Ingen nye smutthull

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KLIMA: Handel med utslippskvoter har ikke redusert verdens klimagassutslipp. Det er derfor lett å være enig med Dagbladets Astrid Dypvik som 24. mars påpeker en rekke svakheter i Stoltenbergs modell for kutt i klimaforurensningen. Vi håper likevel regjeringen unnlater å gi henne rett på ett punkt: At Norge på København-toppmøtet i desember vil arbeide for «mer av det som ikke virker». Når verdens ledere samles for å meisle ut et nytt internasjonalt klimaregelverk i København i desember, vil reform av kvotehandelssystemet CDM stå på dagsorden. I dag åpner systemet for at rike land kjøper seg retter til å øke sine utslipp gjennom å investere i prosjekter i land uten et tak på sine utslipp.

Tiltakene det investeres i vil i de fleste tilfelle ikke redusere dagens utslipp, men veksten i utslippene. I noen tilfelle vil de ikke det en gang, fordi man investerer i prosjekter som uansett ville blitt gjennomført. Norge må arbeide for en radikal omlegging av dette systemet. Klimaet trenger utslippsreduksjoner både i Nord og Sør, ikke dagens «enten-eller». Derfor må det etableres mekanismer som gjør at land som Norge i framtiden finansierer nødvendige utslippsreduksjoner i fattige land som et tillegg til egne utslippsforpliktelser. Norges satsing på bevaring av regnskog er et godt eksempel på dette: Regjeringens løfte om å bruke inntil tre milliarder kroner i året på å redusere avskoging i utviklingsland kommer i tillegg til, ikke i stedet for egne kutt. I København vil enkelte land arbeide for at også slike tiltak i framtiden skal bli gjenstand for kvotehandel. Dersom rike land får mulighet til å øke sine utslipp gjennom å betale for bevaring av regnskog, vil et land som Norge kunne øke sine utslipp inn i evigheten. Det har ikke klimaet råd til.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer