Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen nåde - dømt for drap på sønnen

HARSTAD (Dagbladet): Gang på gang har de fem dommerne i Trondenes herredsrett stilt spørsmålene: Hvem er hun? Hva fikk henne til å drepe sønnen Nicolai? De fant aldri noe svar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men skyldspørsmålet er de ikke i tvil om: at 31-åringen kvalte et 19 dager gammelt og forsvarsløst spedbarn med en plastpose. Retten dømte henne til seks års fengsel, men kvinnen forblir likevel en gåte for dommerne - og alle de andre som har fulgt den enestående og tragiske saken på nært hold.

Hun var siktet for drap på fire av sine fem barn, men ble bare tiltalt og dømt for ett:

- For retten er det vanskelig å forstå hva som kan ha drevet henne. Heller ikke de sakkyndige har i nevneverdig grad kunnet kaste lys over hennes mentale tilstand eller handlinger, heter det i dommen.

- Fortrengt

Retten hverken forstår eller tror henne. De fester ikke lit til hennes egen alternative forklaring; hvordan hun angivelig forsøkte å kvele sin sønn to dager før han døde. En enstemmig rett antar at hun har fortrengt at hun drepte sin sønn.

En samlet bevisvurdering har ledet dommerne fram til konklusjonen:

- Tiltalte tok livet av Nicolai, mellom klokka 0600 og 0630 den 12. oktober 1997.

Fikk trøst

Nøyaktig klokka 10 i går startet dommerne opplesningen av den 40 sider lange dommen. Underveis skjulte 31-åringen ansiktet og gråten med sin venstre hånd. Halvannen time seinere fikk en sønderknust kvinne spørsmålet fra sorenskriver Tore Bremseth:

- Har du forstått dommen?

31-åringen bekreftet med et kort nikk. Deretter forlot hun salen oppløst i tårer, sammen med sin ektemann. Hennes fortrolige sjelesørger, sykehuspresten Odd Bjarne Bruun, ble budsendt for å trøste henne.

Ny rettsrunde

31-åringen er uhyggelig mager og tydelig svekket av spisevegring. En ny rettssak vil bli en voldsom belastning. Men forsvarerne anket umiddelbart. De satser på at en folkejury i Hålogaland lagmannsrett vil frifinne henne til høsten.

Inntil da skal hun forsøke å overleve i et lokalsamfunn hvor naboer har vendt «barnemorderen» ryggen.

- Det blir tøft, men hun er innstilt på å kjempe for sin uskyld. Bevisene mot min klient er meget tynne, sier forsvarer Oscar Ihlebæk.