SE TV NÅ: PST har ingen mistenkte i saken. Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Tor Mikkel Waras bil i brann i natt:

Ingen mistenkte i Wara-saken: - Kan gå skikkelig galt

For femte gang opplever justisminister Tor Mikkel Wara og familien ugjerninger.

Natt til søndag brant bilen til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). Politiet ble varslet om brannen av en forbipasserende klokka 01.41. Bilen til justisministeren sto parkert utenfor boligen hans i Oslo.

Politiet holdt natt til mandag vakt utenfor justisministerens bolig, også med tanke på at det tidligere har vært framsatt trusler mot ham.

Fem episoder

6. desember i fjor opplevde justisministeren å få både huset og bilen sin nedtagget med hakekors og ordet «rasist», i tillegg til at bilen ble forsøkt påtent.

Tor Mikkel Wara fortalte da at han syntes det hele føltes veldig ubehagelig.

- Jeg opplever det først og fremst som en trussel mot norsk demokrati. Jeg er satt til å gjøre en jobb i regjeringen, på vegne av det norske folk. Og dette er en trussel og et angrep på den demokratiske jobben og det demokratiet vi har i Norge, sa Wara til Dagbladet.

17. januar rykket politiet ut til melding om branntilløp i ei søppelkasse utenfor justisministerens bolig. Ifølge operasjonsleder Rune Ullsand ble tekniske spor sikret på stedet og vitner avhørt. Deretter ble saken etterforsket videre av PST.

11. februar fikk politiet melding om funn av en mistenkelig gjenstand utenfor Waras bolig i Oslo. Bombegruppa ble sendt ut for å undersøke gjenstanden, som de senere konkluderte med at ikke var farlig. Det var justisministerens familie selv som meldte om gjenstanden, som viste seg å være et tøystykke festet til familiens bil.

2. mars rykket politiet ut til Wara etter at det ble funnet et brev i postkassen hans. Ifølge politiet var det ingenting som tydet på en reell trusselsituasjon, men politiet opplyste da at de likevel tar saken på alvor.

Ingen mistenkte

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) meldte tirsdag at de ser på anslagene mot justisminister Tor Mikkel Wara og hans eiendom som alvorlige.

- Saken har høyeste prioritet i PST, skriver PST i en pressemelding.

PSTs vurdering er at anslagene mot Wara omfattes av straffelovens paragraf 115 - «angrep på de høyeste statsorganers virksomhet». Strafferammen er på ti års fengsel.

KOMMUNIKASJONSDIREKTØR: Trond Hugubakken. Foto: PST
KOMMUNIKASJONSDIREKTØR: Trond Hugubakken. Foto: PST Vis mer

- Vi har foreløpig ingen mistenkte, men saken sees i sammenheng i serien av hendelser knyttet til justisministeren og hans bolig, sier kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken til Dagbladet.

- Saken har høy prioritet og vi etterforsker bredt, sier han.

- Kan gå skikkelig galt

Privatetterforsker og eks-politisjef Finn Abrahamsen er overrasket over at enda en ugjerning knyttes til Wara.

- I en sak som dette er permanent vakthold og overvåkning over tid avgjørende for å forhindre at slikt skjer igjen. For meg virker det som at det ikke er nok overvåkning, for hadde det vært det, hadde ikke dette skjedd. Etter hvert kan det gå skikkelig galt om ikke nok tiltak blir gjort, sier han.

EKS-POLITISJEF: Finn Abrahamsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
EKS-POLITISJEF: Finn Abrahamsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Tror du livet til justisministeren er i fare?

- Det er ikke så mye som skal til for at ting går veldig ille når det kommer til brann, sier han.

Spesielt kjøretøy er utsatt, tror Abrahamsen.

- Jeg regner med at familien har fått instrukser om å følge ekstra nøye med på sine kjøretøy, og la være å parkere rett utenfor huset sitt.

Samboer med oppgjør

Nettavisa Filter Nyheter skrev søndag at det har vært frustrasjon i både PST og i politiet over at de ikke kunne gjennomføre det de mener var nødvendig overvåking i en tidlig fase i etterforskningen. Dette har Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, tatt et kraftig oppgjør med.

«Hvis mitt hjem blir mere overvåket nå tør jeg knapt og gå på do. Det er kameraer over alt!», skriver hun.

Seniorrådgiver Martin Bernsen i PST sier til Dagbladet mandag morgen at de ikke kan kommentere sikkerhetstiltakene som er gjort, av hensyn til etterforskningen.

- Tiltak er ofte synlige og usynlige i denne typen tiltakspakker, sier han, uten å gå nærmere inn på hva det innebærer.

- Det har vært flere hendelser, og ingen pågripelser. Jeg kan ikke si mer enn det foreløpig.

- Krever grundig arbeid

Per Angel, tidligere kriminaltekniker og leder av Kripos’ ID-gruppe, sier til Dagbladet at en slik etterforskning trolig krever grundig og mye arbeid over tid.

TIDL. KRIMINALTEKNIKER: Per Angel. Arkivfoto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TIDL. KRIMINALTEKNIKER: Per Angel. Arkivfoto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Nå gjelder det å innhente informasjon og kunnskap gjennom innsamling av tekniske spor, DNA og andre analyser, og deretter gjøre en evaluering av dette. Ved å opprette en systematisk etterforskning i tidlig fase er det lettere å sammenligne spor når et gjennombrudd oppstår, sier han.

- Dette er jeg helt sikker på at PST og politiet har under god kontroll, og at saken er i gode hender.

Angel mener det er naturlig å se på elektronisk kommunikasjon både i forkant, under og etter hendelsen.

- Her kan det finnes spor å nøste i, som logger fra teleoperatører og lignende, sier han.