RESULTATLØS . Dagens mekling mellom partene i vekterstreiken har så langt ikke gitt resultater.
Nestleder i LO, Tor-Arne Solbakken, sammen med Riksmeklingsmann Kari Gjesteby (t.v.) og forbundsleder Erna Hagensen i Arbeidsmandsforbundet (t.v.) før møtet om vekterkonflikten på riksmeklingsmannens kontor i Oslo lørdag.
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
RESULTATLØS . Dagens mekling mellom partene i vekterstreiken har så langt ikke gitt resultater. Nestleder i LO, Tor-Arne Solbakken, sammen med Riksmeklingsmann Kari Gjesteby (t.v.) og forbundsleder Erna Hagensen i Arbeidsmandsforbundet (t.v.) før møtet om vekterkonflikten på riksmeklingsmannens kontor i Oslo lørdag. Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer

Ingen løsning i toppet mekling

Ingen resultater så langt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Oslo (NTB-Mats Rønning): LO og NHO stiller med toppet lag i meklingen i vekterstreiken, uten at det har gitt tellende resultat foreløpig.

- Meklingsmøtet pågår fortsatt. Situasjonen var fastlåst da vi begynte, og det er tunge temaer vi jobber med. Men så lenge ingen har gått hjem, beholder jeg optimismen, sa riksmeklingsmann Kari Gjesteby til pressen i 14-tiden lørdag.

Da hadde den frivillige meklingen i vekterkonflikten allerede pågått i fire timer, med forsterket lag på begge sider av bordet. Forhandlingsleder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund hadde selskap av LOs nestleder Tor-Arne Solbakken, mens NHO-direktør Svein Oppegaard mønstret på for motparten.

- Jeg tar det som et tegn på at det er en alvorlig situasjon, med en såpass tung streik. Det er veldig fint at de kom. De er viktige ressurspersoner i denne sammenhengen, sier Gjesteby til NTB.

Press - Vi har et press på oss for å bli enige, erkjente forhandlingsleder Petter Furulund i NHO Service før meklingsmøtet startet.

Hvis partene ikke kommer til enighet i løpet av helgen vil Arbeidsmandsforbundet ta ut ytterligere 800 medlemmer i streik. Fra før har nærmere 2.500 vektere i sju vaktselskaper lagt ned arbeidet.

- Vi håper å komme fram til en løsning, men det er vanskelig å si om vi vil klare det, sa vekternes streikegeneral Erna Hagensen før meklingsmøtet tok til.

Partene i den fastlåste konflikten møttes til uformelle samtaler hos Riksmeklingsmannen på torsdag, uten at det kom noe mer håndfast ut av det enn en enighet om å fortsette møtevirksomheten gjennom frivillig mekling på lørdag.

Gjesteby vil ikke kommentere detaljer i meklingen, men sier det er velkjent hva striden står om.

- Det har vært offentlig kjent at dette har med lønn og penger å gjøre, sier hun.

Kort fortalt har partene et svært ulikt syn på hva som egentlig ligger på bordet. NHO Service mener vekterne er tilbudt mer enn hva de ansatte i industrien fikk, noe Arbeidsmandsforbundet bestrider. Tilbudet ligger langt under rammen for frontfagoppgjøret, anføres det fra LO-hold.

Pengemangel Streiken har for lengst blitt merkbar for tredjepart, ikke minst gjennom tomme minibanker, færre pengetransporter, forringet vakthold ved butikker og andre virksomheter samt lange køer ved sikkerhetskontrollene på en rekke norske flyplasser.

Og det kan ta så mye som en uke før minibanker og butikkasser igjen er fylt opp med kontanter.

- Selv om vi kunne kjørt mer enn normalt, kommer vi ikke til å gjøre det. Vi må forholde oss til blant annet forsikringene våre, som har begrensninger på hvor store verdier vi kan transportere om gangen, sa konserndirektør Peter Wesenberg i verditransportselskapet NOKAS Verdi til NTB fredag.

Normalt vil arbeidet gjenopptas klokken 6 morgenen etter at en streik er avblåst. Dermed er det mest sannsynlig at pengeutkjøringene til streiketomme banker, butikker, minibanker og andre institusjoner som trenger kontanter, tidligst kan starte søndag morgen.

Fredag kom en gladnyhet til hovedstadens turister. Museene i Oslo vil igjen åpne dørene etter å ha vært stengt i noen dager som følge av vekterstreiken. Munch-museet, Museet for samtidskunst og Kunstindustrimuseet holder åpent som normalt, mens Nasjonalgalleriet og Nasjonalmuseet - Arkitektur har noe redusert åpningstid.

(NTB)