- Ingen moralsk grunn til å gi fra seg bonusene

AIG-ansatte i London nekter tilbakebetaling og føler seg utsatt for pengeutpressing.

PROTESTER: Medlemmer av protestaksjonen som kaller seg «Code Pink», viser hva de mener om forsikringsgiganten AIG. Foto: REUTERS/MARIO ANZUONI/SCANPIX
PROTESTER: Medlemmer av protestaksjonen som kaller seg «Code Pink», viser hva de mener om forsikringsgiganten AIG. Foto: REUTERS/MARIO ANZUONI/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): Bråket rundt de høyst upopulære AIG-bonusene fortsetter.

I går ble det kjent at flere ansatte i forsikringsgiganten American International Group har mottatt dødstrusler.

«Ta imot bonusen og vi vil ta barna dine,» står det i et av hatbrevene undertegnet noen som kaller seg «Jacob the Killer», ifølge den amerikanske kanalen NBC.

- Pengeutpressing
Men dødstrusler og hardt politisk press til tross, de AIG-ansatte i London vil ikke gi fra seg de kontroversielle bonuspengene.

- De fleste ved London-kontoret har bestemt at forespørselen er ganske fornærmende. Det er i praksis utpressing enten det er kriminelt eller ikke. Det er ingen moralsk grunn til å gi fra seg bonusene, sier en ansatt ved AIGs kontor i London til nyhetsbyrået Reuters.

De har gått så langt som til å be britiske myndigheter og etaten for organisert kriminalitet om å undersøke hvorvidt kravet om tilbakebetaling av bonuser er ulovlig utpressing eller havner inn under bestemmelsene for ulovlig hvitvasking.

AIG har fått flengende kritikk for først å ha mottatt nærmere 1071 milliarder kroner i redningspakke, for deretter å utbetale rundt en milliard kroner i bonuser til de ansatte.

Etterforskes
President Barack Obama har i usedvanlig krasse ordelag fordømt det han mener er grådigheten som var med på å frambringe den økonomiske krisen.

- Det er vanskelig å forstå hvorfor meglerne i AIG i det hele tatt skal få noen bonus. Hvordan rettferdiggjør de denne fornærmelsen overfor skattebetalerne, som holder selskapet flytende? sa Obama da bonusutbetalingene ble kjent.

Også statsadvokat i New York, Andrew Cuomo, har offentlig lagt press på både AIG og andre banker og selskaper som har fått statlige krisepenger til å gi fra seg bonusutbetalinger. Statsadvokaten i New York etterforsker nå om bonusene i AIG ble utbetalt ulovlig.

Statsadvokaten i nabostaten Connecticut har stevnet 14 nåværende og tidligere AIG-sjefer for retten i forbindelse med en høring om bonuspraksisen i forsikringsselskapet.

Så langt har 15 AIG-sjefer gitt fra seg over 30 millioner dollar til sammen i bonusutbetalinger, etter sterkt påtrykk fra Obama og finansminister Timothy Geithner.

Føler seg uthengt
Enkelte av de AIG-ansatte mener imidlertid den offentlige forfølgelsen av dem har gått for langt. Mange tør ikke annet enn å betale tilbake pengene, av frykt for at statsadvokat Cuomo skal offentliggjøre navnene deres.

Jake DeSantis, en av topplederne i AIG, hadde oppsigelsesbrevet sitt på trykk i The New York Times i går.

I brevet skriver DeSantis at verken han eller de rundt 400 andre ansatte i AIG-avdelingen som selger finansielle produkter, kan klandres for situasjonen selskapet har havnet i.

«Jeg ble bedt om å arbeide for en årslønn på en dollar, og jeg gikk med på det, ut ifra en ansvarsfølelse overfor selskapet og de offentlige, som har kommet oss til unnsetning. Etter å ha blitt sviktet av begge kan jeg ikke lenger rettferdiggjøre 10, 12, 14 timers arbeidsdager borte fra familien til fordel for dem som har sviktet meg.»

- Burde skytes
DeSantis mener de som virkelig er ansvarlig for den begredelige økonomiske situasjonen, på mystisk vis har sluppet unna og ikke må stå til rette for skattebetalernes vrede.

Stemningen er nå blitt så hatsk at de ansatte blir bedt om å utvise forsiktighet på grunn av «en økende offentlig interesse skapt av media».

I et internt skriv anbefales det å unngå bruk av all slags AIG-utstyr og klær med logo på. Ansatte oppfordres også til å fjerne all form for identifikasjon når de forlater arbeidsplassen, og blir innstendig bedt om å kontakte politiet hvis de føler seg forfulgt.

Ifølge dokumenter som NBC har fått tilgang på fra statsadvokaten i Connecticut, er det kommet flere stygge trusler mot AIG-ansatte.

«Alle dere motherf*** burde skytes. Takk for at dere f*** opp økonomien og så stakk av med pengene våre.»

«Sjefenes familier er ikke trygge. Deres blod vil renne gjennom gatene de neste månedene.»

Ifølge nyhetsbyrået AP har enkelte av toppsjefene derfor hyret inn sikkerhetsvakter til å vokte hjemmene sine.

HØRING: Tidligere sentralbanksjef Ben Bernanke (høyre) og finansminister  Timothy Geithner under en høring om AIG i finanskomiteen i går. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/SCANPIX
HØRING: Tidligere sentralbanksjef Ben Bernanke (høyre) og finansminister Timothy Geithner under en høring om AIG i finanskomiteen i går. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer