Ingen norsk gransking av Balkan-syndrom

Forsvaret kommer ikke til å innkalle tidligere Kosovo-soldater til ekstra helseundersøkelse etter mange tilfeller av leukemi hos utenlandske soldater som har tjenestegjort på Balkan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarets overkommando sier i en pressemelding at de skal innhente nærmere informasjon fra NATO-allierte etter at utenlandsk militært personell kan ha fått leukemi som følge av kontakt med utarmet uran i Kosovo, men forsvaret vil ikke foreta noen nye helsekontroller av norsk personell.

Syke av våpen

Eksperter mener det kan være en sammenheng mellom sykdommen, det såkalte Balkan-syndromet, og utarmet uran som NATO benytter for å forsterke panserbrytende granater.

- Det finnes ingen klar dokumentasjon på om det er noen sammenheng mellom sykdommen og utarmet uran, sier pressetalsmann Per Høiby i Forsvarets overkommando til NTB.

I alt 2.500 norske soldater har tjenestegjort i Kosovo siden 1999.

Ifølge Forsvarets overkommando skal det ikke være registrert helseskader norske soldater i slik tjeneste.

Alt personell som har tjenestegjort utenlands går rutinemessig igjennom helsekontroll ved avslutningen av tjenesten, og soldatene oppfordres til å ta kontakt hvis de får problemer med helsen etter utenlandstjeneste.

Seks italienske soldater er døde av leukemi etter tjeneste i Kosovo og Bosnia, og i Belgia er det rapportert om ni tilfeller av blodkreft, hvorav fem soldater er døde.

Ikke bekymret

- Jeg personlig er ikke bekymret over skader som følge av bruk av uran i Kosovo, og jeg vet at mange av kollegene mine føler det samme, sier løytnant Fredrik Glette (29) som tjenestegjorde i sanitetstroppen i den første norske kontingenten som ble sendt til Kosovo i 1999.

- Den norske troppen er stasjonert i et område hvor det har vært lite bruk av bomber, et stykke utenfor Pristina. De italienske og spanske soldatene som kan ha fått leukemi fra bruk av utarmet uran, er stasjonert på andre siden av Kosovo, hvor de største kampene mellom de serbiske styrkene og UCK-geriljaen har foregått. Det er der det skal være mest uran, sier Glette.

- Sjansen for at vi kan bli rammet av det samme som de italienske soldatene, er liten, og det var ingen som ble syke da jeg var der. Det ville jeg visst, sier han.

Italia, Belgia, Spania og Portugal har allerede satt i gang undersøkelser av hjemvendte soldater, og finske soldater skal også undersøkes. Det danske forsvaret har bedt helsemyndighetene undersøke Balkan-syndromet.

Belgia vil at det påtroppende svenske EU-formannskapet igangsetter en bred undersøkelse for å utrede påstandene om overhyppighet, og Italia har også bedt NATO granske tilfellene av blodkreft.

(NTB)