- Ingen nødmelding fra ulykkesflyet

Bildene fra bakken kan tyde på at flyet brøt opp i lufta.

KNUST: I kveld har egyptiske myndigheter frigitt en rekke bilder av flyvraket. Spørsmålet er nå om flyet gikk i oppløsning før det traff bakken. Vrakrestene skal være spredt i et området på åtte kilometer. Foto: EPA/STR/NTB Scanpix
KNUST: I kveld har egyptiske myndigheter frigitt en rekke bilder av flyvraket. Spørsmålet er nå om flyet gikk i oppløsning før det traff bakken. Vrakrestene skal være spredt i et området på åtte kilometer. Foto: EPA/STR/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det kommer i kveld motstridende meldinger fra egyptiske myndigheter om minuttene før det russiske ulykkesflyet forsvant fra radaren og krasjet

Charterflyet fra flyselskapet Metrojet hadde 224 mennesker om bord de det styrtet på Sinaihalvøya i Egypt i morges. Alle omkom i ulykka, der 17 av passasjerene var barn. Det var 217 passasjerer og et mannskap på sju. 221 var russere og tre ukrainere.

Ingen nødmelding En tjenestemann fra den egyptiske havarikomisjonen skal tidligere i dag ha fortalt at en av pilotene om bord sendte ut en nødmelding om teknisk feil like før flyet forsvant fra radaren. Dette avvises nå av egyptiske myndigheter, melder NTB.

Ifølge Hossam Kamal, som er landets luftfartsminister, var kommunikasjonen mellom passasjerflyet og egyptisk flytrafikkontroll normal fram til det plutselig forsvant fra radaren, skriver regjeringsavisen Al-Ahram.

Redningsmannskap har funnet og tatt hånd om begge de svarte boksene. Det er normalt to bokser knyttet til en flytransport, en som registrerer kommunikasjonen i cockpiten og en som registrer flydataen.

Tror ikke på IS Ulykken skjedde 23 minutter etter at flymaskinen hadde tatt av fra feriestedet Sharm el-Sheikh, på vei til St. Petersburg i Russland. Flyet var av typen Airbus A321-200 som var chartret av reiseselskapet Brisco. Flyet var da i en høyde på 31 000 fot, om lag 10 000 meter.
En Sinai-avdeling av IS som er svært aktive nord for al-Hassanah, hevder at det er de som har skutt ned flyet. Eksperter har uttrykt tvil om at dette stemmer. En skulderholdt missilskyter, eller MANPAS, som gruppen brukte til å skyte ned et egyptisk helikopter i fjor, kunne ikke ha nådd de høydene passasjerflyet fløy i, melder NTB.

Den russiske transportministeren Maxim Sokolov avviser på det sterkeste at passasjerflyet som har styrtet i Egypt er skutt ned av terrorister fra IS.

- Disse meldingene kan ikke tas på alvor. Vi er i tett kontakt med våre kolleger i Egypt og deres luftfartsmyndigheter, og de har ingenting som kan bekrefte at dette er mer enn oppspinn, sa han tidligere i dag ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Oppløst i lufta? En dansk ekspert mener bildene fra ulykkesstedet kan tyde på at flyet gikk i oppløsning i lufta før det traff bakken.

TRAGEDIE: Egypts statsminister Sherif Ismail (t.h.) var i ettermiddag på befaring ved krasjstedet. Foto: AFP PHOTO / HO / SELIMAN AL-OTEIFI / EGYPTIAN PRIME MINISTER'S OFFICE / NTB SCANPIX
TRAGEDIE: Egypts statsminister Sherif Ismail (t.h.) var i ettermiddag på befaring ved krasjstedet. Foto: AFP PHOTO / HO / SELIMAN AL-OTEIFI / EGYPTIAN PRIME MINISTER'S OFFICE / NTB SCANPIX Vis mer

- Det typiske er at når man ser vraket på bakken, så ligger de omkomne relativt tett ved vrakstedet. I dette tilfelle er vrakdelene delt. Dette indikerer at det er skjedd en oppbrytning i luften, sier Paul Humle Harrison, leder for den danske ingeniørforeningen for fly, IDA, til nyhetsbyrået Ritzau.

Redningsarbeidet skjer i et område med åtte kilometers omkrets rundt krasjstedet, men det er sannsynlig at det blir utvidet, skriver DPA. Ifølge egyptiske myndigheter er 129 lik funnet etter flystyrten.

Foto: EPA/STR/NTB SCANPIX
Foto: EPA/STR/NTB SCANPIX Vis mer