- Ingen norske soldater skadet i Kabul-terror

Ingen norske spesialsoldater ble skadet da terrorbomber rammet den afghanske hovedstaden Kabul i går.

 KABUL:  Et motorsykkelvrak ligger på bakken etter terrorbombene rammet flere afghanske byer i går. Norske spesialsoldater deltok som rådgivere i felt under kamphandlingene i hovedstaden Kabul. (AP Photo/Allauddin khan)
KABUL: Et motorsykkelvrak ligger på bakken etter terrorbombene rammet flere afghanske byer i går. Norske spesialsoldater deltok som rådgivere i felt under kamphandlingene i hovedstaden Kabul. (AP Photo/Allauddin khan)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De norske spesialsoldatene bisto afghanerenes egen spesialpolitistyrke, Crises Response Unit, CRU, da terroranslagene rammet den afghanske hovedstaden i går.

Deltok i kamphandlinger - Oppdraget gikk bra. Ingen av de norske spesialsoldatene ble skadet. De norske spesialsoldatene deltok som CRUs rådgivere under kamphandlinger i felt, sier forsvarssjefens talsmann, obertsløytnant Bent-Ivan Myhre til Dagbladet.

Taliban har påtatt seg ansvaret for bombene, som var rettet mot et luksushotell, NATOs hovedkvarter og ambassestrøket i Kabul.

- Situasjonen i går var uoversiktelig. Det var et stort angrep, sier oberstløytnanten. Han understreker at det var de afghanske spesialstyrkene som hadde ansvaret for håndteringen av situasjonen.

- Men de norske soldatene var med hele veien som rådgivere - enten det var i felt eller på kontoret, opplyser Myhre.

Spesiallister på urban krigføring Myhre sier at situasjonen i Kabul er betraktelig roligere i dag.  Men vil ikke oppgi hvor mange norske soldater som var involvert i gårsdagens kamphandlinger.

- Av hensyn til soldatenes sikkerhet, kan vi verken si hvor de norske soldatene har vært eller hvor mange de var, sier Myhre.

CRU er det norske politiets svar på Delta-gruppen, og er eksperter på urban krigføring og contraterror. Spesialstyrken er opptrent av spesialsoldater fra Norge og New Zealand.

- Norge overtok ansvaret for opplæringen av CRU-styrken igjen, etter ønske fra Nato og afghanerene selv fra 1.april i år, opplyser Myhre.