- Ingen Nobel-smell siden 2012

Da fikk EU fredsprisen. Fredag klokka 11 blir vinner nummer 101 klar.

FREDSPRISKONSERTEN I OSLO I 2012: Skuespiller Sarah Jessica Parker, Gerard Butler, president i EU-parlamentet Martin Schulz og José Manuel Barroso på scenen. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB.
FREDSPRISKONSERTEN I OSLO I 2012: Skuespiller Sarah Jessica Parker, Gerard Butler, president i EU-parlamentet Martin Schulz og José Manuel Barroso på scenen. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB. Vis mer
Publisert

Utenrikskyndige og forskere står i kø for å karakterisere de mest mislykkede, tvilsomme eller tynt begrunnede mottakerne av Nobels fredspris.

Men sånn må det være for at interessen rundt Nobels fredspris ikke skal falme.

- Interessen øker når det kommer tildelinger som skaper litt oppstyr, når prisen går til individer som er godt kjent og som står for noe interessant, sier seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til NTB.

Fredag klokka 11 blir fredsprisvinneren for 2021 offentliggjort. 329 kandidater er nominert.

Før selve utdelingen 10. desember, har fredspris-seremonien vært 101 ganger siden starten i 1901. 91 menn, 17 kvinner og 24 organisasjoner har fått prisen.

Sverre Lodgaard mener det ikke har vært en pristildeling med «ordentlig smell i» siden 2012. Da fikk EU fredsprisen, og det ble mye styr rundt den kontroversielle tildelingen.

Han synes tildelingen til pakistanske Malala Yousaafzaei (da 17 år) i 2014 er det nærmeste eksempelet på «ordentlig smell».

BLIR HUSKET: Malala, her i Mexico City i 2017. Foto: Carlos Tischler /REX/NTB.
BLIR HUSKET: Malala, her i Mexico City i 2017. Foto: Carlos Tischler /REX/NTB. Vis mer

Også i 2009 gikk det et sus gjennom verden da USAs daværende president Barack Obama fikk fredsprisen etter bare trekvart år i Det hvite hus.

Flere år seinere uttrykte Obama selv skepsis til at han fikk prisen.

I 2010 gikk prisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Også den vakte stor oppmerksomhet og førte til at Norges forbindelser med Kina havnet i fryseboksen.

Fort glemt

Også professor i statsvitenskap Torbjørn Lindstrøm Knutsen ved NTNU mener at tildelingene det siste tiåret har vært heller anonyme.

- Jeg tror det er veldig få som husker flere enn én eller to av prisvinnerne de siste ti åra. Blant disse er det jo også en del som vi ikke har hørt fra etterpå, sier han til NTB.

NOBELS FREDSPRIS 2015: Prisvinnerne fra Den tunisiske dialogkvartetten på scenen under Nobelkonserten 2015 i Telenor Arena. Fra venstra: president i menneskerettsorganisasjonen LTDH, Abdessattar Ben Moussa, president i arbeidsgiverorganisasjonen UTICA, Ouided Bouchamaoui, president i den nasjonale advokatforeningen, Mohamed Fadhel Mahfoudh og generalsekretær i fagbevegelsen UGTT, Houcine Abassi. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB.
NOBELS FREDSPRIS 2015: Prisvinnerne fra Den tunisiske dialogkvartetten på scenen under Nobelkonserten 2015 i Telenor Arena. Fra venstra: president i menneskerettsorganisasjonen LTDH, Abdessattar Ben Moussa, president i arbeidsgiverorganisasjonen UTICA, Ouided Bouchamaoui, president i den nasjonale advokatforeningen, Mohamed Fadhel Mahfoudh og generalsekretær i fagbevegelsen UGTT, Houcine Abassi. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB. Vis mer

Stadig mer oppmerksomhet rundt i verden får derimot 2019-vinneren: Etiopias statsminister Abiy Ahmed.

Nobelkomiteens begrunnelse var at han hadde landet fred med nabolandet Eritrea - en tidligere region i Etiopia, som rev seg løs fra gamlelandet.

I «retur» har fredsprisvinneren og statsministeren fått en akselererende borgerkrig og voksende sultkatastrofe i eget land i Tigray-provinsen i grensetraktene mot Eritrea.

Også Norges Fredsråd, en samling av 18 fredsorganisasjoner, er sterkt kritisk til flere av Nobelkomiteens valg.

Nei til Obama, EU og Kissinger

- Vi støttet ikke tildelingene til Obama og ikke da EU fikk den i 2012. EU er for noen land en kime til konflikt, så der var vi ikke enig, sier Fredsrådets daglige leder Oda Nyborg Andersen.

- Vi hadde garantert ikke gått i tog for Kissinger heller, legger hun til.

USAs utenriksminister Henry Kissinger og Nord-Vietnams sjefforhandler Le Duc Tho fikk sammen fredsprisen for Parisavtalen i 1973, som skulle å få til en våpenhvile i Vietnamkrigen og en tilbaketrekning av amerikanske styrker.

- DIREKTE UFORTJENT: Nelson Mandela og Willem de Klerk sammen i Zurich i 2004 - 12 år etter at begge ble tildelt Nobels fredspris. Foto: Gallo Images/REX/NTB.
- DIREKTE UFORTJENT: Nelson Mandela og Willem de Klerk sammen i Zurich i 2004 - 12 år etter at begge ble tildelt Nobels fredspris. Foto: Gallo Images/REX/NTB. Vis mer

- Og prisen til Sør-Afrikas president Willem de Klerk i 1992 var direkte ufortjent kompletterer direktør Henrik Urdal i Institutt fort fredsforskning (Prio).

(NTB/Dagbladet).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer