SLO TILBAKE: Nærings- og handelsminister Trond Giske under Stortingets kontroll- og konstitusjonskomités høring om nærings- og handelsdepartementets eierskapsutøvelse. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
SLO TILBAKE: Nærings- og handelsminister Trond Giske under Stortingets kontroll- og konstitusjonskomités høring om nærings- og handelsdepartementets eierskapsutøvelse. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpixVis mer

Ingen mafioso

Både Trond Giske og opposisjonen startet valgkampen i høringssal 1, skriver Martine Aurdal om kontrollhøringen i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er alltid en glede å snakke om statlig eierskap, innledet Trond Giske da han inntok plassen i høringssal 1 i går kveld.
Ingen har grunn til å tvile på Giskes utsagn. Smilende la han lett og entusiastisk ut om hvor godt statlig eierskap fungerer, at veksten i statseide selskaper er like høy som i private og hvor viktig det er med politisk styring for å sikre den utviklingen man ønsker.

Nærings- og handelsministeren var innkalt for å svare for departementets eierskapsutøvelse, i etterkant av en høst med fokus på hvordan statsråden påvirker sammensetningen av styrer i statseide selskaper. I går langet han ut mot kritikerne, som har kommet med anklager om kameraderi, korrupsjon og mafiavirksomhet. 
- Kameraderiforbundet mangler en kamerat, var bare en av mange innøvde formuleringer som trillet ut av næringsministeren.

Trond Giske tar til seg kritikk slik vann tar til seg olje. Derfor var heller ikke gårsdagens høring noen særlig utfordring for han, til tross for at både saksordfører Per-Kristian Foss og komiteleder Anders Anundsen stilte med sine skarpeste spørsmål og var klare for grillfest. Foss innledet sin utspørring med å påpeke at det ikke var mafioso-anklager som var tema for kontrollhøringen i Stortinget. 

Kanskje var det problemet. Etter sakene som har kommet fram i høst, er det all grunn til å reise spørsmål rundt hvorvidt Trond Giske burde foreslått eks-svogeren, bestevennen, samboeren hans og gamle politiske venner som styremedlemmer i statseide selskaper. Men gårsdagens høring fikk ikke fram nye momenter som kunne slå fast at Giske hadde gjort noe formelt galt.

Når regjeringen og opposisjonen ender opp enige om at spørsmål om timing, takt og tone er stridens kjerne, ender vi opp med en politisk debatt rundt hva slags eierskap staten skal bedrive. Det er et spørsmål der skillelinjene går mellom de politiske blokkene. Og Giske står igjen som prinsippfast suksess. Det nærmeste komiteen kom å avdekke åpenbare usannheter, var det leder Anders Anundsen som sto for selv:
- Vi driver ikke politikk i denne komiteen, vi driver kontroll.

Etter at høringen var over i går kveld, virket Arbeiderpartiets folk mer fornøyde enn opposisjonens. Alle var likevel mest glad for at den var over. Derfra bar det nemlig rett videre til julebord.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.