KRAFTIG REGRESJON:  - Sentralbanksjefen viste at de ikke tror det vil komme noen kraftig regresjon, sier senior porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning.  EPA/MARY F. CALVERT
KRAFTIG REGRESJON: - Sentralbanksjefen viste at de ikke tror det vil komme noen kraftig regresjon, sier senior porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning. EPA/MARY F. CALVERTVis mer

Ingen nye tiltak

USAs sentralbanksjef Ben Bernanke varslet ingen nye tiltak for å redde den amerikanske økonomien under sin tale i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokken 16.00 i dag norsk tid holdt USAs sentralbanksjef Ben Bernanke tale i Jackson Hole i delstaten Wyoming. Stor spenning var knyttet til hva sentralbanksjefen ville komme med i forbindelse med den alvorlige situasjonen i amerikansk økonomi. Men de som ventet på nye tiltak fra den amerikanske sentralbanken, ventet forgjeves.

- Det kom ingenting nytt, og de som håpet at det skulle komme nye tiltak ble nok skuffet. Sentralbanksjefen viste at de ikke tror det vil komme noen kraftig resesjon, sier senior porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning Olav Chen.

Virkemidler
Chen mener likevel at sentralbanksjefen til tross for at det ikke ble annonsert noen nye tiltak, viste at de var klare til å handle dersom det skulle være nødvendig.

- Bernanke understreket at dersom situasjonen skulle forverre seg, hadde de virkemidler for å håndtere dette. De innretter seg etter fakta. Dersom bildet skulle forverre seg vil det komme tiltak.

Nytt møte
Det amerikanske handelsdepartementet kom i dag med nye anslag som nedjusterer den økonomiske veksten i bruttonasjonalprodukt (BNP) i USA fra 1,3 prosent til 1,0 prosent i andre kvartal i år. Den 20. september skal sentralbanken møtes for å diskutere bruk av spesielle virkemidler, og Bernanke varslet under dagens tale at de vil sette av en ekstra dag til nettopp dette.

 INVESTOR-TILLIT:  Det at den amerikanske og norske børsen steg etter USAs sentralbanksjefs tale viser at investorer tror på Bernankes prognoser, mener porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning, Olav Chen.
Foto: Jo Straube
INVESTOR-TILLIT: Det at den amerikanske og norske børsen steg etter USAs sentralbanksjefs tale viser at investorer tror på Bernankes prognoser, mener porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning, Olav Chen. Foto: Jo Straube Vis mer

- Det er umulig å si hva som vil skje ved neste møte, og alt avhenger av hvordan situasjonen utvikler seg. Han ga i talen uttrykk for at de var i en alvorlig situasjon, og de kommer til å se an økonomien før de avgjør om nye tiltak er nødvendig, sier Chen.

Reaksjoner på børsen
Til tross for at ingen nye tiltak ble varslet fra den amerikanske sentralbanksjefen, steg Oslo Børs etter Bernankes tale.

- Det er ingen overraskelse ettersom Oslo Børs følger den amerikanske børsen som steg. Det viser at investorer har tro på Bernankes prognoser, og har tillitt til at de vil klare å ordne opp, sier Chen.

Ikke alle børsene reagerte positivt, og andre europeiske børser falt kraftig etter talen selv om resultatene bedret seg i timen før stengetid, melder NTB.

 REAKSJONER:  Både den norske og den amerikanske børsen steg etter Bernankes tale i dag, mens andre europeiske børser opplevde nedgang. AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA
REAKSJONER: Både den norske og den amerikanske børsen steg etter Bernankes tale i dag, mens andre europeiske børser opplevde nedgang. AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA Vis mer