IKKE BÆREKRAFTIG: Kommunenes ekstrainnstats for å ta imot og integrere 8000 syriske flyktninger over tre år er en engangsforeteelse. Fra 2018 må tallet på kvoteflyktninger ned til det normale, det vil si omlag 1500 pr. år, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Et større tall vil ikke være bærekraftig, mener han. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
IKKE BÆREKRAFTIG: Kommunenes ekstrainnstats for å ta imot og integrere 8000 syriske flyktninger over tre år er en engangsforeteelse. Fra 2018 må tallet på kvoteflyktninger ned til det normale, det vil si omlag 1500 pr. år, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Et større tall vil ikke være bærekraftig, mener han. Foto: JACQUES HVISTENDAHLVis mer

- Ingen ny Syria-dugnad

- Større antall flyktninger kan skape konflikter, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Avtalen om at norske kommuner skal ta imot 8000 syriske kvoteflyktninger over tre år, er en engangsforeteelse, slår Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fast.

Sp var med på forliket om Syria-flyktningene sammen med Ap, KrF, Venstre, Miljøpartiet de Grønne og Høyre, mens Frp og SV sto utenfor.

I partilederdebatten på NRK i går kveld var budskapet fra Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til norske kommuner og lokalpolitikere at slike forlik ikke skal bli en vane.

- Veldig stort løft - Dette er en ekstrainnsats vi gjør nå for å hjelpe mennesker i nød. Fra og med 2018 må Norge begrense seg til å ta imot 1500 kvoteflyktninger. 8000 flyktninger over tre år er et veldig, veldig stort løft. Sp mente det var riktig å være med på dette løftet i en ekstraordinær flyktningkrise.

Men etter en ekstrainnsats må vi gå tilbake til et normalnivå dersom kommunene skal klare bosetting, norskopplæring og god integrering, sier han.

- Staten må dekke Han mener staten må dekke ekstraregningen i en situasjon med trang kommuneøkonomi.

- Kommunenes økonomi er trangere, derfor innføres det nå eiendomsskatt i høyt tempo rundt omkring. Erna og Trine ga i debatten inntrykk av at kommunene får dekket kostnadene og nærmest går i overskudd på grunn av integreringstilskuddet de får. Men tall som Kommunens sentralforbund og staten er enige om, viser at kommunene mangler 100 000 kroner i snitt per flyktning.

Det står i forliket at vi skal komme tilbake til finansieringen. Sp mener staten bør ta ansvar. Staten er rik, kommunene er fattige, sier Slagsvold Vedum.

- Frp driver et uverdig spill - Frp mener kommunene må boikotte flyktningkompromisset dersom det går på bekostning av andre oppgaver i kommunene. Er Sp og Frp langt på vei enige?

- Nei, Frp driver et krampaktig og uverdig spill fordi de har mislyktes med å gi skattelette til vanlige folk, med å fjerne bompenger og å statliggjøre eldreomsorgen. Vi var med på et nasjonalt kompromiss for å hjelpe mennesker i nød, men vi mente to år var for kort tid, og at vi må tilbake til en normalsituasjon etter denne dugnaden.

- Skal det være støtte i befolkningen over tid til å ta imot flyktninger, må kommunene ha mulighet til å gjøre jobben med integrering. Vi kan ikke bare ta imot en masse folk og plassere dem i leire, sier Sp-lederen.