Ingen lysning for IT-sektoren

Det er en nesten total mangel på positive impulser i aksjemarkedet. Det slår spesielt hardt ut for IT-sektoren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Bunnen er ikke nådd for IT, var det klare budskapet fra nettverksgiganten Cisco Systems tirsdag kveld. Kombinert med dystre spådommer fra sentralbanken i USA ga det et bredt børsfall i USA som smittet over på Europa og Norge torsdag.

Ikke uventet ble det IT-aksjene som fikk gjennomgå mest på Oslo Børs, men det var lenge også et godt stykke mellom lyspunktene i de andre sektorene. På nyhetsfronten dominerte selskapsresultatene, med DnB og Orkla i spissen.

Samlet endte totalindeksen ned 0,7 prosent til 1.233,49 poeng. Den vektede hovedindeksen falt 0,6 prosent til 183,52 poeng. Verst gikk det utover IT-indeksen med et fall på 1,9 prosent.

Omsetningen i Opticom var bedre enn på lenge med 94 millioner kroner. Det har vært stille en god stund fra selskapet som for det meste prises utfra investorenes sinnelag. I dag var det ikke på topp, og dagen endte med et kursfall på hele 8,2 prosent til 447 kroner for Opticom.

Sjeftrader Peter Warren venter økt fokusering på Opticom i tiden fremover. Ifølge Finansbankens morgenrapport kan det ventes en ny runde med vekkelsesmøter og anbefalinegr med kursmål på titusenvis av kroner dersom kursen faller under 450 kroner. Årsaken er at der er såpass få aksjer som genererer så mye kurtasje som Opticom, skriver Norge-Invest, som gjengir morgenrapporten.

InFocus (-5,5%), Eltek (-5,8%), Super Office (-8,3%) og EDB (-4,5%) var også med på å presse indeksen ned.

Telenor gjorde det noe bedre. Aksjen ble løftet i pluss i sluttsekundene og endte opp 0,5 prosent til 38,50 kroner. Telekom-aksjer slet over hele Europa i dag etter at Merrill Lynch kuttet anbefalingen på en rekke selskaper i sektoren. Telenor ble nedgradert til nøytral.

Etter at kursen hadde falt 5,3 prosent på to dager begynte det å melde seg kjøpere i Statoil-aksjen igjen. Selskapet leverte i går rekordsterke halvårstall, men falt markert tilbake i verdi. Imidlertid ser det ut til at investorene mener kurser ned mot 62 kroner er en anledning til å kjøpe seg opp.

Oljeprisen har falt noe tilbake det seneste døgnet på etterspørselsbekymringer. Derfor var det ingen drahjelp fra oljemarkedet i dag da Statoil steg 1,6 prosent til 63 kroner. Igjen toppet Statoil omsetningslisten. I dag med 450 millioner kroner.

DnB kunne i dag legge frem solide tall for virksomheten i 2001. Resultatfremgangen er synlig innen de fleste delene av konsernet. Meglerhuset DnB Markets er blant virksomhetsområdene som soper inn penger til glede for storaskjonær staten. Finansindeksen var sammen med grunnfondsbevisene den eneste av delindeksene med positiv utvikling.

Aksjemarkedet tok godt imot tallene og sendte kursen opp 3 prosent til 41,40 kroner. DnB-aksjer for 77 millioner kroner skiftet eiere i løpet av dagen

Orkla leverte også tall i overkant av forventningene, men investeringsporteføljens store vekting innen IT trakk ned. Aksjen endte ned 0,9 prosent til 169 kroner, omsatt for 82 millioner kroner.

Norske Skog var et tredje lyspunkt blant de mest omsatte aksjene på Oslo Børs. Oppgang for sektoren i USA i går var med på å løfte aksjen 0,7 prosent til 145,50 kroner, omsatt for 66 millioner kroner. Ifølge DnB Markets meldte Pulp and Paper Products Council at produksjonen av trykkpapir i juni steg, samtidig som produsentene var i stand til å redusere lagrene. Dette er en god nyhet for Norske Skog Canada, en stor aktør på dette området.

Det var heller ingen god dag for shipping- og offshoreaksjene. Frontline fortsatte å falle med nye 2,3 prosent til 128,50 kroner. Det er lite positivt å spore i tankmarkedet for tiden. Samtidig varslet et tankrederi i dag at det går mot en svak periode for tanknæringen fremover.

Et kraftig fall for offshoresektoren i USA i går satte tonen for den samme sektoren på Oslo Børs. Senere på dagen ble det kjent at investeringsbanken Merrill Lynch nå nedjusterer riggsektoren. Northern Offshore (-7,8%), DSND Subsea (-6%), Fred. Olsen Enerrgy (-3%) og PGS (-0,6%) var alle med på nedgangen her hjemme.

Det ble tilsammenomsatt aksjer for 1.818 millioner kroner på hovedlisten. Et større tilbakekjøp av egne aksjer fra Leif Høegs side bidro til å løfte omsetningen.