- Ingen nyhet for oss

UTØYA (Dagbladet): Jens Stoltenberg er mest opptatt av at tallene i FN-rapporten ikke er nye. Samtidig gjentar han løftet om jevnere fordeling som ingen Ap-statsminister på 90-tallet har greid å holde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fattige får kutt i trygd

Jens Stoltenberg besøkte i går AUFs sommerleir på Utøya. I talen brukte han mye tid på FN-rapporten som blant annet viser at klasseskillet i Norge øker. Men statsministeren valgte å fokusere på den globale delen av rapporten:

Forholdene for de aller fattigste i verden, og hvilke konsekvenser Høyres kutt i bistanden vil få. Overfor Dagbladet tilbakeviser Stoltenberg at han har skrytt for mye av hvor godt det er i Norge.

- Jeg har helt siden FN-rapporten ble lagt fram lagt vekt på at selv om de aller fleste har det bra, betyr ikke det at det er godt for alle. Forskjellene er for store og de har økt. Men det bekrefter bare det vi tidligere har redegjort for i forbindelse med Levekårsundersøkelsen og Forskjellsmeldinga. Dette er ikke noe nytt for oss. FN-rapporten baserer seg på gamle tall som Norge offentliggjorde for to-tre år siden, sier han.

- Folk bryr seg vel ikke om hvem som sa hva først?

- Nei, men dere skaper et inntrykk av at dere avslører noe nytt. Det gjør dere ikke.

- Er det ikke pinlig at dere ikke har greid å holde løftet om jevnere fordeling?

- Nå vil jeg si at det ikke er slik at de fattige er blitt fattigere...

- ...men det er blitt flere fattige.

- Nei, nå må vi holde litt orden her. De fattige har også hatt en inntektsvekst, men den har vært svakere enn for de rikeste. Da øker forskjellene. Nettopp derfor er vi opptatt av å si nei til en politikk som gir økte forskjeller. Vi vil ikke som Høyre redusere sykelønna og kutte i arbeidsmarkedstiltak. Og vi innførte skatt på aksjeutbytte nettopp for å få en mer rettferdig fordeling, sier statsministeren.

- Vi har gjort det lettere for vanskeligstilte på boligmarkedet, og vi har brukt to milliarder på lavere skatt til de med lavest inntekt. Det har vi blant annet gjort fordi vi visste om det som nå refereres i FN-rapporten.