter skjebnemøte:  - Ultimatum gjør forhandlingene «ekstremt krevende»

Ernas forhandlinger med Venstre og KrF mislyktes i kveld, men fortsetter på overtid.

SISTE FORSØK: Venstre-leder Trine Skei Grande og partileder Knut Arild Hareide i Krf ankom statsministerboligen med forventninger om en løsning på budsjett-floken mandag kveld. Da de dro fra statsministerboligen var en løsning fortsatt ikke oppnådd. Video: NTB Scanpix, foto: Nina Hansen, Dagbladet Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg avbrøt mandag sitt besøk i Nord-Norge for flere møter om den fastlåste budsjettsituasjonen.

Det var på høy tid, kan det se ut som.

- Nå har vi lagt veldig mange forslag på bordet. Det eneste vi har møtt hos dem er ultimatum og nei, sa Venstres leder Trine Skei Grande da hun ankom statsministerboligen ikveld kort før klokka åtte.

Verken hun eller KrF-leder Knut Arild Hareide var særlig fornøyde, da de kom ut fra statsministerboligen. Klokka var da nærmere 22.30.

Misliker ultimatum

- Det er ekstremt krevende, sa Trine Skei Grande til de frammøtte mediene.

- Det å ha en regjering som går inn i en forhandling med ultimatum, gjør at det blir krevende, sa Skei Grande.

Knut Arild Hareide brukte også uttrykket «krevende».

- Det er en uoversiktlig situasjon, men vi har fortsatt kontakt, sa han.

Også Hareide var opptatt av regjeringens ultimatum.

- Det er et ultimatum som ligger på bordet, og det har gjort forhandlingene spesielt krevende, sa Hareide.

- Vi hadde håpet på større framskritt, sa han også.

Miljø sentralt

Skei Grande er ikke imponert over det regjeringspartiene har lagt på bordet

- Til nå har det vært veldig lite. Til nå har det vært få tiltak som gjør at vi kommer i mål, sier Grande.

Norges innsats for å oppfylle Parisavtalen om kutt i klimagassutslipp står sentralt i kveldens forhandlinger i statsministerboligen.

- Det kan ikke være slik at det er KrFs og Venstres jobb å nå de enstemmige vedtakene som er gjort i Stortinget, sier hun.

På spørsmål fra Dagbladet om Venstre er klare til å bryte dersom partiet ikke får de svarene de trenger i kveld på dette området, svarer Skei Grande slik:

- Jeg tror alle skjønner at for Venstre er dette en viktig sak.

LEI AV ULTIMATUM: - Nå har vi lagt veldig mange forslag på bordet. Det eneste vi har møtt hos dem er ultimatum og nei, sa Venstres leder Trine Skei Grande da hun ankom statsministerboligen ikveld kort før klokka åtte. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
LEI AV ULTIMATUM: - Nå har vi lagt veldig mange forslag på bordet. Det eneste vi har møtt hos dem er ultimatum og nei, sa Venstres leder Trine Skei Grande da hun ankom statsministerboligen ikveld kort før klokka åtte. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

- Haster veldig, sier Hareide

Partilederne Siv Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide er invitert til Solbergs bolig klokka åtte, i håp om å komme et skritt nærmere en budsjettavtale.

Da Hareide ankom hadde han et tydelig budskap:

- Nå gjør vi et siste forsøk, sa Hareide.

Han bekreftet at kutt i klimagassutslipp er et viktig tema, men at også distriktspolitikk og flere lærere til sårbare elever har stor betydning.

- Vi er på overtid av overtida, så det haster veldig, sa KrF-leder Knut Arild Hareide.

Han har tidligere kritisert Solberg for å dra på en så lang reise til Nord-Norge i en kritisk situasjon for budsjettforhandlingene.

- En riktig avgjørelse, sa Hareide om at Solberg avbrøt sitt besøk i Nord-Norge.

Flere fylkesledere har i dag gjennom Dagbladet gitt klar beskjed om at han og Kristelig folkeparti ikke bør la seg kjøpe av noen kontaktstøttekroner til å bli alene igjen som regjeringens redning, men i det lengste stå sammen med Venstre.

Stort oppbud

Før Venstre og KrF ankom kveldens møte, var en rekke sentrale regjeringspolitikere samlet i statsministerboligen.

Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen var den siste i en rad politikere som gikk inn den julepyntede døra til statsminister Erna Solbergs (H) bolig.

Før ham hadde Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten og Nikolai Astrup, og Frps finanspolitiker Hans Andreas Limi gått inn til formøtet som begynte rundt klokka 19. NTB skriver at også finansminister Siv Jensen skulle være til stede på dette møtet.

Når samarbeidspartiene slippes inn, vil Venstre-leder Trine Skei Grande, finanspolitiker Terje Breivik og nestleder Ola Elvestuen etter alt å dømme representere Venstre, mens KrF stiller med lederen Knut Arild Hareide og finanspolitiker Hans Olav Syversen.

Skjebnemøter

Etter flere skjebnemøter hjemme hos Erna Solberg for en uke siden, ble det klart at den fristen som da var satt ville ryke.

Avstanden var for stor, mye på grunn av uenighet om den såkalte «bilpakka». Men Knut Arild Hareide har også vært tydelig på at regjeringens forslag har vært for dårlig også på områdene distrikt, familieliv og lærere.

Stor usikkerhet

Mandag ble derfor finansinnstillingen avgitt uten et avklart flertall. Mandag om en uke er det finansdebatt, hvor Stortinget skal vedta rammene for neste års budsjett. Både Venstre og KrF har gjort det klart at de komme til å stemme primært for deres eget budsjett.

Dersom de fire partiene kommer til enighet før den tid, er det ventet at KrF og Venstre vil stemme subsidiært for en slik avtale. Men om KrF vil støtte et budsjett dersom Venstre sier nei, er et helt annet spørsmål.

Fredag spurte Dagbladet KrF-leder Knut Arild Hareide om han var beredt til å sikre regjeringens budsjett i Stortinget, dersom det ikke blir enighet i forhandlingene. Hareide bedyret da at stortingsgruppa ikke hadde diskutert det alternativet.

- Vi har ikke diskutert den saken. Vi har ikke forberedt et brudd, vi jobber for å finne en løsning, sa Hareide da.

Mulige løsninger

På grunn av klimafloken jobbes det etter det Dagbladet forstår med alternative løsninger som gjør at «bilpakka» kan bli stående, men at en budsjettavtale fortsatt vil kunne gi reduserte klimagassutslippene.

En mulighet er å gjøre endringer innad i bilpakka, eksempelvis ved å øke dieselavgiften og redusere bensinavgiften.

En annen tilnærming er å øke nivået på andre CO2-avgifter. Som Dagbladet tidligere har skrevet er en flat C02-avgift blant tiltakene som står høyest på Venstres ønskeliste.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!