Ingen nye hvalreservater

London: Forslag om å opprette to nye reservater for hvaler i Stillehavet og Atlanterhavet ble nedstemt på årsmøtet til Den internasjonale hvalfangstkommisjonen (IWC) i London tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge og Japan har vunnet to av sine sjeldne seire i IWC. Sammen med Korea, Kina, Danmark og en gruppe små, karibiske stater klarte de å forhindre at reservat-forslagene fikk stemmene til tre firedeler av medlemslandene.

- Ikke nødvendig

- Vi er svært fornøyd med vedtaket, og vi synes vi har gode argumenter for at en vernesone ikke er nødvendig. Vi holder oss til fangstkvotene fastsatt av IWCs Vitenskapskommisjon, og hvalbestanden tilsier ikke at dyrene trenger å vernes i egne områder, sier statssekretær Jan Bøhler i Utenriksdepartementet til NTB.

Australia og New Zealand sto bak forslaget om reservat i Stillehavet, fordi de mener antallet hvaler er urovekkende lavt. De fikk støtte fra 18 andre land, blant annet USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Italia.

Kjøpte stemmer

13 land stemte mot forslaget. I den opphetede debatten ble Japan beskyldt for å ha kjøpt stemmene til karibiske land som Antigua, Grenada, St Lucia og St Vincent for å kunne blokkere forslaget.

Sist uke hevdet den australske fjernsynsstasjonen ABC at fiskerisjef, Maseyuku Komatsu, hadde innrømmet at regjeringen i Tokyo har brukt u-hjelp til seks karibiske land som «smøring» for å få land til å støtte hvalfangst.

Komatsu, som leder den japanske delegasjonen i London, hevder han ble feilsitert av ABC.

Heller ikke Brasils forslag om reservat i Atlanterhavet fikk de nødvendige stemmene. Avstemningen endte med at 19 av de 37 medlemslandene som hadde stemmerett på årsmøtet, stemte for forslaget. 13 stemte imot, fem avsto fra å stemme.

- Auksjon

- Dette var ikke en avstemning. Det var en auksjon, og Japan bød mest, sa Mick McIntyre fra dyrevernorganisasjonen International Fund for Animal Welfare.

Japan svarte med å beskylde vestlige land for å være sentimentale i forhold til hvaler, kritisere dem for kulturimperialisme og slå fast at hvalene har en negativ effekt på fiskebestanden i det sørlige Stillehavet..

Det er andre gang Australia og New Zealand stiller forslaget om at en stor del av Stillehavet skal bli fredningsområde for hval. Det er også andre gang det blir forkastet av IWC.

Det finnes allerede to hvalreservater, ett i Det indiske havn og ett i Sørishavet.

(NTB)