- Ingen ny våpenhvile

Hamas truer Israel med nye angrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den ytterliggående palestinske organisasjonen Hamas varslet fredag at de ikke vil fornye våpenhvileavtalen med Israel når den utløper ved nyttår.

- Det er ikke rom for å fornye våpenhvilavtalen når fienden (Israel) i stadig økende grad arresterer og dreper, sa Hamas\' politiske leder Khaled Mashaal til over 1000 tilhengere i en palestinsk flyktningeleir i den syriske hovedstaden Damaskus.

Ifølge AP er det en gjentagelse av påstander som ble fremsatt forrige måned.

Nye selvmordsaksjoner

Uttalelsen øker sannsynligheten for nye selvmordsaksjoner i Israel. Før Hamas erklærte våpenhvile tidligere i år, hadde gruppen stått bak en rekke slike aksjoner og drept hundrevis av mennesker.

- Fremover vil vi bare velge motstandens vei. Vi venter på at våpenhvilens siste måned skal ende, nå er vi utmattet. Det er nok nå, sa Mashaal.

Våpenhvilen som ennå gjelder en liten stund, ble meklet fram ved hjelp av egyptisk diplomati. Egyptiske myndigheter har invitert partene til nye samtaler for å få forlenget avtalen i enda et år.

- Må avvæpnes

Både USA og israelske myndigheter har krevd at palestinske myndigheter avvæpner Hamas, som de anser for å være en terroristorganisasjon.

Den palestinske lederen Mahmoud Abbas har avvist kravet, og forsøker på sin side å få Hamas til å delta i det palestinske parlamentsvalget som skal avholdes i januar.

Ifølge meningsmålinger foretatt i Gaza, har Hamas nesten 50 prosent oppslutning i befolkningen, og ville sannsynligvis blitt valgets seierherre dersom de stilte med kandidater. I målingen fikk det regjerende Fatah-partiet bare 36 prosent oppslutning.

- En seier

Flere kommentatorer har hevdet at Hamas betrakter den israelske tilbaketrekningen fra Gaza i september som en seier for deres voldelige linje, og at den voldelige kampen dermed vil fortsette med uforminsket styrke.

Uttalelsene til Khaled Mashaal kan tyde på at det stemmer.

De siste dagene har konflikten mellom Israel og Palestina ført til flere nye voldsepisoder. Mandag ble fem israelere drept i en selvmordsaksjon i den israelske byen Netanya, og israelske styrker har gjennomført flere rakettangrep på Gazastripen som svar.

TREKKER SEG FRA VÅPENHVILEAVTALEN: Hamas\' politiske leder Khaled Mashaal uttalte fredag at Hamas vil gjennoppta den voldelige kampen mot Israel.
FEM ISRAELERE DREPT: Mandag døde fem israelere i et selvmordsangrep i byen Netanya. Etter Hamas-leder Khaled Kashaals uttalelser fredag, er det lite som tyder på snarlig fred i konflikten mellom israelere og palestinere.
BEGRAVER OPPRØRSLEDER: Palestinere sørger i begravelsen til Iyad al-Najar, en av to militante palestinske aktivister som ble drept i flyktningeleiren Jabaliya på Gazastripen i et israelsk gjengjeldelsesangrep torsdag.