Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen nåde i Pakistan

Pakistansk politi hevdet mandag å ha pågrepet over 1.500 militante islamister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pågripelsene fulgte etter en tale som landets president, kuppgeneralen Pervez Musharraf, holdt lørdag.

Musharraf varslet i talen forbud mot fem militante grupper, en sunnimuslimsk, en shia-muslimsk, en gruppe med tette bånd til det styrtede Taliban-regimet i Afghanistan, samt to separatistgrupper som kjemper mot indisk nærvær i Kashmir.

Rundt 800.000 soldater står i krigsberedskap langs grensen mellom de to atommaktene, og noen forhandlingsløsning synes ikke innen rekkevidde.

Etterlyste handling

Indias utenriksminister Jaswant Singh hilste i helgen Musharrafs tale velkommen, men etterlyste konkret handling og resultater.

- Vi hilser velkommen Pakistans løfte om ikke å tillate terrorhandlinger på sitt territorium og i Kashmir. Men Musharrafs løfte vil bli vurdert på grunnlag av konkret handling, sa Singh.

India anklager militante pakistanske islamister fra å ha stått bak en terroraksjon mot den indiske nasjonalforsamlingen 13. desember, og krever at nabolandet pågriper og utleverer de skyldige.

Pakistan har gjentatte ganger utelukket utlevering, og om India vil slå seg til ro med helgens massearrestasjoner er uvisst.

50 års strid

I lørdagens tale understreket Musharraf at Pakistan ikke har endret syn på Kashmirs status.

- Kashmir flyter i blodårene våre. Vi vil aldri fire en tomme i vårt prinsipielle standpunkt om Kashmir, sa han.

Kashmir var et selvstendig fyrstedømme fram til 1947, da den britiske kolonien India ble delt i to selvstendige stater - et muslimsk Pakistan og et hindudominert India.

Året etter gikk de to landene til krig om råderetten over Kashmir, som etter forhandlinger i FN-regi ble delt i to.

Ifølge FN-avtalen skulle det holdes folkeavstemning om Kashmirs framtid, men India som kontrollerer to tredeler av området har i alle år nektet.

India motsetter seg også internasjonal mekling i konflikten, slik Musharraf nylig tok til orde for.

Lang kamp

Det internasjonale samfunn med USA i spissen hyllet i helgen den pakistanske kuppgeneralens tale, og beslutning om å slå ned på de militante islamistene.

- De har spredd hat. De har provosert fram terrorisme. Det skal bli slutt på intoleranse og ekstremisme, sa Musharraf.

Med massearrestasjonene balanserer han imidlertid på stram line, ettersom islamistene, ikke minst de som kjemper i kashmir, har stor oppslutning i det pakistanske folk.

- Så lenge det pågår en frigjøringskamp, vil unge menn finne veien til Kashmir, der de blir mottatt med åpne armer, sa Pakistans tidligere etterretningssjef Hamid Gul i en kommentar til lørdagens tale.

NTB-Reuters

Aksjonerer: Politiet forsegler den militante gruppen Jaish-e-Mohammads kontor i Multan i Pakistan. General Musharaf slår hardt ned på islamistiske ekstremister i et forsøk på å roe konflikten med India.
Hele Norges coronakart