«Ingen nigger skal noensinne bo i Det hvite hus»

- Mennene var såvidt jeg vet ikke på radaren til Secret Service, sier statsadvokat Troy Eid til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DENVER (Dagbladet.no): De tungt rusede mennene som ble pågrepet med skytevåpen og narkotika i Denver etter å ha diskutert attentater mot Barack Obama, sitter nå fengslet mens myndighetene prøver å finne ut hva som ligger bak.

Statsadvokaten i Coldorado valgte i natt norsk tid å tone ned faren for at det forelå attentatplaner som faktisk ville latt seg gjennomføre, men understreker at saken blir tatt på ramme alvor og at den fortsatt etterforskes med full styrke.

En 33 år gammel mann ved navn Shawn Robert Adolf, som hoppet ut av et vindu i sjette etasje på hotellet sitt da politiet kom for å pågripe ham, framstår nå som hovedmannen.

- Jeg kan bekrefte at justisministeren har blitt orientert, sa statsadvokat Troy Eid på en pressekonferanse i Denver sentrum, et par kilometer fra demokratenes landsmøteområde der blant andre Hillary Clinton skulle på talerstolen få timer senere - mens hovedpersonen Obama skal tale utendørs foran 75 000 mennesker på den gigantiske stadioen Invesco Field like ved på torsdag.

Mens uniformerte og sivilkledde Secret Service-agenter sammen med hundrevis av politifolk konstant svirrer rundt politikerne og oss pressefolk, ble geværmann-saken en påminnelse om hva slags oppmerksomhet en svart presidentkandidat i USA risikerer å tiltrekke seg.

Alvoret i arrestasjonene ble understreket av at hele ti sjefer fra ulike sikkerhetsmyndigheter deltok på statsadvokatens pressekonferanse, blant dem Secret Service Special Agent in Charge Ron Perea, FBI-leder James Davis og Dick Chase, avdelingsleder ved Agency for Tobacco and Firearms.

- Vi har gjort intensiv etterforskning. Det er en svært alvorlig føderal forbrytelse å true en presidentkandidat. Men på dette tidspunktet er bevisene for utilstrekkelige til å sikte noen for en sammensvergelse mot Obama, sier Eid, som viser til at det juridisk sett ikke er grunnlag for å si at truslene var i ferd med å bli gjennomført.

- De har kommet med hatefulle og rasistiske trusler, men dette er dophuer, og alle var påvirket av metamfetamin i det aktuell tidsrommet. Dette var kanskje mer ambisjoner en operasjonelle planer, utdyper statsadvokaten.

 TAS ALVORLIG:  Ti sjefer fra ulike sikkerhetsmyndigheter deltok på statsadvokatens pressekonferanse i Denver i natt. Men statsadvokat Troy Eid, her på talerstolen, tror ikke attentatplanene faktisk ville latt seg gjennomføre. Foto: Harald S. Klungtveit
TAS ALVORLIG: Ti sjefer fra ulike sikkerhetsmyndigheter deltok på statsadvokatens pressekonferanse i Denver i natt. Men statsadvokat Troy Eid, her på talerstolen, tror ikke attentatplanene faktisk ville latt seg gjennomføre. Foto: Harald S. Klungtveit Vis mer

Skremmende samtaler

Dagbladet.no har fått tilgang til siktelsen mot tre av mennene som nå er i politiets varetekst. Den bekrefter at opprullingen av saken startet da en bil med den ene siktede, Tharin Robert Gartrell, ble stoppet av en politipatrulje på grunn av vinglete kjøring.

I bilen fant politiet to geværer, et Ruger M77 Mark II 22-250 og et Remington 270, begge med påmontert kikkertsikte; et stativ og rundt 100 skarpe skudd til våpnene. Der lå det også to parykker, kamuflasjeklær, walkie-talkier og en skuddsikker vest.

I bagasjerommet på leiebilen hadde Gartrell en mobil metamfetamin-lab som kunne produsere det narkotiske stoffet.

De kraftige skytevåpnene knyttes nå til nevnte Adolf. I tillegg offentliggjør statsadvokaten nå opplysninger om de svært skremmende rasistiske og voldsforherligende utsagnene flere av de siktede har kommet med i forbindelse med oppholdet i Denver, der Obama ankommer i dag.

