Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen nye salmonellautbrudd i Herøy

Det er ikke registrert nye tilfeller av salmonellasyke i Herøy i helgen, men fortsatt er en del personer syke, noen på andre uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Situasjonen har roet seg ned og vi forventer ikke flere tilfeller nå. Det viktigste er å få stoppet utbruddet og følge opp alle som er smittet. Endel er fortsatt ikke bra etter utbruddet, opplyser kommuneoverlege Peter Wetterberg til NTB.

I alt 25 personer ble registret som syke av salmonellabakterier, men kommuneoverlegen regner med at langt flere har vært lettere rammet og ikke kontaktet lege.

Personer som arbeider i omsorgssektoren eller med mat og drikke får ikke gå tilbake på jobb igjen før de har avlagt tre negative salmonellaprøver etter hverandre, opplyser kommuneoverlegen.

Desinfisering

Fiskeridirektoratet i Bergen har ikke fått melding om at det er konstatert samonellautbrudd som følge av is og vann som ble levert fiskefartøyer fra vann- og isanlegget i Herøy etter 16. januar.

Fiskeridirektoratet har gjennomført den rene detektivoppsporingen for å finne de 80 fiskebåtene som lastet is i Herøy før 5. februar.

- Alle opplysninger finnes og vi har gått igjennom samtlige lister for leveranser i den aktuelle perioden, opplyser kontorsjef i Fiskeridirektoratet i Bergen Sigbjørn Lomelde til NTB.

Alle fartøyer pluss bedrifter som har mottatt last, har fått instruks om desinfeksjon og vask. Denne desinfiseringen vil være avsluttet i begynnelsen av uka som kommer.

Betale selv

Bedriftene må selv betale for desinfiseringen og for enkelte kan utgiftene bli betydelige. Lomeide utelukker ikke at det kan bli snakk om søksmål.

- Det blir et privatrettslig spørsmål om bedrifter eller fartøyer vil gå til søksmål for å få dekket slike utgifter. Jeg kjenner ikke til om forsikring vil dekke denne typen skader. Det er jo et særegent tilfelle, sier han.

Han forteller at en last som var levert til en fiskebedrift i Båtsfjord, ble oppsporet fredag og stoppet på lager.

- Det er naturligvis fare for at noe allerede er gått ut. Vi snakker jo her om en tidsperiode på nærmere en måned. Men hvis det hadde vært salmonella i fisk som ble konsumert like etter 16. januar, ville vi ha fått beskjed. Vi har ikke mottatt noen slike rapporter, fastslår Lomelde.

I hermetikkproduksjonen er det ingen fare for at salmonellabakteriene vil kunne overleve. Når det gjelder fersk og frossen fisk er det også minimal sjanse for overført smitte.

Fugler

Kommuneoverlegen har ikke fått de endelige resultatene av prøvene fra den mistenkte vannkilden, men alt tyder på at det var fugler som tilførte reservevannkilden smitten gjennom sine ekskrementer. Fugler kan være bærere av salmonellabakterier uten selv å være syke.

- Vi vet at forskrifter ikke ble fulgt og at rensingen av vannet denne gangen ikke foregikk slik det skal. Det er svært viktig at de forskriftene som finnes blir fulgt, påpeker kommuneoverlege Wetterberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media