40 PROSENT ØDELAGT: Bjørn Ekeberg i jordbæråkeren i Sylling, Lier, der en del av jordbærene har fått  gråskimmelsopp. Nå frykter eksperter soppen skal spre seg videre inn i landet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
40 PROSENT ØDELAGT: Bjørn Ekeberg i jordbæråkeren i Sylling, Lier, der en del av jordbærene har fått gråskimmelsopp. Nå frykter eksperter soppen skal spre seg videre inn i landet. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Ingen løsning på jordbærkrisa - spres som en epidemi til resten av landet

Bæreksperter frykter gråskimmelsoppen nå er resistent mot sprøytemiddel. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke slo næringa alarm: 40 prosent av årets jordbæravling går trolig tapt på grunn av aggressiv gråskimmelsopp.

Verst er det i Agder og Rogaland, der det er varslet at halvparten av jordbæravlingene går i vasken.

- Vi er maktesløse, sa jordbærbonde i Tveit i Kristiansand, Karl Yngve Kristensen, til Dagbladet, som regner med å måtte kaste 120 tonn jordbær.

Spredd langs Oslofjorden

Årsaken til bøndenes hodebry er gråskimmelsopp: en parasitt som kan sette seg på planten allerede under blomstringsforløpet.

Mesteparten av skaden har allerede skjedd, særlig i sørlige strøk der store deler av innhøstingen er gjort.

Likevel er det en ting som kan gjøre vondt verre.

- Det vi opplever er et resultat av en klimatrend vi nå er inne i: fuktig vær med relativt høye temperaturer. Dette gir gode spredningsforhold for gråskimmelsoppen, sier Jørn Haslestad, rådgiver for frukt og bær i Norsk Landbruksrådgivning.

KASTES: Sørlandet og Rogaland er angrepet av aggressiv sopp som ødelegger over halvparten av jordbærproduksjonen. Jordbærbonden Karl Kristensen regner med å måtte kaste totalt 120 tonn bær. Foto: Privat
KASTES: Sørlandet og Rogaland er angrepet av aggressiv sopp som ødelegger over halvparten av jordbærproduksjonen. Jordbærbonden Karl Kristensen regner med å måtte kaste totalt 120 tonn bær. Foto: Privat Vis mer

Soppen har allerede spredt seg langs Oslofjorden. Nå er Haslestad bekymret for at det også skal spre seg innover i landet.

- Gråskimmelsopp er ikke uvanlig, men vi har sjeldent sett så store angrep. Mange produsenter sliter og det er svært lite som kan gjøres, sier rådgiveren.

Resistent mot sprøytemiddel

Høy luftfuktighet gjør at soppen spres som en epidemi i enkelte distrikt.

- Vi forebygger det vi kan, men gråskimmelsoppen er svært tilpasningsdyktig. Vi ser nå at sprøytemiddel som brukes ikke virker like effektivt som før. Soppen er rett og slett blitt mer tolerant.

Klimaendringene spiller også en stor rolle. Prognosene varsler våtere somrer, noe som gjør det enda mer utfordrende for jordbærbøndene.

- Det er høy risiko å dyrke jordbær. Det ser heller ikke ut som man klarer å dyrke frem nye sorter som er mer resistens soppen, så her er ikke noe umiddelbar løsning i sikte, sier Haslestad.

Vestlandet ikke rammet

Mens bøndene i sør fortviler, er ikke jordbærbøndene på Nordvestlandet bekymra.

- Nei, det er jeg ikke og jeg har ikke hørt om noen som er det heller, sier Kjell Myklebust, jordbærbonde på Breim i Sogn og Fjordane.

ENDA IKKE RAMMET: Kjell Myklebust i Sogn og Fjordane er ikke rammet av gråskimmelsopp-epedimien. Foto: Privat
ENDA IKKE RAMMET: Kjell Myklebust i Sogn og Fjordane er ikke rammet av gråskimmelsopp-epedimien. Foto: Privat Vis mer

For å holde bæra tørre og fri for sopp, vekstskifter bonden åkrene, slik at jordbæra ikke ødelegger jorda.

- Alle produsenter opplever gråskimmelsopp hvert eneste år. Her på gården unngår vi at soppen setter seg i jorden ved å ikke plante jordbæra på samme sted, år etter år. I tillegg er vi svært moderate med sprøytemiddel, sier Myklebust.