- Ingen nåde

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sverger hevn etter at Darja Dugina ble drept i Moskva.

HEVN: Utenriksminister Sergej Lavrov vil vise «ingen nåde» til personene bak angrepet. Foto: Natalia Kolesnikova / Reuters / NTB
HEVN: Utenriksminister Sergej Lavrov vil vise «ingen nåde» til personene bak angrepet. Foto: Natalia Kolesnikova / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

På lørdag ble Darja Dugina (29) drept av ei bombe som var plassert under bilen hennes.

Dugina er dattera til innflytelsesrike Aleksandr Dugin. Han er blant krigen i Ukrainas største tilhengere.

Helt siden angrepet skjedde, har Russland anklaget Ukrainas spesialstyrker for å stå bak angrepet. Ukraina avviser dette, og har antydet at det kan være det russiske sikkerhetspolitiet FSB som sto bak.

Mandag ble en 39 år gammel ukrainsk kvinne identifisert i russiske medier som gjerningsperson. Hun skal ha flyktet til Estland med den 12 år gamle dattera kort tid etter at angrepet skjedde.

Dugina ble gravlagt tirsdag. På en pressekonferanse omtrent samtidig som begravelsen sa Lavrov at de jobber hardt for å få rettferdighet for Dugina.

- Jeg mener at dette er et barbarisk lovbrudd som ikke kan tilgis, sa Lavrov ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

- Sånn jeg forstår det, så har FSB allerede etablert hva som faktisk skjedde. Etterforskningen vil forhåpentligvis bli fullført raskt, og som et resultat av den etterforskningen, vil det selvsagt ikke bli noen nåde for personene som har organisert, bestilt og gjennomført handlingene, sa Lavrov.

- Døde for Russland

Under begravelsen sa faren at Dugina døde for moderlandet.

- Hun døde for folket, for Russland og for fronten. Fronten er her, ikke i Ukraina, sa Dugin i begynnelsen av minneseremonien.

Dugin, som et russisk ultranasjonalist, anklaget også Ukraina for å stå bak drapet.

- Russlands fiender drepte henne på feigt vis, uttalte han, og fortsatte:

- Det er likevel ikke mulig å knekke oss, vårt folk, selv med slike uutholdelige angrep. De ønsker å undertrykke vår vilje ved hjelp av blodige terrorangrep mot de beste og mest sårbare av oss. På tross av dette vil de mislykkes.

KRIGSFANGER: Mandag 22. august holdt skadde soldater fra det ukrainske Azov-regimentet en pressekonferanse for å fortelle om sine opplevelser i russisk fangenskap. Video: Reuters Vis mer

- Sterkere av blodet

Familievennen Konstantin Malofeyev er velstående, ultranasjonalistisk forretningsmann. Han hyllet Dugina som martyr.

- Menneskene som kjemper mot oss forstår ikke at det russiske folk ikke bare består av vi som lever nå. Det er også bygget opp av de som levde før oss og som vil leve etter oss. Vi vil bli sterkere av blodet av våre martyrer, sa Malofeyev i begravelsen.

- Og takket være den altfor tidlige slutten til våre elskede Dasha (Darja), kommer vi definitivt til å gå seirende ut av denne krigen, sa han, ifølge Reuters.

- Ikke vårt ansvar

MANPADS: Ukrainske styrker skal ha skutt ned russiske luftfartøy med såkalte MANPADS. Video: Facebook @58ompbr. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har flere ganger de siste dagene avvist at det var de som drepte Dugina.

- Det er definitivt ikke vårt ansvar. Hun er ikke statsborger i landet vårt. Vi er ikke interessert i henne. I tillegg var hun ikke på ukrainsk territorium, sa Zelenskyj, ifølge det ukrainske nyhetsbyrået Ukrinform.

En nær rådgiver av Zelenskyj har også tidligere avvist at Ukraina hadde noe å gjøre med attentatet.

– Ukraina har selvsagt ikke noe med eksplosjonen å gjøre, fordi vi ikke er en kriminell stat, og særlig ikke en terroriststat, slik Russland er, sa Mykhailo Podoljak søndag.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer