Ingen ny etterforskning mot Krekar

Ikke er grunnlag for å åpne ny etterforskning av mulla Krekar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad i Oslo slår fast at det ikke er grunnlag for å åpne ny etterforskning av mulla Krekar.

Avgjørelsen er i tråd med innstillingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST), bekrefter Qvigstad overfor Bergens Tidende.

PST har i et drøyt halvår har forsøkt å skaffe nye bevis mot mullaen etter at han i desember 2006 havnet på svartelisten til FNs sanksjonskomité.

Oppføringen av Krekar på FNs såkalte terrorliste skjedde etter krav fra USA. I januar i år ba så riksadvokaten PST vurdere om svartelistingen ga grunnlag for ny etterforskning mot Krekar.

Qvigstad sier til BT at vilkårene for å åpne ny etterforskning ikke var oppfylt etter paragraf 224 i straffeprosessloven.

- Her er det krav om at det skal være rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbare forhold. Det har kommet fram påstander, men ingen bevis eller dokumentasjon, sier statsadvokaten.

Regjeringens vedtak om at Krekar utgjør en fare for rikets sikkerhet og derfor skal utvises står fortsatt fast. Grunnlaget for denne beslutningen er det ingen som har fått innsyn i.

-9. oktober kommer Krekar-saken opp for Høyesterett som skal vurdere i hvilken grad domstolene skal gå inn i og etterprøve de vurderingene myndighetene har gjort av det spørsmålet, sier Qvigstad på spørsmål om det fortsatt er grunnlag for å si at Krekar er en fare for rikets sikkerhet. (©NTB)

FORSØKT Å FINNE NYE BEVIS: PST har i et drøyt halvår har forsøkt å skaffe nye bevis mot mullaen etter at han i desember 2006 havnet på svartelisten til FNs sanksjonskomité. Foto: BJØRN LANGSEM
FORSØKT Å FINNE NYE BEVIS: PST har i et drøyt halvår har forsøkt å skaffe nye bevis mot mullaen etter at han i desember 2006 havnet på svartelisten til FNs sanksjonskomité. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer