Ingen nye løfter til Hellas fra eurolandene

Hellas vil inntil videre ikke få løfte om mer gjeldslette, slår eurogruppens president Jeroen Dijsselbloem og Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble fast.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den europeiske sentralbanken (ESB) ble i juli 2015 enige om en treårig redningspakke på drøyt 780 milliarder kroner til Hellas.

Løfter ut over dette vil ikke bli gitt, understreket Dijsselbloem og Schäuble mandag. Særlig vanskelig er spørsmålet om mer gjeldslette, som mange økonomer mener er et nødvendig tiltak for å få den greske økonomien på beina igjen.

– Nå er det 2016. Det er umulig å være presis på størrelsen på eventuelle gjeldslettetiltak i andre halvdel av 2018, sa Dijsselbloem.

– Det vil være helt tøvete å framskynde nye gjeldslettetiltak, la Schäuble til.

Uttalelsene faller neppe i god jord, verken i Aten eller hos IMF-sjef Christine Lagarde, som håpet at landene i eurosonen ville komme med mer langsiktige løfter om gjeldslette til Hellas.

IMF vil på sin side ikke bidra med mer til den skakkjørte greske økonomien før det foreligger en konkret plan fra eurolandene om å ettergi mer av landets massive gjeld.

(NTB)