Ingen ny start

Atomteknikeren Vanunu tapte i Israels høyesterett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels høyesterett tillater ikke atomteknikeren Mordechai Vanunu å starte et nytt liv i utlandet. Dermed blir han værende i kirkeasyl. Israelsk høyesterett mener Vanunu fortsatt utgjør en sikkerhetsrisiko for landet etter at han sonet 18 år i fengsel for å ha røpet informasjon om det israelske atomvåpenprogrammet i 1986.

Det er ukjent hva slags hemmeligheter det dreier seg om siden mesteparten av behandlingen i høyesterett har funnet sted bak lukkede dører. Til og med Vanunus advokater ble vist på gangen.

Vanunu betegner avgjørelsen som trist og skamfull.

- Vi har alltid sagt at Israel ikke er et demokrati, og i dag får vi det bekreftet i høyesterett, sa Vanunu da dommen ble kjent.

- I 18 år fordømte Israel meg som en spion og en forræder. Jeg liker ikke Israel Jeg vil ikke bo i Israel. Jeg vil bli fri og forlate Israel, sa Vanunu i en regelrett kanonade mot landet han er tvunget til å bli værende i.

Vanunu overveier å forfølge saken videre i rettssystemet. Han kan be om at høyesterettspanelet på tre dommere blir utvidet og behandler saken igjen, men slike anker blir ofte avvist, ifølge den israelske avisen Haaretz.

- Jeg er sterkt i tvil om det går an å gå videre med saken. I Israel finnes det ingen ankemulighet som tilsvarer den europeiske menneskerettighetsdomstol, sier den norske juristen Fredrik Heffermehl, som i mange år ledet den internasjonale komiteen for å få løslatt Vanunu.

Atomteknikeren ble satt fri 21. april i år. Myndighetene nekter ham imidlertid fortsatt blant annet å reise utenlands, å snakke med utenlandsk presse og å skifte adresse eller reise ut av byen uten å gi myndighetene forvarsel.

Begrensningene begrunnes med at Vanunu angivelig sitter på hemmeligheter som kan skade Israels sikkerhet. Vanunu insisterer imidlertid på at han ikke har mer informasjon om israelske atomvåpen.

- Det går uansett ikke an å dømme folk for forbrytelser de kanskje kan komme til å gjøre i fremtiden, sier Heffermehl til NTB.

- Man får inntrykk av at domstolene her stiller seg i givakt og sier ja så snart noen bare nevner ordet nasjonal sikkerhet, sier Heffermehl, som mener at rettsprosessen ikke møter internasjonale standarder.

- Denne retten har ikke engang respekt for seg selv. Men først og fremst har den ikke respekt for helt fundamentale menneskerettigheter og rettsprinsipper, sier Heffermehl.

- Vanunu blir nok værende i kirkeasyl. Ingen har mer trening i å være tålmodig enn ham, men i dag tror jeg man kan si han var litt deppa, sier Heffermehl.

- Jeg kommer til å finne en måte å overleve på. Vi vil fortsatt kreve retten til å leve som best vi kan, uttalte Vanunu da drømmene om et nytt liv ble knust.

(NTB)

<B>FÅR IKKE REISE: Mordechai Vanunu svarer med seierstegn etter å ha fått slengt negative bemerkninger mot seg av en høyreekstrem israeler utenfor høyesterett tidligere denne måneden.