- Ingen militær trussel mot Norge

Ukraina-krisen viser at det er viktigere med tettere kontakt - ikke mindre, sier Rune Rafaelsen fra Barentssekretariatet, som vil åpne grensa til Russland enda mer.

- INGEN TRUSSEL:  - Russland er en partner, ingen militær trussel mot Norge. Derfor er det viktig at vi fortsetter samarbeide, sier sekretariatsleder i Barentssekretariatet, Rune Rafaelsen, til Dagbladet. Her er Russlands presidetn Vladimir Putin sammen med Egypts president Abdel Fattah al-Sisi (t.h.). Foto: REUTERS/NTB SCANPIX
- INGEN TRUSSEL: - Russland er en partner, ingen militær trussel mot Norge. Derfor er det viktig at vi fortsetter samarbeide, sier sekretariatsleder i Barentssekretariatet, Rune Rafaelsen, til Dagbladet. Her er Russlands presidetn Vladimir Putin sammen med Egypts president Abdel Fattah al-Sisi (t.h.). Foto: REUTERS/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Russland er en partner, ingen militær trussel mot Norge. Derfor er det viktig at vi fortsetter samarbeidet, sier sekretariatsleder i Barentssekretariatet, Rune Rafaelsen, til Dagbladet.

Mandag publiserte Dagbladet et intervju med den russiske forfatteren Masha Gessen, hvor hun sterkt kritiserer vestens forsøk på å ha dialog med Russlands president.

«Det er ikke mulig å ha dialog med Putin. Det er ikke lengre et taktisk spørsmål, men et moralsk. Det er nå man må velge hva man står for. Europa må gjøre seg uavhengig av russisk gass, og stå samlet mot Putin», sa Gessen i intervjuet.

To gode naboer Tirsdag tok Nupi-forsker Julie Wilhelmsen til motmæle. «Vi må snakke med Vladimir Putin. Hvis ikke vil konflikten eskalere», sa Wilhelmsen, som mener at deler av vestlige verden «demoniserer Vladimir Putin og Russland».

Rafaelsen synes situasjonen er komplisert, men han mener løsningen er mer kontakt.

TO GODE NABOER:- Når vi har en sånn nabo, må vi forholde oss til det. Vi kan ikke stenge dem ute. Mens dere i Oslo kan reise til Strømstad i Sverige, har vi her i nord en mer utfordrende nabo, sier Rafaelsen fra Barentssekretariatet. Foto: JAN-MOREN BJØRNBAKK/NTB SCAPIX
TO GODE NABOER:- Når vi har en sånn nabo, må vi forholde oss til det. Vi kan ikke stenge dem ute. Mens dere i Oslo kan reise til Strømstad i Sverige, har vi her i nord en mer utfordrende nabo, sier Rafaelsen fra Barentssekretariatet. Foto: JAN-MOREN BJØRNBAKK/NTB SCAPIX Vis mer

- Når vi har en sånn nabo, må vi forholde oss til det. Vi kan ikke stenge dem ute. Mens dere i Oslo kan reise til Strømstad i Sverige, har vi her i nord en mer utfordrende nabo, sier Rafaelsen fra Barentssekretariatet.

Sekretariatet har som primæroppgave å støtte norsk-russiske samarbeidsprosjekter, og hvert år får de rundt 35 millioner kroner fra Utenriksdepartementet.

Kari og Vladimir Rafaelsen sier han leste den forrige boka til Masha Gessen som handlet om Putin.

- Det er ingen grunn til å tro at det som står der ikke stemmer, og hvis bare halvparten stemmer - er det likevel veldig ille, sier Rafaelsen. Han mener Barentssamarbeidet, som primært består av barentsregionene i Norge, Russland, Finland og Sverige, knytter naboene sterkere sammen.

- Vår oppgave er å knytte Vladimir, Per og Kari tettere sammen. Det er det daglig samarbeidet som utgjør den store forskjellen, sier Rafaelsen. Han mener grensene bør bli mer åpne, etter det som har skjedd.

Håper på fornuften - Vi bør bygge en mye bedre grensestasjon, og myke opp visumreglene. Det vil vise at vi ønsker et normalt og godt samarbeid med Russland, sier Rafelsen, som sier mange av de russerne han er i kontakt med er fortvilt og bekymret over tilspissingen av konflikten mellom Russland og Vesten.

- DEMONISERER: - Deler av den vestlige verden demoniserer Vladimir Putin og Russland, sier Julie Wilhelmsen, forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi). Hun mener det gjør det vanskeligere å forholde seg pragmatisk til Russland. Foto: NUPI
- DEMONISERER: - Deler av den vestlige verden demoniserer Vladimir Putin og Russland, sier Julie Wilhelmsen, forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi). Hun mener det gjør det vanskeligere å forholde seg pragmatisk til Russland. Foto: NUPI Vis mer

Rafaelsen forteller at det var tre til fire tusen som krysset grensa da Barentssamarbeidet ble etablert i 1993. I dag er det 400 000.

- Vi fortsetter i den troen at fornuften vil vinne i Norge og Russland. Jeg tror Ukraina-krisen gjør det enda viktigere med mer kontakt. Ikke mindre, sier Rafelsen. Han tror sanksjonene vil skade Russland mer enn Norge, hvis handelskrigen trappes opp.

VIL IKKE HA DIALOG: Mandag publiserte Dagbladet et intervju med den russiske forfatteren Masha Gessen, hvor hun sterkt kritiserer vesten forsøk på å ha dialog med Russlands president. «Det er ikke mulig å ha dialog med Putin. Det er ikke lengre et taktisk spørsmål, men et moralsk. Det er nå man må velge hva man står for. Europa må gjøre seg uavhengig av russisk gass, og stå samlet mot Putin», sa Gessen i intervjuet. Foto: CHRISTIAN ROTH/DAGBLADET
VIL IKKE HA DIALOG: Mandag publiserte Dagbladet et intervju med den russiske forfatteren Masha Gessen, hvor hun sterkt kritiserer vesten forsøk på å ha dialog med Russlands president. «Det er ikke mulig å ha dialog med Putin. Det er ikke lengre et taktisk spørsmål, men et moralsk. Det er nå man må velge hva man står for. Europa må gjøre seg uavhengig av russisk gass, og stå samlet mot Putin», sa Gessen i intervjuet. Foto: CHRISTIAN ROTH/DAGBLADET Vis mer