«Kryptomannen»

Ingen nye avhør: - Han sliter

Den bortføringssiktede mannen i Hagen-saken beskrives som en hyggelig fyr. Det er belastende for ham å være siktet, opplyser forsvareren.

SLORAVEIEN: Tom Hagens hjem på Fjellhamar omtales som Norges mest undersøkte åsted. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SLORAVEIEN: Tom Hagens hjem på Fjellhamar omtales som Norges mest undersøkte åsted. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Han beskrives som rolig og beskjeden. En kreativ sjel, som er opptatt av og engasjert i samfunnet rundt seg. Som lidenskapelig opptatt av én ting og deretter noe annet.

Men aller mest beskrives han som snill.

Derfor kom det som et stort sjokk på dem som kjente og kjenner ham, at 32-åringen fra Romerike ble pågrepet av politiet 7. mai og etter hvert siktet for bortføringen av Anne-Elisabeth Hagen.

I pressen blir Romerike-mannen nå kalt for «kryptomannen». Av politiet blir 32-åringen koblet til drapssiktede Tom Hagen (70), selv om relasjonen dem i mellom ikke omtales som nær. Selv stiller «kryptomannen» seg totalt uforstående til anklagene mot seg, ifølge hans forsvarer Dag Svensson.

Dagbladet har vært i kontakt med flere venner og bekjente av 32-åringen. Få vil gi uttalelser i media, men de som snakker, omtaler ham som en hyggelig person som ikke liker å være i oppmerksomhetens sentrum.

MØTTES: Den bortføringsiktede mannen i 30-åra og Tom Hagen har møttes flere ganger. Kilder med kjennskap til møtene forteller overfor Dagbladet hvorfor de to møttes. Video: Vedlog / Bones / Røssland Vis mer

Gikk på prestisjeskole

Mannen er vokst opp på Romerike, og klassekamerater forteller at han ikke gjorde mye ut av seg.

- Han ble oppfattet som snill og ganske rolig, sier en av dem til Dagbladet.

MØTTES HER: Kryptomannen møtte Tom Hagen på arbeidsplassen på Futurum næringspark. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MØTTES HER: Kryptomannen møtte Tom Hagen på arbeidsplassen på Futurum næringspark. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

32-åringen har studert på en prestisjeskole i Oslo. Han var tilknyttet studiestedet over en lengre periode, men skal aldri ha fullført hele studieløpet.

En tidligere studiekamerat beskriver ham som en hyggelig fyr som holdt seg litt i bakgrunnen.

- Han var inn og ut i flere år, men så plutselig var han borte. Det gir mening at han drev med andre ting på sida, men jeg visste ikke at han var så interessert i kryptovaluta, forteller den tidligere studiekameraten, som beskriver pågripelsen av ham som et «sjokk».

Forsvarer Dag Svensson sier til Dagbladet at det ikke har vært avhør med hans klient siden juli.

- Det har vært totalt fire avhør, mener jeg å huske, sier han.

- Belastende

32-åringen ble først siktet for drap eller medvirkning til drap, men siktelsen ble etter avhør endret til grov bortføring. Samtidig frafalt aldri den første siktelsen.

- Han er siktet for begge deler. Så han har flere siktelser enn Hagen. Men politiet har opplyst at drapssiktelsen ikke er aktuell, og at den foreligger bare som en formalitet, forklarer forsvareren.

FORSVARER: Dag Svensson er forsvareren til 32-åringen som er siktet i Hagen-saken. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
FORSVARER: Dag Svensson er forsvareren til 32-åringen som er siktet i Hagen-saken. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer

Den bortføringssiktede ble aldri fremstilt for varetektsfengsling, og har hele tida vært en fri mann.

Han er, i motsetning til Tom Hagen og hans tre barn, positiv til å snakke med politiet og stiller til avhør om det er ønskelig.

- Han hevder at han ikke har noe med dette å gjøre. Han sliter med dette, det sier seg selv. Det er ikke noe hyggelig og det er en stor belastning, sier Svensson.

Dagbladet vet at politiet var spesielt interessert i alle mannens elektroniske enheter og har på bakgrunn av siktelsen fått tillatelse til å beslaglegge både datamaskiner, mobiltelefoner og andre enheter. Siktelsen gir også politiet tilgang til mannens kontoer på sosiale medier og andre steder på internett.

Dagbladet kjenner til at Hagen-familien stiller seg tvilende til at den bortføringssiktede mannen skal ha hatt noe med Anne-Elisabeth Hagens forsvinning å gjøre.

DETTE SKJEDDE: Tom Hagen ringte Anne-Elisabeth åtte ganger den dagen hun forsvant. I denne videoen får du detaljene fra alt det andre som skjedde den dagen. Video: Marie Røssland Vis mer

Krypto-interesse

Som Dagbladet tidligere har avslørt tok 32-åringen kontakt med et av Tom Hagens selskaper, Tom Hagen Eiendom AS, og ba om et møte for å foreslå en forretningsidé som omhandlet kryptovalutaen Bitcoin. «Kryptomannen» skal ha sett for seg at Tom Hagen Eiendom AS kunne investere i utvinning av kryptovalutaen.

Møtene, der to av dem var av formell karakter, fant sted i slutten av 2017 og begynnelsen av 2018.

Mannen hadde også kontakt med flere eksperter på kryptovaluta, ifølge NRK. I en av SMS-ene som kanalen har fått tilgang skriver mannen at han selv ikke har tilstrekkelig kunnskap om kryptovaluta, og at det er derfor han tar kontakt med disse ekspertene.

Også i tida etter at Anne-Elisabeth sporløst forsvant, viste den bortføringssiktede mannen stor interesse for kryptovaluta. Han har blant annet kommentert innlegg på en Facebook-side om temaet, men er langt fra den mest aktive på siden.

I februar 2019, i et kommentarfelt om sporing av Bitcoin, skrev han blant annet: «er det ingen form for kontroll vil også de kriminelle være fullstendig fri til å gjøre omtrent hva de vil... Det har i dag blitt mye enklere å kidnappe mennesker fordi de krever usporbar krypto.»

Avhørt som vitne

Politiet mener mannen besitter IT-ferdigheter og kunnskap om kryptovaluta. Dette er viktig for politiet fordi løsepengekravet på 90 millioner kroner ble fremsatt i kryptovalutaen Monero.

32-åringen ble først avhørt som vitne i saken. Her beskrev han Hagens forståelse for kryptovaluta og hvordan dette fungerer, som på et lavt nivå, får Dagbladet opplyst.

Han skal i avhør ha gitt uttrykk for at Hagen skjønte lite av teknologien. Også Tom Hagens forsvarer, Svein Holden, har omtalt sin klients ferdigheter innen data som svært begrenset.

Dagbladet har sendt en rekke spørsmål om kryptomannens påståtte rolle i Hagen-saken til Øst politidistrikt, som svarer følgende i en e-post:

«Siktelsen står til den eventuelt frafalles av høyere påtalemyndighet. Av hensyn til etterforskingen har vi ingen kommentarer til de øvrige spørsmålene.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer