Ingen løsning på ubåtdrama

En 19 år gammel marinegast skjøt fredag morgen sju av sine kamerater om bord i en ubåt i den russiske Nordflåten ved Murmansk. Deretter forskanset han seg i ubåten. Senere skal han ha skutt to sjøfolk som han hadde tatt som gisler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sent fredag kveld var det fortsatt ikke meldt om noen løsning på dramaet. Guttens foreldre kom fra St.Petersburg i løpet av dagen for å forsøke å overtale sønnen til å overgi seg.

Sikkerhetsagenter forsøkte å forhandle med Aleksandr Kusminykh, som utløste blodbadet mens ubåten lå i havn ved fiskeværet Skalistij, ikke langt fra nordflåtens administrative hovedkvarter i Severomorsk utenfor Murmansk. Han overmannet og drepte dekksvakten, før han fortsatte skytingen under dekk.

19-åringen satt i vaktarrest for en mindre forseelse, da han under en luftetur på dekk tidlig fredag morgen plutselig rev til seg vaktens Kalasjnikov-gevær. Nordflåtens overkommando sendte straks sikkerhetsstyrker til Skalistisj, som ligger 120 kilometer øst for grensen mot Norge, og forberedte en væpnet aksjon dersom mannen ikke overga seg frivillig.

Ventet

Ifølge Thomas Nilsen i miljøstiftelsen Bellona er fredagens ubåtepisode enestående i verdenshistorien. Aldri før har et atomobjekt vært gjenstand for en liknende «kapring».

Bellona er 99 prosent sikre på at det ikke finnes kjernefysiske våpen om bord i ubåten, men frykter hva som kan skje dersom den 19 år gamle marinegasten forsøker å detonere en av torpedoene i ubåten.

- En slik eksplosjon vil sprenge hele ubåten, føre til lokalt utslipp fra atomreaktorene og også kunne utgjøre en fare for Delta-ubåter med atomvåpen om bord som ligger bare en kai-lengde unna, sier Nilsen.

Ingen atomvåpen

Det russiske forsvarsdepartement opplyser at den atomdrevne angrepsubåten av «Akula»-klassen ikke har kjernefysiske våpen om bord.

Etter den kalde krigens slutt er Russland blitt rammet av en rekke episoder der soldater går amok og dreper eller sårer andre, ofte som følge av isolasjon og ensomhet som fører til psykiske problemer.

(NTB)