Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen nyheter fra Bondevik

Kjell Magne Bondeviks regjeringserklæring inneholdt ingen overraskelser. I erklæringen varslet han blant annet styrking av asylretten, større åpenhet i forvaltningen og tiltak for å flate ut energiforbruket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bondevik gjentok at regjeringen vil oppnevne en bredt sammensatt kommisjon som skal drøfte hvordan det kan skapes en bred verdimessig og samfunnsmessig mobilisering for å snu nedbrytende utviklingstrekk.

Han varslet også at det vil bli lagt fram en stortingsmelding om offentlighet i forvaltningen, og forslag til endringer av offentlighetsloven som gir større åpenhet.

Asylretten

- Asylretten må styrkes for dem som med rette føler seg forfulgt og ikke kan vende tilbake til sine hjemland uten fare for liv og sikkerhet. Regjeringen vil gjennomgå praksis for opphold på humanitært grunnlag og familiegjenforening med sikte på en liberalisering, og vil gå inn for å øke mottaket med omlag 500 per år utover dagens kvoter, sa han.

Om den økonomiske politikken sa statsministeren blant annet at noe av oljefondet vil bli avsatt til et fond for offentlige innkjøp av moderne teknologisk utstyr til helsevesenet, til utdannings- og forskningssektoren og til politiet.

- Gjennom en fremtidsrettet energipolitikk vil regjeringen dempe veksten og på sikt flate ut energiforbruket, sa Bondevik.

Utenrikspolitikken

Statsministeren var klar over at stortingsflertallet setter rammene for utenriks- og sikkerhetspolitikken.

- EØS-avtalen danner hovedgrunnlaget for Norges forhold til EU. Regjeringen går inn for en nasjonal, selvstendig og aktiv vurdering av det regelverk som følger av EØS-avtalen, sa Bondevik.

Bondevik la til grunn at stortingsflertallet ønsker forhandlinger om å videreføre norsk tilknytning til Schengen-samarbeidet.

- Regjeringen vil arbeide for å ivareta norske interesser, blant annet opprettholdelse av den nordiske passunion, hvor også Danmarks håndtering av spørsmålet vil være av betydning. Det gjennomføres en vurdering av de konstitusjonelle spørsmål knyttet til en ny Schengen-avtale, sa han.

Bondevik sa også at utfallet av de kommende klimaforhandlingene i Japan, vil få betydning for regjeringens politikk.

- Utslippene av drivhusgasser skal begrenses og på sikt reduseres. Regjeringen mener at bygging av gasskraftverk i denne sammenheng har en uheldig virkning. Etter klimaforhandlingene i Japan vil regjeringen legge fram en stortingsmelding som konsekvenser og oppfølging for Norge, herunder spørsmålet om gasskraftverk, sa Bondevik.

Varmere samfunn

Den nye regjeringen vil legge stor vekt på verdispørsmål. Bondevik avsluttet sin erklæring med å si at regjeringen vil arbeide aktivt for et varmere samfunn der alle kjenner et ansvar for å ta vare på hverandre.

- Et slikt samfunn er preget av respekt for det enkelte menneske, personlig ansvar, omsorg og omtanke. Det er ikke mulig å vedta eller bevilge seg til dette. Regjeringen vil invitere til samarbeid med frivillige krefter for å bygge og ta vare på sosiale nettverk. Gjennom den enkeltes engasjement og ansvar kan vi motvirke at ensomhet, fremmedgjøring og ensidig materialisme får prege det norske samfunn. Slik kan det skapes et samfunn hvor respekten for det enkelte mennesker settes i sentrum, sa Kjell Magne Bondevik.

NTB

Hele Norges coronakart