Ingen ny start

Atomteknikeren Vanunu tapte i Israels høyesterett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Israels høyesterett tillater ikke atomteknikeren Mordechai Vanunu å starte et nytt liv i utlandet. Dermed blir han værende i kirkeasyl. Israelsk høyesterett mener Vanunu fortsatt utgjør en sikkerhetsrisiko for landet etter at han sonet 18 år i fengsel for å ha røpet informasjon om det israelske atomvåpenprogrammet i 1986.

Det er ukjent hva slags hemmeligheter det dreier seg om siden mesteparten av behandlingen i høyesterett har funnet sted bak lukkede dører. Til og med Vanunus advokater ble vist på gangen.

Vanunu betegner avgjørelsen som trist og skamfull.

- Vi har alltid sagt at Israel ikke er et demokrati, og i dag får vi det bekreftet i høyesterett, sa Vanunu da dommen ble kjent.

- I 18 år fordømte Israel meg som en spion og en forræder. Jeg liker ikke Israel Jeg vil ikke bo i Israel. Jeg vil bli fri og forlate Israel, sa Vanunu i en regelrett kanonade mot landet han er tvunget til å bli værende i.

Vanunu overveier å forfølge saken videre i rettssystemet. Han kan be om at høyesterettspanelet på tre dommere blir utvidet og behandler saken igjen, men slike anker blir ofte avvist, ifølge den israelske avisen Haaretz.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer