Ingen løsning på ubåtdrama

En 19 år gammel marinegast skjøt fredag morgen sju av sine kamerater om bord i en ubåt i den russiske Nordflåten ved Murmansk. Deretter forskanset han seg i ubåten. Senere skal han ha skutt to sjøfolk som han hadde tatt som gisler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sent fredag kveld var det fortsatt ikke meldt om noen løsning på dramaet. Guttens foreldre kom fra St.Petersburg i løpet av dagen for å forsøke å overtale sønnen til å overgi seg.

Sikkerhetsagenter forsøkte å forhandle med Aleksandr Kusminykh, som utløste blodbadet mens ubåten lå i havn ved fiskeværet Skalistij, ikke langt fra nordflåtens administrative hovedkvarter i Severomorsk utenfor Murmansk. Han overmannet og drepte dekksvakten, før han fortsatte skytingen under dekk.

19-åringen satt i vaktarrest for en mindre forseelse, da han under en luftetur på dekk tidlig fredag morgen plutselig rev til seg vaktens Kalasjnikov-gevær. Nordflåtens overkommando sendte straks sikkerhetsstyrker til Skalistisj, som ligger 120 kilometer øst for grensen mot Norge, og forberedte en væpnet aksjon dersom mannen ikke overga seg frivillig.

Ventet

Ifølge Thomas Nilsen i miljøstiftelsen Bellona er fredagens ubåtepisode enestående i verdenshistorien. Aldri før har et atomobjekt vært gjenstand for en liknende «kapring».

Bellona er 99 prosent sikre på at det ikke finnes kjernefysiske våpen om bord i ubåten, men frykter hva som kan skje dersom den 19 år gamle marinegasten forsøker å detonere en av torpedoene i ubåten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer