«Ingen nåde for al-Qaida»

SALT LAKE CITY (Dagbladet): - Denne krigen er langt fra over, gjentok USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld i går. Han avviste tanken på bombestans og våpenhvile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs forsvarssjef Richard Myers sier at inntil i går hadde Pentagon ikke mottatt informasjoner om at al-Qaida-krigerne ville kapitulere. Fortsatt vet ingen med sikkerhet om Osama bin Laden er sammen med denne gruppa av al-Qaida-krigere.

- Vi vet ikke om vi har kontroll over en bestemt person før vi faktisk har det, sier Rumsfeld.

- Våre militære operasjoner fortsetter, sier general Myers.

Ultimatum

Nyhetsbyrået AP meldte fra Tora Bora at al-Qaida-krigere som ble omringet da de måtte gi opp forsvaret av et hulekompleks og en fjelltopp ved Tora Bora, ønsket å kapitulere. Forsvarssjefen for de allierte styrkene, som nå kalles østalliansen, beordret stans i kampene og ga al-Qaida-krigerne frist til i dag kl. 08.00 lokal tid til å overgi seg og bli stilt for en internasjonal domstol. Fra dette tidspunktet vil østalliansen gjenoppta framrykkingen.

- Ikke skyt mer på oss, vi vil overgi oss, sa en av al-Qaida-kommandantene på rad io ifølge nyhetsbyrået AP.

- General Tommy Franks har et helt klart syn på spørsmålet om våpenhvile, sier forsvarsminister Rumsfeld og gjorde det klart at de amerikanske styrkene ikke stanser sine bombardementer.

«Fanget eller drept»

- Vår interesse i dette er å fange eller drepe al-Qaida, framholder Donald Rumsfeld.

Han gjorde det klart at det blir opp til afghanske myndigheter hva som videre skal skje med menige Taliban-soldater som er tatt til fange. En del av lederne på mellomnivå vil også bli stilt for retten i Afghanistan.

Men Talibans toppledere og alle fra al-Qaida «må stoppes og hindres i å dra fra land til land for å drepe mennesker», sier Rumsfeld.

- Vi vil fange eller drepe topplederne i al-Qaida, gjentok han kategorisk.

DØDE PÅ FLUKT: Denne al-Qaida-soldaten ble ikke vist noen nåde da han flyktet fra fjellene ved inngangen til hulekomplekset i Tora Bora.
TORA BORA: Det er i disse fjellene øst i Aghanistan at USA mener bin Laden og hans mest svorne tilhengere skjuler seg. Bildet viser amerikanske bomber som detoneres.
- VET HVOR HAN ER: Amerikansk etterretning mener å ha oppsporet bin Laden i Tora Bora-fjellene.