- Ingen nordmenn henrettet i utlandet, ennå

Ambassadøren i møte med pakistansk politi i dag. Vil møte den drapssiktede familiefaren (24).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den norske ambassaden har i dag sittet i møte med politimyndighetene i Islamabad for å bli orientert om saken der en norskpakistansk 24-årig Oslo-mann mistenkt for å ha drept og voldatt en sju år gammel jente i Islamabad i oktober. 

Jenta var 7 år gammel og saken har vakt stor oppsikt.

- De kjente hverandre. Ellers hadde hun trolig ikke stolt på ham, sier en polititjenestemann i Islamabad til Dagbladet.no.

Les mannens egen forklaring til TV2 nederst i saken.

Ambassaden vil møte familiefaren

- I et møte med etterforskningsledelsen har vi også bedt om å få et møte med mannen, så framt han vil det selv. Så langt er det lite konkret å hente av informasjon, fordi etterforskningen er på et tidlig stadium, sier ambassadør Aud Marit Wiig til Dagbladet.no.

- Hvilke signaler har de gitt på den forespørselen?

- Det kan jeg ikke kommentere ettersom vi ikke vil referere fra samtalene med politiet, sier Wiig.

I FENGSEL, MISTENKT FOR VOLDTEKT OG DRAP: Den 24-årige familiemannen sitter nå i fengsel i Islamabad. Tiltale er enda ikke tatt ut i saken, men han her tilstått alt overfor politiet og media. Familien frykter han tilstår etter tortur.
I FENGSEL, MISTENKT FOR VOLDTEKT OG DRAP: Den 24-årige familiemannen sitter nå i fengsel i Islamabad. Tiltale er enda ikke tatt ut i saken, men han her tilstått alt overfor politiet og media. Familien frykter han tilstår etter tortur. Vis mer

Ambassaden har satt to ansatte i politiseksjonen til å jobbe med å kartlegge forholdene i saken, men har ikke vært i kontakt med mannens familie. Wiig bekrefter at det ikke er pakistansk praksis å ha advokat i de innledende rundene av avhør og etterforskning.

- Den advokaten må man i så tilfelle betale for selv, sier ambassadøren.

Les: Pakistansk politi: - Nei, nei, han har ikke advokat.

Den norske advokaten Abid Q. Raja reiser i ettermiddag til Islamabad for å representere 24-åringen som nå sitter fengslet på tredje dagen. Det er så langt ikke kommet noen signaler om hvor lenge etterforskningen vil vare eller når saken kan komme for retten. Ifølge Wiig er det heller ikke tatt ut tiltale i saken.

- Blir det senere aktuelt med dødsstraff vil vi gjøre kjent det norske synet på dødsstraff overfor pakistanske myndigheter, sier Wiig til Aftenposten.

- Politiske signaler ved dødsdom

Genralsekretær John Peder Egenæs reagerer på ambassadørens utsagn.

- Dette er for svakt. Det påhviler norske myndigheter å hjelpe en mann i slik vanskelig situasjon, skyldig eller ikke. Dette er en ekstremt alvorlig forbrytelse og politiet har sikkert et stort behov for å finne en skyldig. Derfor må det sikres at mannens rettigheter blir ivaretatt, sier Egenæs til Dagbladet.no.

- Ingen nordmenn henrettet i utlandet, ennå

Norge har ingen utleveringsavtale med Pakistan og Amnesty frykter at mannen blir hengt, dersom han finnes skyldig av en domstol.

- Noe av det viktigste nå er at ambassaden får snakket med mannen i enerom. Når en drapssiktet tilstår på TV2 og over alt ellers, så kan det være et tegn på flere ting. Det kan selvfølgelig være sant, men det kan også etter press og tortur.

Egenæs kan ikke huske at noen norsk statsborger hittil har blitt henrettet i utlandet som følge av en dødsdom.

- Ingen nordmenn har blitt henrettet i utlandet, enda, sier han.

- Jeg holdt sjalet fast rundt halsen hennes

I ett opptak, vist på TV2 i går kveld, tilstår 24-åringen voldtekten og drapet med følgende ord:

«Jeg gav henne 50 rupi, hun skulle kjøpe sigaretter. Etterpå sa jeg til henne at hun måtte komme opp. Da hun kom opp, ba jeg henne sette seg på sofaen. Hun satte seg. Jeg holdt henne, men da sa hun at hun måtte til mamma. Jeg sa: Du må bli her, det skal ikke skje noe.

Hun sa flere ganger at hun måtte til mamma, men jeg holdt henne fast. Da tok jeg av henne klærne og voldtok henne. Hun gråt og jeg presset et sjal mot ansiktet hennes. Så besvimte hun. Jeg holdt sjalet fast rundt halsen med foten og dro i den andre enden.»

I går ble 24-åringen tatt med hjem til moren for å tilstå forbrytelsen, iført lenker.

- Politiet tok ham med hjem og fikk ham til å tilstå hvordan han voldtok og kvelte den lille jenta foran øynene hennes. Han var i lenker. Politiet var tilstede mens han tilsto, forteller hans lillebror (17), som er i Norge.

Storebroren bor i perioder i Pakistan sammen med moren deres. Faren døde for snart et år siden. I sommer reiste 24-åringen ned dit for å bo i huset der politiet sier de fant bevisene som styrket saken de bygget mot ham. Et par sandaler til hørende jenta og et annet klesplagg, et sjal, skal ha blitt funnet i huset.

- Tror du eller familien at han er skyldig?

- Jeg vet ikke. Han har jo kone og barn her hjemme, hvorfor skulle han gjøre noe slikt? Politiet i Pakistan slår mye, vet du. De binder folk fast og kler dem nakne. Så slår de deg til du innrømmer alt, eller sier det du vil, sier 17-åringen. 

NORSK STATSBORGER: 24-årigen har bodd mye i Pakistan de siste årene, men kom til Norge for 19 år siden. Nå er han fenglset.
- HAN TILSTO HJEMME IFØRT LENKER: Lillebroren (17) er redd for at 24-åringen ikke får en rettferdig rettssak og at norske myndigheter er for seint på banen. Moren deres forteller at politiet tok med 24-åringen hjem i lenker for at han skulle tilstå.
- TA VARE PÅ RETTSIKKERHETEN HANS: Genralsekretær John Peder Egenæs i Amnesty mener Norge må følge utviklingen i saken tett og reagere politisk om det blir avsagt en dødsdom over den norske statsborgeren.