Brast i gråt i avhør

En av de siktede, Nathan Dwaine Johnson, brøt sammen da han ble presset i avhør om uoverensstemmelser i forklaringene han hadde gitt om skytevåpnene.

«Johnson begynte å gråte og tilsto at Adolf faktisk hadde truet med å drepe Obama ved en tidligere anledning. Han sa videre at Adolf hadde sagt at han ville drepe Obama på dagen for innsettelsen (av presidenten, red.anm.) og at han spesifikt ville bruke et 22-250 skarpskyttergevær og et kraftig kikkertsikte og finne et høyt punkt i terrenget som han kunne skyte Obama fra», heter det i den ferske siktelsen.

«Ingen nigger skal noensinne bo i Det hvite hus»

Der framgår det også at Johnson hadde oppfattet det som at Gartrell, den tredje siktede, var kommet til Denver for å bistå Adolf i et attentat (noe som ikke samsvarer med at det skulle skje i januar neste år).

Gartrell har bekreftet hotellrom-samtalen i sine avhør, og forteller at det var snakk om at det skulle «skytes fra en gresskledd haug».

- Bare fordi han var svart

«Johnson fortalte at det ikke fantes noen politiske grunner. Den eneste grunnen til å drepe Obama var at han er svart», skriver påtalemyndigheten om de springende attentatsamtalene.

Det var sist lørdag, rundt klokka 22, at Adolf, Gartrell, Johnson og en kvinnelig bekjent tok metamfetamin sammen før samtalen beveget seg inn på Barack Obama.

Kvinnen skal ha snakket om å skyte Obama ved å gjemme en pistol inni et kamera, men «planen» ble avfeid av de tre mennene. Johnson uttalte imidlertid at det ikke spilte noen rolle for Adolf om han utførte attentatet, fordi han uansett kom til å havne i fengsel for tidligere alvorlige forbrytelser.

Mennene snakket alle om at Obama var en «nigger» og at de «ikke kunne tro hvor nær han var ved å bli president», og at «ingen nigger noensinne skulle bo i Det hvite hus», heter det i avhøret av kvinnen som er gjengitt i siktelsene.

Troy Eid bekrefter at den kriminelle gjengen han beskriver som rasistiske «dophuer» trolig ikke har vært under oppsikt på noen måte av de myndighetene som har ansvaret for presidentkandidatenes sikkerhet, før de ble varslet av det lokale ordinære politiet.

- Var noen av disse mennene på radaren til FBI eller Secret Service før arrestasjonene?

- Ikke såvidt jeg vet, sier statsadvokaten til Dagbladet.no.

Nyhetsbyrået AP har snakket med kilder i FBI som forteller at minst to av mennene kan ha bånd til høyreekstreme bevegelser, men det kunne Eid ikke bekrefte i natt.

- Det er flere ting vi ikke vet, og etterforskningen pågår fortsatt, understreket han i natt.

Mennene er foreløpig siktet for ulovlig våpenbesittelse, besittelse av skuddsikker vest (som ikke er lov i USA for straffedømte) og besittelse av narkotika som var ment for videresalg, noe som trolig er mer enn nok til at de siktede vil havne i fengsel i mange år.

- Tro meg, de blir ikke løslatt, sier Eid til Dagbladet.no.

VILLE SKYTE OBAMA: I siktelsen (bilde) kommer det fram at de ville drepe Obama den dagen han (eventuelt) ble innsatt som president.
TROLIG HOVEDMANN: Shawn Robert Adolf (33) framstår som hovedmannen bak truslene mot Obama.
STRENGE SIKKERHETSTILTAK: Uniformerte og sivilkledde Secret Service-agenter og hundrevis av politifolk er konstant til stede i Denver i Colorado der demokratene nå holder sitt landsmøte.
ARRESTERT: Nathan Dwaine Johnson brøt sammen i gråt under avhørene med politiet.
ARRESTERT: Tharin Gartrell risikerer sammen med de to andre arrestere flere års fengsel.