Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen nåde i Texas

HUNTSVILLE (Dagbladet): Benådningsrådet i Texas viste ingen nåde for drapsdømte Karla Faye Tucker (38). Det gjør heller ikke gjestene på Café Texan i Huntsville. De mener Karla får som fortjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hun har hatt det helt flott med all denne oppmerksomheten, sier Mercedes Loupe om Karla Faye Tucker, som hun ikke vil omtale ved fullt navn, men bare som «innsatte Tucker».

Mercedes arbeidet tidligere fem år i fengselsvesenet i Huntsville, der fengslet er den største arbeidsplassen. Hun sitter på Café Texan sammen med venninnen Dolores Mathews.

De to møtes her tre ganger i uka «for å få med oss den lokale sladderen», som Dolores sier.

- Og hva sier sladderen om Karla Faye Tucker?

- Helt klart at hun absolutt fortjener sin straff, svarer Mercedes.

Stolt

Jeg møtte dem i går morges da benådningsrådet i Austin avslo Karlas søknad om benådning.

Da jeg forteller dem om avslaget, sier Mercedes «Yessss» og pumper høyrearmen med knyttet neve.

- Jeg er stolt av dem, sier Dolores, som nesten blir skeptisk fordi to av rådets medlemmer har avstått fra å stemme. Hun vil vite grunnen.

- Kvinnene vil ha like rettigheter. Her har de fått det, sier Mercedes. Mange av mennene som ble henrettet, sa også at de var blitt gjenfødt som kristne og hadde funnet fram til Gud, uten at det hjalp dem til benådning.

- Og hvor var alle dere i mediene da de fikk sin vel fortjente straff? Vi henrettet 37 menn i fjor, spør Dolores, og svarer selv:

- Dere ville ikke ha vært her hvis Karla Tucker hadde sett ut som en morder .

- Alle omvender seg

- Så dere tror ikke noe på Tuckers omvendelse til kristendommen?

- Alle som sitter på dødscelle omvender seg, sier Dolores.

- Selv Ray Charles ser rett gjennom det der. Og han er blind, legger Mercedes til.

Stacey Beck, som serverer frokosten til de to venninnene, er også helt enig med benådningsrådets avslag.

- Alle kvinnene som kommer hit er enige i at hun bør ta sin straff på lik linje med dødsdømte menn, uten spesialbehandling fordi hun er kvinne. Hvis hun har funnet Gud, burde hun også være villig til å forlate dette livet, sier Stacey.

Hun forteller at stemningen i kafeen er helt entydig for henrettelsen.

Kritiske studenter

Mercedes og Dolores sier vi må dra bort på universitetet i byen, fire kvartaler unna, for å finne motstandere av dødsstraffen, de såkalte «blødende hjerter».

Og de har rett. I bokhandelen Bearkat Books treffer vi 27-årige Bill Blome som jobber her i tillegg til å være hjelpelærer ved det universitetets sosiologiske fakultet.

Han er motstander av dødsstraff og mener at verken Tucker eller andre fortjener å henrettes.

Men han sier også at han er i klart mindretall i Huntsville.

Karla var langt unna en anbefaling om benådning fra benådningsrådet. 16 stemte mot og to avsto.

Minst ti måtte ha stemt for benådning for at guvernør George W. Bush skulle hatt en mulighet til å spare hennes liv.

Karla Faye Tucker er dømt for mordet på Jerry Dean med en hakke i 1983. Kjæresten hennes, Danny Garret, drepte Deborah Thornton, som hadde rømt fra mannen sin og var hos Dean da Karla og kjæresten kom for å stjele en motorsykkel. De to var i narkotikarus.

Tucker er blitt gjenfødt kristen i fengslet, og benådningssøknaden hennes har hatt støtte fra kristne grupper her i USA, men altså til ingen nytte.

- Benådningsprosessen her i Texas er en farse, sier Karlas advokat David Botsford.

Botsford håper fremdeles at høyesterett vil behandle hans anke på vegne av Karla, og utsette henrettelsen.

Benådningsrådet stemte også mot Karlas søknad om at rådet skulle anbefale guvernør Bush å utsette henrettelsen i to til tre måneder, opplyste formann Victor Rodriguez.

Utenfor fengslet i Huntsville er et stort antall biler på plass for direkte TV-sendinger via satellitt fra demonstrasjonene som er ventet utenfor fengslet før henrettelsen som er satt til klokka ett i natt.

Karla Faye Tucker ble fløyet fra fengslet i Gatesville hit til Huntsville i går morges. Karla har bestemt at hun skal ha på seg den hvite fengselsdrakta når hun får giften sprøytet inn i armen. Det siste måltidet har hun bestemt skal bestå av en banan og salat med italiensk dressing.

- Hun var rolig og i godt humør, sier fengslets talsmann David Nunnelee.

Det vil være fem vitner ved henrettelsen. Tre av ofrenes slektninger har bedt om å få være til stede.

Både pave Johannes Paul og den amerikanske, katolske kardinalen John O'Connor har bedt om nåde får Karla, men foreløpig forgjeves.

TROENDE:</B> Karla Faye Tucker er blitt frelst i fengselet. Det har ført til sympati blant en del amerikanere, men ikke i Texas.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!