MEKLER: Nils Dalseide, riksmeklingsmann, møtte pressen etter kl 2300 under møte mellom SAS og de streikende pilotene.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
MEKLER: Nils Dalseide, riksmeklingsmann, møtte pressen etter kl 2300 under møte mellom SAS og de streikende pilotene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

SAS-pilotene i Norsk Flygerforbund og Parat mot NHO Luftfart/SAS:

Ingen løsning i SAS-konflikten. Partene fortsetter å forhandle ut over natta

Riksmekleren sier den nåværende dialogen kan være et nytt grunnlag for framgang. Samtalene har snart pågått i ti timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Partene i SAS-konflikten er fortsatt uenige og skal forhandle videre inn i natten. Det er siste rapport fra Riksmeklerens kontor.

- Nå har vi dialog om det kan være nytt grunnlag for framgang, det er det vi jobber med i øyeblikket, sier Nils Dalseide, riksmeklingsmann, til pressen utenfor hos Riksmekleren.

Mandag morgen ble det brudd i meklingen mellom SAS-pilotene i Norsk Flygerforbund og Parat og motparten NHO Luftfart/SAS.

Onsdag ettermiddag klokka 14 kalte Riksmekleren inn partene i konflikten for samtale, i et siste forsøk på å hindre en opptrapping til full streik.

Etter ni timers forhandling har partene fortsatt ikke blitt enige.

Kommer de ikke til en løsning i natt blir streiken trappet opp fra to til nesten 450 piloter i selskapet. Det er antatt at det vil ramme hele 10 000 til 15 000 passasjerer.

MØTTE PRESSEN: Nils Dalseide, riksmeklingsmann, fortalte til pressen rett etter klokka 23 at forhandlingene vil fortsette utover natta. Foto: Kristine Bransdal Barane / Dagbladet
MØTTE PRESSEN: Nils Dalseide, riksmeklingsmann, fortalte til pressen rett etter klokka 23 at forhandlingene vil fortsette utover natta. Foto: Kristine Bransdal Barane / Dagbladet Vis mer

Mulig med løsning

- Det som er situasjonen er at det pågår i øyeblikket en streik. Dette er samtaler basert på samtykke og noen meklingssituasjon har vi ikke kommet fram til enda. Men det er en del av det vi diskuterer, sier Dalseide, og legger til:

- Skulle det vise seg å bli en løsning vil det være naturlig med en formell meklig.

Selv om tiden begynner å renne ut sier Dalseide at han har troa på at det er mulig at partene kommer til enighet i natt.

- Vi fortsetter med de gode samtale som vi har hatt, og ser på alle muligheter, sier han.

Han sier videre at alle parter ser alvoret i situasjonen og er klar over at det er en tredjepart som blir alvorlig rammet.

Samtalene har snart pågått i ti timer, og selv om det er alvor, høres latter og tegn til godt humør gjennom vinduene hos Riksmekleren.

- Det er en god ting med landet vårt at det går an å være uenig uten å være sinna. Her er folk uenige på en profesjonell måte. Vi har humor og godt humør, det er faktisk helt nødvendig når man skal sitte i flere timer på nattestid, sier Dalseide.

Han sier videre at fly skal lette og at situasjonen må avklares så fort som mulig, og at det er mulig det blir en avklaring innen to-tre tiden.

Beskyldninger

Uforsonlige beskyldninger flydde tidligere i dag mellom partene. Torbjørn Lothe, administrerende direktør i NHO Luftfart - som har forhandlet med pilotforeningene - kalte pilotene «de mest privilegerte i selskapet».

Motparten, forhandlingsleder i Norsk Flygerforbund Jens Lippestad, reagerte sterkt på det han opplevde som selskapets «sverting» og «stigmatisering» av egne ansatte.

Arbeidstidsbestemmelser har stått sentralt i de tidligere forhandlingene, som brutte sammen. Fortsatt faste og hele stillinger, mer forutsigbarhet i forhold til arbeid og fritid, samt et moderat lønnstillegg har vært blant kravene i forhandlingene.

SAS har de seneste ukene tegnet avtaler med pilotforeningene i Sverige og Danmark. De norske pilotene har pekt på at de ønsker samme arbeidsforhold som dem, med nasjonale tilpasninger.

100 kansellerte avganger

SAS har kansellert 100 flyavganger fram til klokka 14 torsdag - innenriks og noen utenriks - grunnet streiken som er ventet.

- Per nå har vi kansellert rundt 100 fly frem til klokka 14 i morgen, som en foranstaltning for å unngå at kunder blir strandet her, sier Tonje Sund, pressekontakt i SAS, til Dagbladet.

Hun opplyser at de 100 flyavgangene er kansellert uansett om partene i kveld kommer til enighet eller ikke.

- Beslutningene er nødt til å tas på et tidlig tidspunkt i forhold til det varslede streiken, sier Sund.

Avinor råder de som har fått kanselleringsvarsel fra SAS om ikke å møte opp på flyplassen torsdag morgen.