Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen nye russiske forslag

Rambouillet-avtalen er død, slår utenriksminister Knut Vollebæk fast. Og dagens møte med sin russiske kollega ga heller ingen resultater. Vollebæk avviser at det foreligger et alternativt fredsforslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Avtalen som sådan er død. Jeg tror ikke at vi skal bruke tid og krefter på å få partene til å sette seg ned og undertegne den på nytt igjen, sier Vollebæk til NTB.

Den norske utenriksministeren la etter møtet med Ivanov stor vekt på Russlands sentrale rolle som fredsmekler på Balkan.

- Russerne har vært aktive og vi har satt pris på deres initiativ overfor Beograd. Det er viktig at Russland trekkes inn i denne prosessen på grunn av sine kontakter til Beograd, og vi gikk under møtet igjennom mulige politiske initiativ og løsninger, sier Vollebæk.

Venter utspill

President Boris Jeltsin kunngjorde torsdag morgen at en fra russisk side arbeidet med konkrete forslag til løsninger på Kosovo-krisen, men ingen utkast lå ifølge Vollebæk på bordet under møtet med Ivanov.

- Vi prøver å arbeide med en del konkrete planer, uten at jeg har lyst til å gå nærmere inn på dem. Meg bekjent finnes det ikke andre utkast enn Rambouillet-avtalen på bordet, sier Vollebæk.

Han ønsker ikke å si hvor nært forestående nye russiske forhandlingsutspill er.

- Jeg fikk inntrykk av at de raskest mulig prøver å finne en løsning. Vi undersøker ulike initiativ, vi undersøker ulike veier og ulike kanaler, og dette vil vi følge opp også fra OSSEs side uten at jeg syns det er riktig nå å gå konkret inn på hvordan disse initiativene vil ta form, sier Vollebæk.

- Må vise vilje

NATO-ledelsen fastholdt senest onsdag at bombingen av mål i Jugoslavia vil fortsette til president Slobodan Milosevic går med på en politisk løsning som bygger på Rambouillet-avtalen.

- Det man fra NATOs side har sagt, er at de militære aksjonene gjennomføres for å få Milosevic til å akseptere en politisk løsning, og det har vært målet hele tiden. De militære aksjonene er ikke noe mål i seg selv, men det må vises en vilje fra Milosevic' side til å ville finne en løsning, sier Vollebæk.

- Det er elementer i Rambouillet-avtalen som vi må kunne bruke, og det er nå naturlig å se på hva som kan brukes i gjennomføringen av en eventuell fredsplan, sier Vollebæk.

(ntb)