- Ingen må bli overrasket over dette

Siv Jensen mener det er naturlig at Frp oppfordrer kommunene til Syria-boikott.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): Partileder Siv Jensen (Frp) mener ingen bør bli overrasket over at Frp vil bruke lokalvalgkampen til å kjempe mot avtalen om Syria-flyktninger.

- Jeg varslet det da Stortinget fattet sitt vedtak i juni, at dette ville være et viktig spørsmål for oss i kommunevalget, rett og slett fordi dette er en oppgave kommunene i så fall skal gjennomføre, sier Jensen til Dagbladet.

- Mange har sagt at det blir utfordrende, og mange innbyggere har et sterkt engasjement i dette spørsmålet. Da er det naturlig at de får si sitt gjennom kommunevalget, sier hun.

Frivillig bosetting Det er lettskyet himmel i Ålesund, hvor Frp nettopp har sparket i gang sin lokalvalgkamp. Spørsmålet er om Siv Jensens valgkampapell vil føre til mørkere skyer i samarbeidet med Høyre, ett av partiene som står bak avtalen.

Det tror ikke finansministeren.

- Vi har sagt at regjeringen skal følge opp Stortingets vedtak, men jeg har også sagt at siden det er kommunene som skal gjennomføre dette, må de få si sitt. Stortinget har satt som forutsetning at det skal være frivillig bosetting, og hvis kommunene ikke vil, er det jo utfordrende å få oppfylt Stortingets vedtak, sier hun.

- Så dette er ikke et desperat utspill fra et Frp med fallende meningsmålinger?

- Det er et lenge varslet et.

Reagerer kraftig Samarbeidspartiene Krf og Venstre ber imidlertid statsminister Erna Solberg om å sette finansministeren på plass.

STOR APPLAUS: Forsamlingen jublet da Siv Jensen tok til orde for å kjempe mot Syria-avtalen i lokalvalgkampen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
STOR APPLAUS: Forsamlingen jublet da Siv Jensen tok til orde for å kjempe mot Syria-avtalen i lokalvalgkampen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har aldri før opplevd at en finansminsiter i en sittende regjering har forsøkt å sabotere et stortingsvedtak. Det er spesielt skuffende ettersom vi nå opplever den største flyktningekatastrofen etter andre verdenskrig, sier Krf-leder Knut Arild Hareide til Dagbladet.

Ønsket folkeavstemning Etter at alle partiene på Stortinget - bortsett fra SV og Frp - i juni ble enige om å ta imot 8000 Syria-flyktninger over tre år, svarte Frp med et forslag om en nasjonal folkeavstemning. Det ble raskt skutt ned av alle de andre politiske partiene.

Deretter gikk partiet ut med et ønske om lokale folkeavstemninger om hvor mange flyktninger hver enkelt kommune skal ta imot.

- Når vi ikke får gjennom en nasjonal folkeavstemning, er det en god anledning til å ta saken opp med innbyggerne lokalt, sa lederen av Fremskrittspartiets lokalpolitiske utvalg, Terje Søviknes, til NTB.

- Kostnader blir ofte brukt som et argument mot folkeavstemning. Det kan ikke noen hevde når man gjør det samtidig med det ordinære lokalvalget. Så er vi kanskje litt sent ute for å rekke de siste kommunestyremøtene før sommerferien, men her kan formannskapene bruke sine fullmakter. Der det er vilje, vil det være mer enn tilstrekkelig med tid, sa Søviknes.

- Rakk ikke Nå sier partileder Siv Jensen at det viktigste er at spørsmålet blir satt på dagsordenen i lokalvalgkampen.

- Først og fremst er det viktig at våre lokalpolitikere tar det opp og utfordrer lokalpolitikere fra andre partier på hvilke konsekvenser et vedtak egentlig vil få, sier hun.

- Nå er det mange kommunestyrer som ikke er beslutningsdyktige fordi det er valg, og det er det nye kommunestyret som tar disse beslutningene.

- Så det vil ikke bli noen folkeavstemninger om dette i forbindelse med valget?

- VIKTIG VALGKAMPSAK: Siv Jensen mener avtalen om Syria-flyktningene er en viktig lokalpolitisk sak, blant annet fordi den kan påvirke kommuneøkonomien. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
- VIKTIG VALGKAMPSAK: Siv Jensen mener avtalen om Syria-flyktningene er en viktig lokalpolitisk sak, blant annet fordi den kan påvirke kommuneøkonomien. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror mange ikke rakk å få på det på plass, men i realiteten vil det bli en form for folkeavstemning gjennom det man stemmer i kommunevalget, sier Jensen.

En gjennomgang av svarene fra landets kommuner i slutten av mai, viste imidlertid at tre av fem Frp-kommuner sa ja til flere Syria-flyktninger.