Ingen mobil- kontroller

SANDE/SKIEN/KRISTIANSAND (Dagbladet): I dag innføres forbudet mot bruk av håndholdt mobiltelefon i bil. Men politiet vil ikke sette i gang med egne kontroller for å påse at forbudet blir overholdt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det betyr likevel ikke at du kan blåse i forbudet. Vil du bruke mobiltelefon mens du kjører, bør du absolutt skaffe deg et såkalt håndfrisett - hvis ikke risikerer du å måtte punge ut med 500 kroner i forenklet forelegg.

Må bruke skjønn

- Dette blir på mange måter det samme som påbudet om bruk av bilbelte. Dersom tjenestemenn kommer over klare forsømmelser, skal det utstedes forelegg. Kontrollene av at påbudet etterleves vil i overveiende grad bli tatt sammen med andre kontroller, sier sjef for Utrykningspolitiet (UP), Harald Moen, til Dagbladet. Han erkjenner at den nye forskriften kan skape grobunn for uklarheter og krangel dersom lovverket ikke håndteres skjønnsomt. Det har politiet til hensikt å gjøre.

- Det har tidligere vært uttalt, også fra politiets side, at man skal ha anledning til å svare på oppringning mens man kjører, for så å legge telefonen til side mens man parkerer bilen, uten å bryte samtalen. Er dette riktig?

- Nei. Det går klart fram av forskriften at du ikke engang har lov til å svare.

- Her kan det være duket for mye bråk?

- Ja. Det er ikke så enkelt å håndheve forbudet. I hvert enkelt tilfelle vil dette i stor grad være opp til den enkelte tjenestemanns skjønn, sier Moen.

Politimester i et av landets mest trafikkerte politidistrikt, Per Kleverud i Nord-Jarlsberg, sier at mobilforbudet ikke vil bli prioritert på topp.

- Her må politiet bruke vett og forstand. Vi må ta utskuddene, det vil si de verste tilfellene. Men politiet bør ikke ta en person som løfter telefonen for å svare, for så å legge den ned igjen, sier Kleverud.

Skrekkeksempel

Han støtter den nye lovforskriften - for å unngå skrekkeksempler som for eksempel yrkessjåfører som snakker i håndholdt mobiltelefon fra Horten til Drammen - sammenhengende. De har Kleverud vært vitne til. Men han understreker samtidig at meget få av de svært mange dødsulykkene på E18 har vært forårsaket av mobilbruk.

TAR VERSTINGENE: Politimester Per Kleverud i Nord-Jarlsberg politidistrikt sier politiet først og fremst vil prøve å ta dem som bruker håndholdt mobil i stor utstrekning.