Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen områder blir varig vernet

Regjeringen presenterer oljeplanen på pressekonferanse nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Fisk, miljø, petroleum, olje og gass skal utvikles side om side, vi skal ivareta alle hensyn, sier statsminister Jens Stoltenberg.

- Forvaltningsplanen ivaretar disse hensynene på en god møte, sier Stoltenberg.

Ingen av områdene blir varig vernet. Forbudene mot petroleumsvirksomhet gjelder denne stortingsperioden, og planen vil bli revurdert i 2010.

SV har tidligere jobbet for varig vern av flere områder. Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) sier at varig vern ikke blir et tema for denne regjeringen. 

- Dette diskuterte vi allerede i Soria Moria-erklæringen. Vi har ikke brukt begrepet varig vern i regjeringen, sier Bjørnøy.

Regjeringen igangsetter også en økt overvåking av miljøet i nord for å følge utviklingen i havområdene.

Planen legger disse rammene for oljevirksomheten:

•I en 65 km sone rundt Bjørnøya skal det ikke bores.

Ingen områder blir varig vernet

•Langs kysten av Troms og Finnmark vil det ikke bli boring nærmere enn 35 kilometer fra land.

I feltet som ligger fra 35 til 50 kilometer fra land skal det i utgangspunktet ikke igangsettes ny virksomhet, men det er unntak for de konsesjonene som allerede er gitt..

•Det skal ikke igangsettes petroleumsvirksomhet i Nordland VII og Troms II i denne stortingsperioden. Spørsmålet om petroleumsvirksomhet i disse områdene vil bli vurdert i forbindelse med revidering av forvaltningsplanen i 2010.

•Det skal ikke igangsettes petroleumsvirksomhet i denne stortingsperioden i området Eggakanten fra kanten av Tromsøflaket og nordover.

•Det skal ikke igangsettes petroleumsvirksomhet i Nordland VI i denne stortingsperioden.

I områdene som ikke er spesielt nevnt ovenfor skal det tillates oljevirksomhet og leteboring. Det vil si at det vil bli tillatt med oljevirksomhet i det sørlige Barentshavet.

I Vesterålen blir det ikke tillatt med oljevirksomhet i denne stortingsperioden, men er ikke varig vernet.

Revurderes framover

Det skal forskes mer på konsekvensene av petroleumsvirksomhet i mange områder og dette skal dermed revurdes senere. Forvaltningsplanen skal være rullerende og oppdateres jevnlig. Første oppdatering vil skje i 2010.

- Dette er en god plan som sikrer at vi kan drive fiske og petroleumsvirksomhet i Nord på en miljømessig forsvarlig måte, sier statsminister Jens Stoltenberg.

- Planen legger grunnlaget for ny verdiskaping og nye arbeidsplasser basert på god miljøteknologi, strenge miljøkrav og tett overvåking. Det blir petroleumsaktivitet i viktige områder utenfor Troms og Finmark. Verdifulle områder utenfor kysten av Lofoten, Vesterålen, Troms og Finmark åpnes ikke for petroleumsaktivitet i denne stortingsperioden, sier Stoltenberg.

- Det er identifisert 64 store marine økosystemer i verden, Barentshavet er ett av disse områdene med helt unike verdier og fiskeressurser. Vi må ta vare på dette, sier Helen Bjørnøy.

Hun innrømmer at det har vært stor uenighet innad i regjeringen.

Se dokumentene om forvaltningsplanen her.

Tildeling av konsesjoner

Olje- og energidepartementet tildelte i dag nye utvinningstillatelser for olje. 

I blokkene utenfor Mørekysten blir det ikke tildelt utvninningstilllatelser.
 

17 selskaper får tilbud om deltakelse i 13 nye utvinningstillatelser. Selskapene vil få tilbud om deltakelse i til sammen 33 blokker eller deler av blokker utenfor Midt-Norge og Nordland.

Følgende selskaper får tilbud om utvinningstillatelser (antall operatørskap/totalt antall utvinningstillatelser i parentes):

BG Group (5/8), ConocoPhillips (0/1), DNO (0/1), Gaz de France (0/2), Idemitsu (0/2), Norsk Hydro a.s (2/2), Noreco (0/1), Revus Energy (0/1), RWE Dea (0/3), Statoil ASA (3/5), Total (1/2), Discover Petroleum (0/1), ChevronTexaco (0/1), Amerada Hess (0/2), Eni Norge (0/1), Norske Shell (1/1) og Talisman (1/1).

I tilegg er det tatt SDØE-andeler (statens direkte økonomiske engasjement) i fem utvinningstillatelser.

- I de utlyste blokkene utenfor Mørekysten har jeg valgt ikke å tildele utvinningstillatelser i denne omgang. Dette er blokker som er sentrale både for fiskeriinteressene og fra et petroleumsfaglig perspektiv. Jeg synes derfor det er viktig at vi får en grundig gjennomgang av mulighetene for sameksistens mellom fiskerinæringen og petroleumsvirksomheten før det eventuelt tildeles utvinningstillatelser her, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.

SONENE: Departementets oversikt over områdene som er omtalt i forvaltningsplanen. I det hvite området vil det bli oljeboring.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling