Ingen løsning for oppsagte leieboere

Sosialsjef Vigdis Nielsen Bø ved Vålerenga sosialsenter i Oslo hadde mandag morgen ikke husvære å tilby ti familier som har fått varsel om utkastelse fra gårdeieren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har fått frist til i dag, og vet ikke hva som skjer nå, sier Nelson Hernandez til NTB.

Flere av familiene som har bodd på korttidskontrakter i Kjølberggata 15 i Oslo møtte mandag morgen opp på sosialkontoret og leverte lister over beboere som trenger husvære. De ti familiene består av 36 mennesker, hvorav 15 er barn.

Sosialsjef Vigdis Nielsen Bø sier til NTB at hun ikke kan love familiene tak over hodet umiddelbart.

- Vi har plikt til å hjelpe, og vi skal gjøre så godt vi kan. Jeg regner med at vi kan finne plasser på hospits, sier Nielsen Bø.

Brev i juni

I formiddag var det fortsatt usikkert om beboerne faktisk blir kastet ut. For en uke siden fikk beboerne beskjed om at de hadde en ukes frist på å flytte ut. Eiendomsselskapet Elma AS Eiendomsdrift ga i et brev i juni Hernandez beskjed om at kontrakten ble oppsagt fordi gården skulle totalrenoveres i løpet av to måneder.

Det er mange versjoner av hva som skjedde etter at brevet ble sendt 4. juni. Dette ser ut til å være klart: Alle som leier leilighet i Kjølberggata er norske statsborgere. De har bodd der i kortere og lengre tid, de fleste i mellom fire og seks år, og de har hatt korttidskontrakter.

Ansvar

- Jeg forstår at gården skal rehabiliteres, men jeg mener gårdeieren burde tatt et ansvar for å finne et midlertidig sted å bo mens gården ble pusset opp, sier sosialsjefen.

Gårdeieren skal ha uttrykt vilje til å pusse opp leilighet for leilighet, slik at det skulle være mulig å flytte rundt imens.

- Vi avtalte å møte gårdeieren for å diskutere hva som skulle skje, men han møtte aldri opp. Vi føler oss lurt, sier Naseem Tarah.

Hun gikk mandag glipp av en prøve på helse- og sosiallinjen ved Sandaker videregående skole, fordi hun måtte møte opp på sosialkontoret. Faren er i Pakistan, og som eldste av flere søsken må hun ta ansvar.

- Vi har bodd i Kjølberggata i mange år. Vi vil ikke bo på noe hospits. Vi er norske statsborgere, og trenger et skikkelig sted å bo, sier Naseem Tarah til NTB.