Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen nåde for mulla Omar

NEW YORK (Dagbladet): Forsvarsminister Donald Rumsfeld gjorde det klinkende klart i går at USA ikke vil godta noen avtale som sikrer mulla Mohammed Omar «et liv i verdighet» etter at Kandahar overgir seg til Afghanistans nye leder, Hamid Karzai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Taliban gir fra seg våpen

Hamid Karzai var ikke like klar i sine uttalelser i går om hva som vil skje med mulla Omar når Taliban i dag kapitulerer i Talibans åndelige hovedstad Kandahar. Talibans tidligere ambassadør i Pakistan, Abdul Salam Zaeef, sier det er avtalt at mulla Omar skal få fortsette å oppholde seg i Kandahar i varetekt hos kommandant mulla Naqib Ullah. Talibanstyrkene vil begynne overlevering av våpen og utstyr i dag.

«Stilles til ansvar»

President George Bush har gjentatt mange ganger at både terroristene som sto bak angrepene den 11. september og alle som har hjulpet dem, «skal stilles til ansvar». Presidentens pressetalsmann Ari Fleischer sa i går at mulla Omar hører til dem presidenten hadde i tankene da han sa dette.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld uttalte seg meget forsiktig i går, og ville ikke gå inn i noen spekulasjoner. Men han sa at han «ikke tror vi forhandler oss inn i en situasjon som USA ikke kan godta».

Hamid Karzai er utpekt som provisorisk statsminister og leder for overgangsregjeringen det nå er blitt enighet om i Bonn. Karzai selv befant seg sammen med en avdeling av US Marines da et amerikansk B-52-fly feildirigerte en bombe som traff og drepte tre amerikanske soldater. Karzai selv ble lettere såret av den amerikanske bomben. Han sier til Associated press at mulla Omar kan bli tilbudt en ordning, men bare dersom han tar «avstand fra terrorismen».

Skjult trussel

Det lå en dårlig skjult trussel i lufta da forsvarsministeren understreket at de som forhandlet med mulla Omar, kjente godt til «USAs svært klare oppfatninger i denne saken».

- Vårt nære samarbeid og vår bistand til disse folkene vil helt klart gå rett vest dersom noe blir gjort i forhold til lederskapet som vil være i strid med det jeg nettopp har sagt, sa Rumsfeld.

Pentagon bekreftet i går at amerikanske spesialstyrker kjemper sammen med anti Taliban-styrkene som nå rykker fram mot hulekompleksene i Tora Bora der amerikanske etterretningsorganer mener Osama bin Laden har søkt tilflukt.

Holder stand

Den lokale kommandanten over dette området sør for Jalalabad, Aleem Shah, sier at hans styrker har tatt femti prosent av hulekompleksene. Al-Qaida holder fortsatt stand lenger inn og høyere opp i fjellene. Pentagons talsmann general Peter Pace sier at amerikanske fly fortsetter å bombe disse hulekompleksene med bomber som trenger inn i fjell og er i stand til å sprenge slike huleanlegg.

Aleem Shah sier at Osama bin Ladens nestkommanderende, Ayman al-Zawahiri, mistet livet i et av de amerikanske bombeangrepene de siste dagene.

Hele Norges coronakart