Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ingen månelanding uten fullskala rensing

Gassnova bestrider Jens Stoltenbergs kostnadsanslag for Mongstad.

MENER HAN HAR LANDET: Jens Stoltenberg mener teknologisentret på Mongstad i seg selv er en månelanding, mens Gassnovas representanter i kontrollhøringen i Stortinget mener bare halvparten av prosjektet er realisert. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
MENER HAN HAR LANDET: Jens Stoltenberg mener teknologisentret på Mongstad i seg selv er en månelanding, mens Gassnovas representanter i kontrollhøringen i Stortinget mener bare halvparten av prosjektet er realisert. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Mongstad-høringen i Stortinget i dag sa tidligere statsminister Jens Stoltenberg at renseprosjektet på Mongstad ble stoppet fordi kostnadene ble for store. 

Mongstadprosjektet var delt i to med et testsenter og et fullskala renseanlegg av kraftverket.

- Ekstremt høyt anslag
- Å bruke 20-25 milliarder på å rense en halv million tonn CO2, er ikke et godt miljøprosjekt, sa Stoltenberg.

Men det selskapet som skal sikre statens interesser i CO2-hånderingsprosjektet, Gassnova, stiller seg ikke bak dette anslaget.

Tidligere styreleder Johan Nic. Vold sa at anslaget på inntil 25 milliarder  i Masterplanen omfattet mye mer, og var ekstremt høyt i forhold til andre sammenlignbare prosjekter.

Kjenner ikke kostnadene - Vi vet egentlig ikke hva kostnadene hadde blitt, sa Vold. Administrerende direktør Tore Amundsen i Gassnova sa at 20-25 milliarder «er et veldig grovt anslag med stor usikkerhet».

- Det skulle gjøres nye anslag i 2014. Man vet ikke i dag hva CO2-håndtering i kraftvarmeverket ville kostet, men det ville blitt atskillig lavere enn 20-25 milliarder, sa Amundsen.

Månelanding eller ikke? Mongstad-prosjektet besto av to deler, et testanlegg og et fullskala renseanlegg for kraftverket. Stoltenberg mener det fortsatt er riktig å kalle Mongstad-prosjektet en månelanding, til tross for at bare teknologisentret gjenstår. Det er Gassnovas styreleder, tidligere olje- og energiminister fra KrF,  Einar Steensnæs,  ikke enig i.

- Månelandingen er ikke gjenomført så lenge vi ikke har et fullskala renseprosjekt. Både testsentret og renseanlegget må være med. Når Mongstad nå er borte, må vi finne et alternativ, sier Steensnæs.

- Ikke spurt om råd I høringen kom det fram at Gassnova ikke var forespurt om råd angående kostnadene eller beslutningen om å stoppe Mongstad-prosjektet.

- Så beslutningen om å stoppe Mongstad-prosjektet på grunn av kostnadene er tatt på et uriktig grunnlag?

- Jeg vet ikke hva som er lagt til grunn. Men kostnadene ville uansett blitt høye. Det var kompliserende faktorer som drev opp kostnadene, sier Steensnæs.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!